Bazal hücreli karsinomda klinik, histopatolojik ve dermoskopik bulguların histopatolojik alt tip ve invazyon derinliği ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of clinical, histopathological and dermoscopic findings with histopathological subtype and depth of invasion in basal cell carcinoma
  1. Tez No: 693601
  2. Yazar: BERKAY DİRLİKTUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ORHAN ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazal hücreli karsinom, dermoskopi, histopatolojik alt tip, Basal cell carcinoma, dermoscopy, histopathological subtype
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bazal hücreli karsinom (BHK) tüm dünyada en sık görülen kanser tipidir ve insidansı giderek artmaktadır. Çalışmamıza histopatolojik olarak BHK tanısı konulan ve dermoskopik muayene kayıtlarına Fotofinder cihazından ulaşılabilen, 46 hastaya ait 52 adet lezyon dahil edildi. Bu çalışmanın ana amacı, kliniğimizde BHK tanısı alan hastalarının klinik, demografik, histopatolojik ve dermoskopik verilerinin histopatolojik alt tip ve invazyon derinliği ile olan ilişkisinin belirlenmesi ve hastaların klinik, demografik, histopatolojik ve dermoskopik verilerinin analizi sonucu istatistiksel olarak anlamlı olan verilerin literatürle karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya alınan BHK hastalarının; cinsiyet, yaş, deri fototipi, lezyonun lokalizasyonu, sayısı ve boyutu, farklı deri kanseri öyküsü, radyoterapi ve fototerapi öyküsü gibi klinik ve demografik verileri, klinik arşivimizdeki hasta kayıtlarından sağlanmıştır. Çalışmamıza alınan 46 BHK hastasının yaş ortalaması 62,57±16,02 idi ve hastaların en genci 25 en yaşlısı 95 yaşındaydı. Hastaların 23'ü (%50) erkek, 23'ü (%50) kadındı. Erkek hastaların yaş ortalaması 61,61±17,17, kadın hastaların yaş ortalaması 63,52±15,11 idi. BHK %28,3 oranıyla en sık 60-69 yaş aralığında saptanmış olup, 40-89 yaş arası tüm olguların %92,3'ünü oluşturmaktaydı. Nodüler BHK %51,9 oranıyla (n=27) en sık görülen BHK histopatolojik alt tipi olarak saptandı. BHK vücutta en sık (%71,1) baş-boyun bölgesinde, baş boyun bölgesinde de en sık (%35,1) burunda saptandı. Yüzeyel tip BHK'nın diğer histopatolojik alt tiplere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde gövdede daha sık yerleştiği saptandı (p0,05). En sık izlenen dermoskopik bulgu olarak %57,7 oranıyla arborize damarlar saptandı. Dermoskopik bulguların histopatolojik alt tiplerde görülme sıklıkları incelendiğinde; akçaağaç yaprağı benzeri yapılar, at arabası tekerleği benzeri yapılar ve konsantrik yapıların yüzeyel BHK'da görülme sıklıkları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). İleride yapılacak çok merkezli ve daha geniş hasta popülasyonlarından elde edilecek veriler ile, dermoskopik bulgu ve histopatolojik alt tip ilişkisinin daha iyi anlaşılacağı ve tedavi planında yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Basal cell carcinoma (BCC) is the most common type of cancer all over the world and its incidence is gradually increasing. Our study included 52 lesions belonging to 46 patients who were diagnosed with BCC histopathologically and whose dermoscopic examination records could be accessed via the Fotofinder device. The main purpose of this study is to determine the relationship between the clinical, demographic, histopathological and dermoscopic data of patients diagnosed with BCC in our clinic, with the histopathological subtype and depth of invasion, and to compare the statistically significant data as a result of the analysis of the clinical, demographic, histopathological and dermoscopic data of the patients with the literature. Clinical and demographic data of the BCC patients included in the study, such as gender, age, skin phototype, localization, number and size of the lesion, different skin cancer history, radiotherapy and phototherapy history, were obtained from the patient records in our clinical archive. The mean age of 46 BCC patients included in our study was 62,57±16,02, and the youngest of the patients was 25 years old, and the oldest was 95 years old. Twenty-three (50%) of the patients were male and 23 (50%) were female. The mean age of male patients was 61,61±17,17 years, and the mean age of female patients was 63,52±15,11 years. BCC was detected most frequently in the age range of 60- 69 with a rate of 28,3%, and it constituted 92,3% of all cases between the ages of 40-89. Nodular BCC was found to be the most common histopathological subtype of BCC with a rate of 51,9% (n=27). BCC was detected most frequently in the head and neck region (71,1%) in the body, and most commonly in the nose (35,1%) in the head and neck region. It was found that superficial type BCC was located statistically significantly more frequently on the trunk compared to other histopathological subtypes (p0,05). It is thought that the relationship between dermoscopic findings and histopathological subtypes will be better understood with the data to be obtained from multicenter and larger patient populations in the future and may guide the treatment plan.