Çalışan kadınların stres düzeyleri ile psikolojik dayanıklılık ve prososyal davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Stress levels of working women relationship between psychological resilience and prosocial behavior review
  1. Tez No: 693484
  2. Yazar: TUĞCE ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ŞÜKRÜ GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Stres, Prososyal Davranış
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş : 25-45 yaş aralığında bulunan çalışma hayatındaki kadınlar, topluluk yoluyla kendilerine verilen çeşitli mesuliyetlerle dengeyi kurabilmek için çabalarken, birçok kez ağır yüklerin altına girerek, stres ile baş etmekten kurtulamamışlardır. Kadınların sürekli iş yaşamında arka planda olması, birden fazla sorunlarla karşı karşıya gelmesine neden olmuştur. Amaç : Bu tezin amacı 25-45 yaş aralığındaki çalışan kadınların psikolojik dayanıklılık ve prososyal davranışlarının nasıl bir sonuç doğuracağını belirlemek amacıyla psikolojik dayanıklılık ve prososyallik davranışlarını ölçerek, stres düzeyleriyle ne çeşit bir bağlantı olup olmadığını araştırmak ve bunlar arasındaki bağlantıyı dikkate alarak araştırmaya bilgi ve yardım sağlamaktadır. Yöntem : Bu çalışmada, 25-45 yaş aralığındaki örneklem grubuna ulaşabilmek için İstanbul Bakırköy ilçesinde çalışan 300 gönüllü kadın ile çalışılması amaçlanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden kişilere“Sosyo-Demografik Form, İş Stresi Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Prososyal Davranış Ölçeği”üç ölçekle uygulanmıştır. Bu ölçekler gönüllü katılımcılar tarafından cevaplandırılmış ve SPSS (Statistical Package For The Social Sciences) programıyla istatistiksel veri analizlerine devam edilmiştir. Bulgular : Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre İş Stresi ile Psikolojik Dayanıklılık Ölçekleri karşılaştırıldığında negatif yönlü, orta-alt seviyede ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu durumda psikolojik dayanıklılık artarken iş stresi azalır, dayanıklılık da azalırsa iş stresi artar diyebiliriz. Bu durumda araştırma sorularındaki“kadınların iş yaşamındaki stresi psikolojik dayanıklılık arttırılırsa azalır mı?”sorusunun cevabını“evet”olarak verebiliriz. Kadınların psikolojik dayanıklılığı arttırılırsa iş stresi azalır. İş stresi ile prososyallik davranışları skoru arasındaki ilişki incelendiğinde negatif yönlü, zayıf ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki mevcuttur. Psikolojik Dayanıklılık ve Prososyallik Davranışları Ölçeği ile karşılaştırıldığında ise pozitif yönlü orta-yüksek derecede ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu durumda prososyallik davranışları skoru arttıkça psikolojik dayanıklılık da artacaktır. Dolaylı yönden de olsa önce prososyallik artırılmalı, prososyallik artınca psikolojik dayanıklılık artacak ve dolayısıyla iş stresi azalacaktır. Sonuç : Bu araştırma sonucunda çalışan kadınlarda prososyal davranışın, psikolojik dayanıklılık ve stres durumları için önemi ortaya konmuştur. Bu durum psikolojik dayanıklılık ve stres yaşayan kadınlarda prososyal davranış temelli uygulamaların önemini ortaya çıkarmıştır
Özet (Çeviri)
Introduction: While trying to balance the responsibilities given to them by the society, women in the working life between the ages of 25-45 could not escape from coping with stress by going under heavy burdens many times. The fact that women are constantly in the second place in working life has caused them to encounter many problems. Purpose: The aim of this thesis is to measure the psychological resilience and prosocial behaviors of working women between the ages of 25-45 in order to determine what kind of results will result, to investigate what kind of connection there is with their stress levels and to provide information and assistance to the research by considering the link between them. Method: In this study, it was aimed to work with 300 volunteer women working in Istanbul Bakırköy district in order to reach the sample group between the ages of 25-45.“Socio-Demographic Form, Work Stress Scale, Psychological Resilience Scale, and Prosocial Behavior Scale”were administered to people who accepted to participate in the study. These scales were answered by the volunteer participants and statistical data analysis was continued with the SPSS (Statistical Package For The Social Sciences) program. Results: According to the findings of the study, a negative, medium-low level and really significant relationship was found between Work Stress and Psychological Resilience Scales. In this case, we can say that work stress decreases while psychological endurance increases, and if endurance decreases, work stress increases. In this case,“Does the stress in scientific work life decrease if psychologically increased?”We can answer the question as“yes”. If the psychological endurance of women is increased, work stress decreases. When the relationship between work stress and prosocial behavior scores is examined, there is a negative and significant relationship in sentence sentence. Psychological Resilience and Prosocial Behaviors Patient affection has a positive medium-high degree and a very meaningful and significant relationship. In this case, the prosocial behavior score will also increase psychological resilience. Even if indirectly, prosociality should be increased first, as prosociality increases, psychological endurance will increase and future work stress will decrease. Conclusion: As a result of this study, the importance of prosocial behavior in working women for psychological endurance and stress situations has been revealed. This situation has revealed the importance of prosocial behavior-based practices in women experiencing psychological resilience and stress. Keywords : Psychological Resilience, Stress, Prosocial Behavior