Özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklarda hızlı bozuk konuşmanın belirlenmesi
Determination of cluttering in children with specific learning disorders
- Tez No: 693426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Özgül Öğrenme Bozukluğu, Hızlı Bozuk konuşma, Yönetici İşlevler, Specific Learning Disorder, Cluttering, Executive Functions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Öğrenme bozukluğu ve hızlı bozuk konuşmanın bir arada ortaya çıkması, uzun süredir bu konu üzerinde çalışan araştırmacı ve uzmanların ilgisini çekmektedir. Hızlı bozuk konuşma, dil ve öğrenme bozukluklarının ne kadar ortak noktaya sahip olduğuna dair açık bir örnek sağlamaktadır. Bazı araştırmacılar da hızlı bozuk konuşmanın kekemelikten daha çok öğrenme bozukluğu ile ortak yönlerinin olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada, özel öğrenme bozukluğu olan çocuklar arasında hızlı-bozuk konuşma belirtilerinin görülme oranlarının belirlenmesi ve yönetici işlev davranışlarının hızlı bozuk konuşma varlığına göre farklılaşıp farklılaşmadığı amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları 7-15 yaş aralığındaki 30 erkek ve 20 kız olmak üzere özgül öğrenme bozukluğu tanılı 50 çocuktan oluşmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre; özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklar arasında hızlı bozuk konuşma belirti görülme oranı %16 olduğuna rastlanmıştır. Özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklarda hızlı bozuk konuşma belirtisi gösterenler arasında hızlı bozuk konuşmanın daha sık görülen belirtileri pragmatik beceriler ve dil-bilişsel süreçlerdir. Özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklarda hızlı bozuk konuşma belirtileri görülme oranları cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Hızlı bozuk konuşma belirtileri gösteren ve göstermeyen özgül öğrenme bozukluğu tanılı çocukların yönetici işlev davranışları arasında bir farklılaşma olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The co-occurrence of learning disability and cluttering has attracted the attention of researchers and experts working on this subject for a long time. It provides a clear example of how cluttering, language, and learning disorders have in common. Some researchers have also revealed that cluttering has more in common with learning disabilities than stuttering. In this study, it was aimed to determine the incidence of cluttering symptoms among children with special learning disabilities and whether executive functioning behaviors differ according to the presence of cluttering. The participants of the study consisted of 50 children with a diagnosis of specific learning disorder, 30 boys and 20 girls, aged 7-15 years. According to the results obtained; It was found that the rate of cluttering symptoms among children with specific learning disabilities was 16%. Among children with specific learning disabilities, the more common manifestations of cluttering are pragmatic skills and language-cognitive processes. The rates of cluttering symptoms in children with specific learning disabilities do not differ according to gender. It was concluded that there was no difference between the executive functioning behaviors of children with specific learning disorder who showed and did not show signs of cluttering.