Gonyoskopi yardımlı 360 derece sütür trabekülotomi sonuçları
The results of gonioscopy assisted 360 degree suture trabeculotomy
- Tez No: 736151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT İMAMOĞLU, UZMAN HATİCE TEKCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: GATT, MIGC, Trabekülotomi, GATT, MIGS, Trabeculotomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Gonyoskopi yardımlı 360 derece sütür trabekülotomi cerrahisi uygulanmış hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi GEREÇ ve YÖNTEM: Mayıs 2018- Aralık 2021 tarihleri arasında daha önceden glokom cerrahisi geçirmemiş gonyoskopi yardımlı sütür trabekülotomi cerrahisi uygulanan sadece 360 derece trabekülotomi gerçekleştirilebilen 35 hastanın 35 gözü retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Bütün hastalara tam oftalmolojik ve gonyoskopik muayene yapıldı. Olguların özgeçmiş ve soygeçmiş hikayesi, demografik bilgisi, tanısı, Goldmann aplanasyon tonometrisi ile GİB değeri, kullandığı anti glokomatöz ilaç etken madde sayısı, cup/disk oranı, geçirilmiş göz içi cerrahi öyküsü, optik koherans tomografi ile retina sinir lifi analizi verileri kaydedildi. RSLT, başlangıç GİB değerleri, cup/disk oranları dikkate alındığında hastalarımızın büyük kısmının hafif-orta evre glokoma sahip olduğu görülmektedir. Hastaların ameliyat sonrası 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay, 9. ay, 12. ay ve son vizit kontrollerindeki GİB değerleri, komplikasyonları, kullandıkları anti glokomatöz ilaç etken madde sayısı, ek cerrahi gereksinimi kaydedildi. Ameliyat sonrası GİB düşürücü ilaçla GİB≤21 ve ≥6 mm Hg olması sınırlı başarı, GİB düşürücü ilaç olmadan GİB≤21 ve ≥6 mm Hg olması tam başarı olarak tanımlandı. İlaç eklenmesine rağmen GİB kontrolü sağlanamadığı için ek glokom cerrahisi gereken hastalar başarısızlık olarak kaydedildi. BULGULAR: Olgularımızın ortalama yaşı 67,6; ortalama takip süresi 17,7 aydı. Olgularımızın 31'inde PEX (%88,6), 4'ünde PAAG (%11,4) saptandı. Olguların ameliyat öncesi ortalama GİB düzeyleri 23,4±7,8 mmHg; son kontrollerindeki ortalama GİB ise 13,4±2,8 mmHg idi. Başlangıç ve son GİB değerleri arasındaki değişimi ortalama 9,2±2,8 (%39) mmHg idi. Başlangıç ortalama kullanılan antiglokomatöz ilaç etken madde sayısı medyan (interkuartil aralık-İKA) değeri 3 (2-4) ve son kontrolde 0 (0-1) saptandı. Olguların 20'sinde (%57,1) tam başarı; 11'inde (%31,4) kısmi başarı; 4'ünde (%11,5) başarısızlık izledik. SONUÇLAR: Tüm olguların 360 derece trabekülotomi gerçekleştirilmiş olması açısından bizim çalışmamız ilk olma özelliği taşımaktadır. Sonuç olarak bizim çalışmamızla 360 derece tam olarak trabekülotomi gerçekleştirilebilen gonyoskopi yardımlı sütür trabekülotomi; açık açılı hafif-orta evre glokomlu hastalarda GİB düşüşü ve ilaç kullanımının azalması açısından etkili, güvenilir, düşük maliyetli ve sonrasında ek glokom cerrahisine olanak sağlayabilen bir yöntem olarak görülmektedir. Açık açılı hafif- orta evre glokomu olan uygun hastalarda gonyoskopi yardımlı 360 derece sütür trabekülotomi cerrahi seçenekler arasında ilk tercih olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Evaluation of the results of patients who underwent successful 360-degree gonioscopy-assisted suture trabuculotomy surgery MATERIAL and METHOD: Thirty-five eyes of thirty-five patients who underwent gonioscopy-assisted suture trabeculotomy surgery between May 2018 and December 2021 were included in the study retrospectively. Only patients who underwent a complete 360-degree trabeculotomy were included. None of our cases had previously undergone glaucoma surgery. All patients underwent a full ophthalmologic and gonioscopic examination. Patient's history, demographic information, diagnosis, IOP value with Goldmann applanation tonometry, number of anti-glaucomatous drug active substance used, cup/disc ratio, previous intraocular surgery history, retinal nerve fiber analysis data with optical coherence tomography were recorded. Considering the RNFL, baseline IOP values, and cup/disc ratios, it is seen that most of our patients have mild-to-moderate glaucoma. IOP values of postoperative 1st day, 1st week, 1st month, 3rd month, 6th month, 9th month, 12th month follow-up and at the last visit, postoperative complications, number of antiglaucomatous molecules used and additional surgical requirement was recorded. Postoperative IOP ≤21 and ≥6 mm Hg with IOP-lowering drug was defined as qualified success, and without IOP-lowering drug, IOP≤21 and ≥6 mm Hg was defined as complete success. Patients who required additional glaucoma surgery were recorded as failure because IOP control could not be achieved despite the addition of medication. RESULTS: The mean age of our cases was 67.6; The mean follow-up time was 17.7 months. 35 patients (88.6%) were PEX and 4 (11.4%) were POAG. Preoperative mean IOP levels of the cases were 23.4±7.8 mmHg. The mean IOP at the last follow-up of the cases was 13.4±2.8 mmHg. The mean change between baseline and final IOP values was 9.2±2.8 (%39) mmHg. The median (interquartile range-IQR) value of antiglaucomatous molecules at baseline was 3 (2-4) and 0 (0-1) at the last control. Qualified surgical success was achieved in 11 (%31,5) patients, whereas complete success was achieved in 20 (%57,1) patients. We observed failure in a total of 4 (%11,4) cases. CONCLUSION: Our study is the first in that all cases underwent 360-degree trabeculotomy. As a result, gonioscopy-assisted suture trabeculotomy, which can be performed 360 degree complete trabeculotomy seems as an effective, safe, low-cost method in terms of decreasing IOP and reducing drug use in patients with open-angle mild-to-moderate glaucoma, which can also allow additional glaucoma surgery afterwards. Gonioscopy-assisted 360-degree suture trabeculotomy can be considered as the first choice among surgical options in suitable patients with mild to moderate open-angle glaucoma.