Dezavantajlı gruplarla çalışan psikologlarda psikolojik dayanıklılık ve ikincil travmatik stres ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological resilience and secondary traumatic stress and psychologi̇cal well-bei̇ng i̇n psychologist working wi̇th di̇sadvantaged groups
  1. Tez No: 657963
  2. Yazar: HAVVA GÜLCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkincil Travmatik Stres, Psikolojik Dayanıklılık, Psikolojik İyi Oluş, Psikolog, Secondary Traumatic Stress, Resilience, Psychological Well-Being, Psychologist
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı dezavantajlı gruplarla çalışan psikologların psikolojik iyi oluş düzeylerinin psikolojik dayanıklılık ve ikincil travmatik stres düzeyleri tarafından yordanıp yordanmadığının saptanmasıdır. Bir diğer amacı ise sosyo-demografik değişkenler ile psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni Türkiye'de yaşayan 116 psikologdan oluşmaktadır. Katılımcılar araştırmaya internet üzerinden anket yoluyla katılmış olup her biri; Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğini (YPDÖ), Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeğini (WEMİOÖ), İkincil Travmatik Stres Ölçeği (İTSÖ) ve sosyo-demografik bilgilerinin alınması amacıyla Demografik Bilgi Formunu doldurmuşlardır. Elde edilen veriler SPSS Paket Programı'nda analiz edilmiştir. Verilere yönelik analizlerde ise çoklu regresyon analizi, korelasyon, varyans analizi, t testi ve TUKEY testi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre psikolojik dayanıklılık ile ikincil travmatik stresin psikolojik iyi oluş düzeyini istatistiksel açıdan anlamlı derecede açıkladığı bulunmuştur. Psikolojik dayanıklılık ile psikolojik iyi oluş düzeyi arasında pozitif yönlü, psikolojik dayanıklılık düzeyi ile ikincil travmatik stres düzeyi arasında negatif yönlü, psikolojik iyi oluş düzeyi ile ikincil travmatik stres düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Kadınların psikolojik iyi oluş düzeyinin erkeklere göre, önceden süpervizyon almış olan katılımcıların almamış olan katılımcılara göre psikolojik iyi oluş düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Dezavantajlı gruplarla çalışan psikologların ikincil travmatik stres düzeyleri, psikolojik dayanıklılık düzeyleri ve psikolojik iyi oluş düzeyleri ile ilgili olarak bu değişkenler üzerinde süpervizyon ve ek eğitim almanın önemine dair daha fazla çalışma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether psychological well-being of psychologists working with disadvantaged groups is foreseen by their psychological resilience and secondary traumatic stress levels. Another considerable purpose of study is to analyze socio-demographic variables and psychologically well-being relationships. Psychologists that participated in the research via a survey on the internet living in Turkey. In the research consisting of 116 participants that completed the Demographic Information Form for the purpose of obtaining the Psychological Resilience Scale for adults, the Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale, the Secondary Traumatic Stress Scale and socio-demographic information. The data obtained are analyzed in the SPSS Package Program consists of multiple regression analysis, correlation, analysis of variance, t test and TUKEY test. According to the results of the study, it was found that psychological resilience and secondary traumatic stress explained level of psychological well-being significantly. İn addition that it was determined that there was a positive relationship between psychological resilience and psychological well-being, on the contrary between psychological resilience and secondary traumatic stress level negatively and a negative correlation between psychological well-being and secondary traumatic stress level. The level of psychological well-being of women compared to men was found to be significantly higher. Likewise, participants who had previously received supervision was found to be significantly higher than participants who did not. Further studies on the importance of supervision and additional education programmes on these variables that Psychological resilience levels, psychological well-being levels and secondary traumatic stress level of psychologists working with disadvantaged groups are recommended.