Kendini fiziksel tanımlama, öz-yeterlik ve başarı algısı; dans etkinliği üzerine bir çalışma
Physical self-perception, self efficacy and perception of success : A study on dance activity
- Tez No: 693653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BALYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Hiphop, Dance Self-Efficacy, Perception of Success, Physical Perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırmada amaç, üniversitede öğrenim gören kadın öğrencilere düzenli olarak gerçekleştirilecek, hiphop stili dans etkinlikleri sonucunda kendilerini fiziksel algılamaları, öz-yeterlik ve başarı algıları yapılarının birbirleri ile olan etkileşiminin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini İzmir ili oluştururken, örneklemini İzmir ilindeki üniversitelerde öğrenim gören daha önce düzenli olarak hiphop stili dans etkinliklerine katılmamış, 60 kadın öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla“Marsh Kendini Fiziksel Tanımlama Anketi(PSDQ)'', ”Dans Öz-yeterlik Ölçeği“, ”Başarı Algısı Envanteri – Yetişkin Versiyonu(BAE-Y)" ölçekleri kullanılmaktadır. Ölçüm araçları ile ilgili gerekli izinler ölçek sahiplerinden elektronik posta aracılığıyla edinilmiştir. Bulgular: Katılmcıların kendini fiziksel tanımlama ölçeği ile ilgili ön test ve son test sonuçları incelendiğinde; görünüm, genel fiziksel yeterlilik ve kendine güven alt boyutlarında uygulama öncesi ve sonrasında anlamlı bir farklılık belirlenirken spor yeteneği alt boyutunda anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Katılımcıların başarı algılarının incelenmesinde ise uygulama öncesi ve sonrasında görev yönelimi ve ego yönelimi alt boyutlarında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. İki alt boyutta da uygulama sonrasındaki ortalama puanları yükselmiştir. Katılımcıların dans özyeterliklerinin incelenmesinde ise uygulama öncesi ve uygulama sonrasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Sonuç: Düzenli olarak yapılan hiphop dans etkinliklerinin, çalışmalara katılan üniversite öğrencilerinin görünüm, fiziksel yeterlik, kendine güven, dans özyeterlik ve başarı hedef yönelimlerini olumlu olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler; Hip-hop, Dans Öz-Yeterlik, Başarı Algısı, Fiziksel Algılama
Özet (Çeviri)
The Purpose: The aim of this research, as a result of hip-hop style dance activities, which will be held regularly for female students studying at the university, is to examine the interaction of physical self perception, self efficacy and perception of success structures with each other. Materials and Methods: While the city of Izmir constituted the universe of the research, sample of this consists of 60 female students who are studying at universities in Izmir and has not regularly participated in hip-hop style dance activities before. In order to collect data of participants in the research,“Marsh Physical Self-Description Questionnaire”,“Dance Self-Efficacy”,“The Adult's Version of the Perception of Success”were used. Evidences: When the pre-test and post-test results of the participants' physical self-description questionnaire were examined, a significant difference was determined before and after the exercise in the sub-dimensions that appearance, global physical self-concept and self-confidence, on the other hand, no significant difference was determined in the sport competence sub-dimension. In the examination of the participants' perceptions of success, significant differences were determined in the sub-dimensions of task orientation and ego orientation before and after the exercise. The average scores after the exercise increased in both sub-dimensions. In the examination of the participants' dance self-efficacy, significant differences were determined before and after the exercise. Result: It has been concluded that regular hip-hop dance activities positively affect the appearance, physical adequacy, self-confidence, dance self-efficacy and achievement goal orientations of university students participating in the practices.