Acil servise başvuran çocuk adli olguların incelenmesi
An analysis of pediatric forensic cases who applied to the emergency department
- Tez No: 693554
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Adli vakalar, pediatrik yaş, acil servis, travma, intoksikasyon, Forensic cases, pediatric age, emergency department, trauma, intoxication
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Acil Servise başvuran pediatrik adli olguların demografik ve klinik özelliklerini incelemektir. Materyal ve Metod: Retrospektif nitelikteki bu çalışmada, 1 Ocak 2019 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı'na ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Acil Tıp Bilim Dalı'na başvuran, 18 yaşın altındaki adli vakaların demografik ve klinik özelliklerine ilişkin bulgular analiz edildi. Bulgular: Toplam hasta sayısı 1659 idi. Hastaların 1062'u erkek (% 64.0), 597'i kız (% 36) idi. Hastaların yaş ortalaması 9,35±5.75 yıl olarak tespit edildi. Başvuruların %66.4'ü travmatik nedenli, %33.6'sı travma dışı nedenli idi. Travmatik nedenli olgularda en sık karşılaşılan mekanizmalar trafik kazaları (% 32.7) ve darptı (% 17.1). En sık yaralanma bölgesi baş idi (% 47.0). Yumuşak doku yaralanmaları (% 78.8) ve kırıklar (% 11.9) en sık klinik bulgular olarak tespit edildi. Travma dışı vakalarda en sık başvuru sebebi intoksikasyonlardı (%12.9). Vakaların % 28.7'sinde bölümlerden konsültasyon istenildiği tespit edildi. Acil servisten taburcu edilen hastaların oranı %84.1 idi. Hastaların en sık yatırıldığı bölüm çocuk cerrahisiydi (% 22.5). Hastaların 287'sinde (% 17.3) yaşamı tehlikeye sokan durum mevcuttu. Sonuç: Çalışmamızdaki pediatrik adli olgularda trafik kazaları ve darp en yaygın mekanizma olarak tespit edilmiştir. Yaralanmaların, kazaların ve intoksikasyonların önlenmesinde; çocuklar için güvenli bir ortam ve çevre oluşturulması, toplumda bilinç ve farkındalığın oluşması ve ihtiyaç veya gerekliliklere göre yasal düzenlemelerin yapılması önemlidir. Çocuklara, ebeveynlere ve toplumun diğer kesimlerine yönelik düzenli ve sürekli eğitimlerin verilmesi; kazaların, yaralanmaların ve intoksikasyonların önlenmesinde etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the demographic and clinical features of pediatric forensic cases admitted to the Emergency Department. Method: In this retrospective study, the demographic and clinical features of forensic cases younger than 18 years who applied to the Emergency Medicine Department and the Pediatric Emergency Medicine Department of Erciyes University Medical School between the dates of January 1 2019- December 31, 2019 were analyzed. Results: A total 1659 forensic pediatric were included in the study. The mean age of the cases was 9,35±5.75. The number of male cases was 1062 (64.0%) and the number of female cases was 597 (36%). Types of admissions were traumatic (66.4%) and non-traumatic (33.6%). The most common mechanisms in traumatic cases were traffic accidents (32.7%) and assault (17.1%). The most common injury site was the head (47.0%). Soft tissue injuries (78.8%) and fractures (11.9%) were the most common clinical findings. The most common reason for presentation to the emergency department in non-traumatic cases was intoxications (12.9%). The consultations from other departments were required for the 28.7% of cases and 84.1% of the cases were discharged from the Emergency Department. Two hundred and eighty seven (17.3%) of the patients had a life-threatening condition. Conclusion: Traffic accidents and assault were found to be the most common mechanisms in pediatric forensic cases in our study. In the prevention of injuries, accidents and intoxications, it is important to provide a safe environment for children, to create consciousness and awareness in the society, and to make legal arrangements according to needs or requirements. Providing regular and continuous education for children, parents and other segments of society would be effective in preventing accidents, injuries and intoxications.