Asli ve tali kurucu iktidar yetkisi bağlamında Türkiye'deki anayasaların yapım süreci
Constitution-making process in Turkey in the context of the primary and derived constituent power
  1. Tez No: 693284
  2. Yazar: BAYRAM DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasacılık hareketleri, kurucu iktidar, Türkiye'de anayasa yapım süreci, Türkiye'de anayasa tartışmaları, Constitutionalist movements, constituent power, constitution- making process in Turkey, Turkish debate in the process of constitution-making
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Anayasalar, devletin temel yapısını, teşkilatlanışını ve işleyişini düzenleyen kuralları ifade etmekle birlikte ekonomik ve sosyal alanda siyasi iktidara yön veren temel ilkeleri, kişilere sağlanan temel hak ve hürriyetleri ve bu hürriyetlerin güvencelerini de içermektedir. Başka bir ifadeyle anayasalar, halkın devlet için tayin ettiği bir çerçeve ve ona verdiği sınırlı bir yetki belgesidir. Anayasaların temel fonksiyonu, hak ve özgürlükleri güvence altına almak ve devlet iktidarını sınırlandırmaktadır. Temel ve hak ve özgürlükleri güvence altına alan anayasa; bireyleri diğer bireylere ve bireyleri devlete karşı korur. Ancak bu durum anayasaların sadece bireyler için değil, devlet için de önemli olduğu gerçeğini değiştirmez. Bu bağlamda anayasaların yapım süreci, ortaya çıkan metin kadar önem taşımaktadır. Toplumu oluşturan bütün katmanların anayasa yapımının doğal özneleri olması gerekliliği demokratik, katılımcı ve çoğulcu düşüncenin temelini oluşturmaktadır. Türkiye'de anayasa tartışmaları, anayasanın nasıl bir içeriğe sahip olacağından çok, kimler tarafından ve nasıl yapılacağı ekseninde tezahür etmektedir. Anayasalar güçlü bir demokratikleşme, özgürleşme ve sivilleşme perspektifinin ışığında kaleme alınmalı, bireyi ve onun haklarını merkeze alan çoğulcu, katılımcı ve uzlaşı sağlanmış bir parlamento tarafından hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Constitutions not only emphasize the basic structure, organization of the state and the rules of governing but also include basic regulations in the economic and social field, which guide to the political power and assurance of fundamental rights and freedoms. In other words, the constitutions are framework documents with limited authority for the state which are given by public. The main function of constitutions is to guarantee the rights and freedoms and to limit power of state. Constitutions which guarantee to basic rights and freedoms, protect individuals against the state and individuals to other individuals. Constitutions are not only important for the individuals but also for the state. In this context, the process of constitution-making is as important as its contents. The necessity of this process is to ensure participation all groups of society, which is the basis of democratic, participatory and pluralistic thought. In Turkey, the constitutional debate has been manifesting the axis of the constitution-making procedure instead of contents.Constitutions should be drafted in the light of the perspective of a strong democracy freedom and civilization, prepared by a pluralistic, participatory and agreed parliamentary, which is focused on individual and his rights.