4-5 yaş çocuğu olan anne ve babaların kabul red düzeyleri, çocukların duygu düzenleme becerileri ve duygusal davranışsal problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relation between mother and father acceptance-rejection levels of 4-5 year-old children and the children's emotional regulation skills and emotional behavioral problems
  1. Tez No: 692992
  2. Yazar: SERENAY KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN ŞAHİN ZETEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn kabul-reddi, duygu düzenleme, duygusal ve davranışsal problemler, Parental acceptance-rejection, emotion regulation, emotional and behavioral problems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu araştırmanın temel amacı 4-5 yaş çocuğu olan anne ve babaların kabul-red düzeyleri, çocukların duygu düzenleme becerileri ve duygusal ve davranışsal problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bunun yanında anne ve babaların kabul-red düzeyleri, çocukların duygu düzenleme becerileri ve duygusal ve davranışsal problemlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde resmi bağımsız anaokullarına devam eden 4-5 yaş 219 çocuk ve onların anne/babaları oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında“Ebeveyn Kabul Red Ölçeği (Anne formu/Baba formu)”,“Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Güçler Güçlükler Anketi (Öğretmen formu)”ve araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma tarama modellerinden olan ilişkisel tarama modeline uygun olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmada verilerin istatistiki çözümlenmesi için SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimsel analizler, Bağımsız Gruplar T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Tukey testi, Kruskal Wallis H Testi, Mann Witney-U Testi, Pearson Momentler Çarpım korelasyonu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre anne ve babaların red düzeyi ile çocukların duygu düzenleme becerileri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Annelerin red düzeyleri ile çocukların duygusal ve davranışsal problemleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmazken babaların düşmanlık/saldırganlık ve ayrıştırılmamış red düzeyleri ile çocukların duygusal ve davranışsal problemlerinin bazı alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca çalışma grubundaki çocukların duygu düzenleme becerileri ve duygusal ve davranışsal problemleri arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Anne ve babaların kabul-red düzeyleri çocukların doğum sırası ve kardeş sayılarına göre, çocukların duygu düzenleme becerileri sosyoekonomik düzey ve anne öğrenim düzeyine göre ve çocukların duygusal ve davranışsal problemleri ise cinsiyet ve kardeş sayısı değişkenleri açısından farklılaşmaktadır. Son olarak annelerin kabul-red düzeyi ile babaların kabul-red düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the relation between the acceptance-rejection levels of mothers and fathers with 4-5 year old children, their emotion regulation skills, and emotional-behavioral problems. In addition, it was also examined whether acceptance-rejection levels of mothers and fathers, children's emotion regulation skills, and emotional-behavioral problems differ according to the variables. The study group of this research consists of 219 children aged 4 and 5 who attend official independent kindergartens in the district of Küçükçekmece, Istanbul in the academic year 2020-2021 and their parents.“Parental Acceptance Rejection Questionnaire (Mother Form/Father Form)”,“Emotion Regulation Scale”,“Strengths and Difficulties Questionnaire (Teacher Form)”and demographic information form prepared by the researcher were used to collect the data. The research was planned and conducted in accordance with the relational screening model. SPSS 26.0 package program was used for statistical analysis of the data in the research. For the analysis of the data; descriptive analyzes, independent groups T-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Tukey test, Kruskal Wallis H Test, Mann Witney-U Test, Pearson Product Moments Correlation were used. According to the findings obtained from the research, a negative significant relation was found between the level of rejection of the parents and the emotion regulation skills of the children. While no significant relation was found between mothers' rejection levels and children emotional and behavioral problems, significantly relation was found between fathers' hostility/aggression and undifferentiated rejection levels and some sub-dimensions of children's emotional-behavioral problems. In addition, there is a negative significantly relation between emotion regulation skills and emotional-behavioral problems of the children in the study group. The acceptance-rejection levels of the parents significantly differ according to the birth order of the children and the number of siblings, the emotional regulation skills of the children significantly differ according to the socioeconomic level and the educational level of the mother. The emotional-behavioral problems differ significantly according to the gender of the child and the number of siblings. Finally, a positive and significantly relation was found between the acceptance-rejection levels of the mothers and the acceptance-rejection levels of the fathers.