Aile motivasyonu ve içsel motivasyon ile iş performansı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide enerjinin aracı ve çalışma koşullarının düzenleyici etkileri: Sağlık çalışanları ve sporcular üzerine bir araştırma
The mediator of energy and moderator effects of working conditions on the relationship between family motivation and intrinsic motivation and job performance and turnover intention: A study on health employees and sports
  1. Tez No: 692977
  2. Yazar: ÇİĞDEM İNCE AYAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FERHAT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Motivasyonu, İçsel Motivasyon, Enerji, İş Performansı, İşten Ayrılma Niyeti, Çalışma Koşulları, Family Motivation, Intrinsic Motivation, Energy, Job Performance, Turnover Intention, Working Conditions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de aile motivasyonu ve içsel motivasyon ile iş performansı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide enerjinin aracı etkisini ve çalışma koşullarının düzenleyici etkilerini incelemektir. Bu yönüyle çalışmanın literatürdeki boşluğu doldurması beklenmektedir. Çalışma Trabzon ve Gümüşhane'de 261 sağlık çalışanı ve 255 spor çalışanı üzerinde anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ve hipotezleri test etmek için regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçları teori ve beklentilerle uyumlu bir şekilde, bir işyerindeki aynı çalışma koşullarına sahip iki çalışandan aile motivasyonu ya da içsel motivasyonu diğer çalışandan daha yüksek olan bir çalışanın, enerji üzerinden iş performansının daha yüksek ve işten ayrılma niyetinin daha düşük olacağını olacağını ima etmektedir. Bu çalışmanın sonuçları kötü çalışma koşullarında çalışanların enerjisinin artmasının iş performansını artırdığını ve işten ayrılma niyetini azalttığını göstermektedir. Araştırma modeli sonuçları sağlık çalışanlarında aile motivasyonu iş performansı ile olan ilişkisinde enerjinin aracı bir değişken olduğu bulgusuna işaret etmektedir. Spor çalışanlarında bu aracı ilişki saptanmamıştır. Çalışmada ayrıca hem aile motivasyonu hem de içsel motivasyon ile enerji arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışmada enerji ile iş performansı arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu, enerji ile işten ayrılma niyeti arasında negatif yönlü bir ilişkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Spor çalışanlarında enerji ile işten ayrılma niyeti arasında bir ilişki saptanmamıştır. Bulgular yöneticilerin aile motivasyonunun, içsel motivasyonun, enerjinin sağlayacağı olumlu bireysel sonuçlarını göz önüne alarak, işyerinde çalışanın aile motivasyonunu, içsel motivasyonunu, enerjisini yükseltecek bir çalışma ortamı sağlanmasının gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating effect of energy and moderator effects of working conditions on the relationship between family motivation and intrinsic motivation and job performance and turnover intention in Türkey. In this respect, the study is expected to fill the gap in the literature. The study was conducted with 261 healthcare employees and 255 sports employees in Trabzon and Gümüşhane by using the survey method. In the study, exploratory and confirmatory factor analysis was used, and to test the hypotheses, regression analysis was used. The results of the analysis imply that in line with the theory and expectations, that among two employees with the same working conditions in a workplace, an employee with a higher family motivation or intrinsic motivation than the other employee will have higher job performance and lower turnover intention through energy. The results of this study indicate that the increase in the energy of the employees under bad working conditions increases the job performance and decreases turnover intention. Research model results point to the finding that energy is a mediating variable in the relationship between family motivation and job performance in healthcare workers. This mediating relationship was not found among sports employees. The study also found that there is a positive relationship between both family motivation and intrinsic motivation and energy. In the study, it was found that there is a positive relationship between energy and job performance, and that there is a negative relationship between energy and turnover intention. There was no significant relationship between energy and turnover intention in sports workers. Findings indicate that managers should provide a work environment that will increase family motivation, internal motivation and energy of the employee in the workplace, considering the positive individual results of family motivation, intrinsic motivation and energy.