Glokom hastalarında trabekülektomi öncesi ve sonrasında optik koherens tomografi ile Schlemm kanalı görüntülemesi
Schlemm's canal imaging with optical coherence tomography before and after trabeculectomy in patients with glaucoma
  1. Tez No: 693230
  2. Yazar: SELVİHAN SAĞDIÇ ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, trabekülektomi, Schlemm kanalı, optik koherens tomografi, Glaucoma, trabeculectomy, Schlemm's canal, optical coherence tomography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Ön segment optik koherens tomografi kullanarak, trabekülektomi cerrahisinin Schlemm kanalının morfolojisini nasıl etkilediğini belirlemek. Gereç ve Yöntem: Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi glokom biriminde takipli ve hastalığın seyri nedeniyle trabekülektomi endikasyonu alan 40 hastanın 40 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastalardan; preoperatif, postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 3. ay olmak üzere toplam 4 görüntü alındı. Her görüntüleme, araştırılan gözün nazal ve temporal kadranından 3 çekim olacak şekilde yapıldı. Nazal kadran çekimlerinde hasta temporale ve temporal kadran çekimlerinde hasta nazale baktırılarak göz fikse edildi. Limbustan, ön segment optik koherens tomografi ile 3 mm'lik lineer tarama ile çekimler yapıldı. Her kontrolde hastalar tam oftalmolojik muayeneden geçirildi ve not edildi. Tüm çekimler ve ölçümler aynı hekim tarafından yapıldı. Ölçüm yapılırken cihazın kendi yazılımı kullanıldı. Sonuç: Çalışmaya 40 hastanın 40 gözü dahil edildi. 28 hasta (%70) erkek, 12 hasta (%30) ise kadındı. Olguların yaş ortalaması %61,75±11,92 yıldı. Preoperatif göz içi basıncı ortalaması 26,75±8,56 mmHg idi. Postoperatif göz içi basıncı ortalaması 1.hafta 10,18±5,92 mmHg, 1. ay 12,4±6,82 mmHg ve 3. ay ortalaması 11,4±5,08 mmHg tespit edildi. Preoperatif Schlemm kanalının nazal kadrandan ölçülen meridyonel çap ortalaması 330,78±85 μm idi ve postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 3. ay değişimleri kendi içinde istatistiksel olarak anlamsızdı. Nazal kadranın koronal çapı preoperatif 10,72±6,22 μm idi. Postoperatif 1. hafta (14,92±6,37 μm) ve 1. ay (13,63±4,45 μm) yapılan ölçümler preoperatif ölçümlere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. 3. ay (12,09±5,39 μm) ölçümleri ise preoperatif ölçümlere göre anlamsız bulundu. Temporal kadrandan yapılan ölçümlerde meridyonel çapın preoperatif ve postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 3. ay değişimleri istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p=0,618). Temporal kadranda, koronal çapın preoperatif (11,97±5,98 μm) ölçümleri, postoperatif 1. Hafta (17,22±9,04 μm) ölçümlerine göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,018). Diğer tüm zamanların ölçüm değişimleri istatistiksel olarak anlamsızdı. Ortalama meridyonel çap değeri preoperatif 309,26±71,99 μm, koronal çap ise 12,69±4,73 μm tespit edildi. Ortalama meridyonel çap değişimi anlamsızken; koronal çap değişimi preoperatif döneme göre 1. hafta istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttı (p=0,016). Tartışma: Trabekülektomi cerrahisinde aköz sıvısının dışa akışı için alternatif bir yol oluşturulmaktadır. Buna bağlı olarak trabekülektomi cerrahisi sonrasında Schlemm kanalının morfolojik ölçüm değerlerinde düşüş olması gerektiği düşünülürken; bizim çalışmamızda ve bazı diğer çalışmalarda Schlemm kanalı çapının ve alanının postoperatif dönemde arttığı gösterildi. Çıkan bu sonucu göz içi basıncının düşmesiyle Schlemm kanalı üzerindeki mekanik baskının ortadan kalkması ile açıklamak mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine how trabeculectomy surgery affects Schlemm's canal morphology with using anterior segment optical coherence tomography. Material and Method: Forty eyes of 40 patients who were followed up in the glaucoma unit of Beyoğlu Eye Training and Research Hospital and were indicated for trabeculectomy due to the course of the disease were included in the study. For all patients; a total of 4 images were taken: preoperative, postoperative 1st week, 1st month and 3rd month. Each imaging was taken from the nasal and temporal quadrants of the investigated eye with 3 imaging. The patient was fixed temporally in the nasal quadrant imaging, and the patient was fixed nasally in the temporal quadrant imaging. Anterior segment optical coherence tomography was taken from the limbus with a 3 mm linear scan. At each control, patients underwent a full ophthalmological examination and were noted. All shots and measurements were made by the same physician. While measuring, the device's own software was used. At each control, patients underwent a full ophthalmological examination and were noted. All imaging and measurements were made by the same physician. While measuring, the device's own software was used. Results: Forty eyes of 40 patients were included in the study. 28 patients (70%) were male and 12 patients (30%) were female. The mean age of the cases was 61.75%±11.92 years. The mean preoperative intraocular pressure was 26.75±8.56 mm Hg. The mean postoperative intraocular pressure was 10.18±5.92 mmHg at the 1st week, 12.4±6.82 mmHg at the 1st month, and 11.4±5.08 mmHg at the 3rd month. The mean meridional diameter of the preoperative Schlemm canal measured from the nasal quadrant was 330.78±85 μm, and the changes in the postoperative 1st week, 1st month and 3rd month were statistically insignificant in themselves. The coronal diameter of the nasal quadrant was 10.72±6.22 μm preoperatively. The measurements made at postoperative 1st week (14.92±6.37 μm) and 1st month (13.63±4.45 μm) were found to be statistically significantly higher than preoperative measurements. The 3rd month (12.09±5.39 μm) measurements were found to be insignificant compared to the preoperative measurements. Preoperative and postoperative 1st week, 1st month and 3rd month changes of meridional diameter in the measurements made from the temporal quadrant were found to be statistically insignificant (p=0.618). Preoperative (11.97±5.98 μm) measurements of coronal diameter were found to be significantly lower than postoperative 1st week (17.22±9.04 μm) measurements (p=0.018) in the temporal quadrant. Measurement changes at all other times were statistically insignificant. The mean meridional diameter value was 309.26±71.99 μm preoperatively, and the coronal diameter was 12.69±4.73 μm. While the mean meridional diameter change is insignificant; coronal diameter change increased statistically in the 1st week compared to the preoperative period (p=0.016). Conclusion: In trabeculectomy surgery, an alternative route for the outflow of aqueous fluid is being created. Accordingly, it is believed that there should be a decrease in the morphological measurement values of the Schlemm canal after trabeculectomy surgery; in our study and in some other studies, it was shown that the diameter and area of the Schlemm canal increased in the postoperative period. It seems that it is possible to explain this result by the disappearance of mechanical pressure on the Schlemm canal with a decrease in intraocular pressure