Beginning teachers' readiness to teach English online
Yeni atanan öğretmenlerin çevrimiçi İngilizce öğretimine hazırbulunuşluğu
- Tez No: 693199
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN KIZILTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Readiness, beginning teachers, online language teaching, attitude, ability
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, yeni atanan öğretmenlerin 2020-2021 eğitim öğretim yılında çevrimiçi İngilizce öğretime hazırbulunuşluk düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Covid-19 pandemisinin bir sonucu olarak okullarda çevrimiçi dil öğretimine geçme gereksinimi ortaya çıkmış; pandemi ile ilgili olarak eğitim kurumları geçici olarak kapatılmış ve tüm öğretmen ve öğrenciler çevrimiçi eğitime geçiş yapma durumunda kalmıştır. Bu süreç içerisinde deneyimli öğretmenlerin çevrimiçi öğretime alıştığı varsayılırken, yeni atanan öğretmenlerin çevrimiçi öğretime hazırbulunuşlukları üzerine bir çalışma bulunmadığından, bu çalışmada yeni atanan İngilizce öğretmenlerinin çevrimiçi öğretime hazırbulunuşluk düzeylerinin konu üzerinde yetersiz eğitim ve tecrübe kaynaklı düşük olduğu varsayımı üzerinden hareket edilmiştir. Yeni atanan öğretmenlerinin çevrimiçi İngilizce öğretmeye hazır olup olmadıklarını öğrenmek için, yeni atanan öğretmenlerin tutumları ve kazanılmış becerileri aynı maddeler üzerinden geliştirilmiş iki ayrı ölçek ile incelenmiştir. İki ayrı ölçek içerisinde sunulan maddeler, ders planlama, ders iletişimi, zaman yönetimi ve teknik beceriler olarak gruplanmıştır. Ders planlama içerisinde dokuz madde, ders iletişimi içerisinde on madde, zaman yönetimi içerisinde altı madde ve teknik beceriler içerisinde yedi madde olmak üzere toplamda otuz iki maddeye verilen yanıtlar iki ayrı ölçek üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuçlar tablolarla sunulmuş ve ardından tartışmalara yer verilmiştir. Sonuçlara göre, yeni başlayan öğretmenlerin çevrimiçi İngilizce öğretmeye tam olarak hazır görünmedikleri yorumu yapılmıştır; sonuçlara bağlı olarak öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimler: Hazırbulunuşluk, yeni atanan öğretmenler, çevrimiçi dil öğretimi, tutum, beceri
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to reveal the state of readiness of beginning English language teachers to teach English online during the 2020-2021 Academic Year. The emergency for online language teaching was emerged as a result of Covid-19 pandemic and in relation to the pandemic, educational institutions were temporarily closed and all teachers and students were urged to rely on online education. Within this period, experienced teachers have been assumed to get accustomed to teaching online, on the other hand, in this study, as a result of inadequate training and experience in online teaching, the state of readiness of beginning teachers to teach English online has been assumed to be relatively low. In order to find out beginning teachers' readiness to teach English online, beginning teachers' attitude and perceived ability have been investigated with two questionnaires with same items. The items have been grouped as course design with nine items, course communication with ten items, time management with six items and technical competence with seven items. The responses given to thirty-two items have been analyzed comparing and contrasting the attitude and ability scales. The results have been presented with tables and discussions have followed them. According to the results, it has been commented that beginning teachers do not seem to be completely ready to teach English online. As a result, suggestions have been presented accordingly.