Prematüre bebeklere retinopati muayenesinde uygulanan anne sütü kokusunun bebeklerin konfor ve ağrı düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of breast milk scent applied to premature infants in retinopathy examination on comfort and pain levels of infants
- Tez No: 693670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN AKÇAY DİDİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Premature, ROP, Breast milk, Breast milk scent, Pain, Confort
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Prematüre bebeklere retinopati muayenesinde uygulanan anne sütü kokusunun bebeklerin konfor ve ağrı düzeylerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Araştırmanın evrenini 2020 Kasım-2021 Eylül yılında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan prematüre bebekler (n=195) oluşturmaktadır. Bu araştırma dahil edilme kriterlerini karşılayan 36 prematüre bebek (anne sütü grubu = 12, formül süt grubu = 12 ve kontrol/ distile su grubu = 12) ile tamamlanmıştır. Araştırma verileri bebek tanıtıcı bilgi formu, hasta takip formu, prematüre bebeğin konfor ölçeği (PBKÖ) ve prematüre bebeğin ağrı profili (PIPP) ile toplanmıştır. Prematüre bebeklere yapılan prematüre retinopatisi muayenesinden 2dk önce ve muayene sırasında 2' şer ml anne sütü, formül süt ve distile su damlatılmış pedler koklatılmıştır. Rop muayenesinden 3dk önce, muayene sırasında ve muayene bitiminden 3dk sonra video kayıtlar yapılarak ağrı ve konfor değerlendirilmesi yapılıp, oksijen satürasyonu ve kalp tepe atımı ölçülmüştür. Videolar bağımsız iki araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of breast milk scent applied to premature infants in retinopathy examination on comfort and pain levels of infants. Materials and Methods: The universe of this study consists of premature babies (N=195) hospitalized in Tepecik Training and Research Hospital Neonatal Intensive Care Unit between November 2020 and September 2021. This study was conducted with 36 preterm infants (breast milk group = 12, formula milk group = 12, and control/distilled water group = 12) meeting the inclusion criteria. Study data were collected with infant descriptive information form, patient follow-up form, premature infant's comfort scale (PBKÖ), and Premature İnfant Pain Profile (PIPP). Pads with 2 ml of breast milk, formula milk and distilled water were smelled 2 minutes before and during the examination for retinopathy of prematurity performed on premature babies. PIPP and comfort were evaluated by video recordings 3 minutes before, during and 3 minutes after the end of the examination, and oxygen saturation and heart rate were measured. The videos were evaluated by two observers blinded to the study. Results: When the mean PIPP score of newborns during the procedure was examined in our study, it was determined that the mean PIPP score of the breast milk group was significantly lower than the other groups (p0.05). Conclusion: It was determined that the use of breast milk scent was effective in reducing pain during the examination for retinopathy of prematurity.