Hycon cihazının farklı aktivasyon protokollerinin ve lazer uygulamasının kanin distalizasyonu üzerine etkilerinin incelenmesi
Effects of intermittent force application with different activation and modified activation protocols and LOW-level laser therapy on canine distalisation
- Tez No: 693740
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kesikli kuvvet, Modifiye kesikli kuvvet, düşük doz lazer, diş hareket hızı, Intermittent force, modified intermittent force, LLLT, rate of tooth movement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı kesikli kuvvet uygulama protokolleri ile lazer uygulamasının kanin distalizasyonu üzerine etkilerini incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmamız dişsel sınıf II ilişkiye sahip 13 kız ve 6 erkek toplam 19 birey üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireylerin tedavi başındaki ortalama yaşı 15,83±1,94'tür. Üst çenede 14-24 çekimli sabit ortodontik tedavi gereksinimi olan bireyler çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya dâhil edilen hastalar rastgele iki gruba ayrılmış ve bir gruba distalizasyon süresi boyunca lazer uygulaması yapılmıştır. Daha sonra çalışmamız split-mouth olarak tasarlanarak her hastanın sağ ve sol üst çenelerinden birer grup daha elde edilmiştir. Bu gruplar da kendi arasında randomize olarak ayrılarak 4 farklı grup oluşturulmuştur. Lazer uygulanmayan gruptaki hastalar 2 günlük aktivasyon (2A) ve 2 günlük modifiye aktivasyon (2MA) olarak, lazer uygulanan gruptaki hastalar 3 günlük aktivasyon (3A/L) ve 3 günlük modifiye aktivasyon (3MA/L) olarak gruplara ayrılmıştır. 2A grubundaki hastalar Hycon cihazını 2 günde 1 kere yarım tur aktive etmiştir. 2MA grubundaki hastalar ilk gün 2 kere yarım tur aktive edip, diğer gün 1 yarım tur deaktive etmiştir. 3A/L grubundaki hastalar 3 günde 1 kere yarım tur aktive etmiştir. 3MA/L grubundaki hastalar 2 gün 1'er kere yarım tur aktive ettikten sonra diğer gün 1 yarım tur deaktive etmiştir. Hastalar diş çekim boşlukları tamamen kapanana kadar vidaları çevirmeye devam etmiştir. Tedavi başında (T0), seviyeleme sonrası (T1) ve distalizasyon sonrası (T2) dönemlerde fotoğraf, röntgen ve alçı model kayıtları alınmıştır. Bu kayıtlara ek olarak distalizasyon süresi boyunca 2 haftada bir ağız içi fotoğraf kayıtları elde edilmiştir. T0, T1 ve T2 dönemlerinde kanin dişlerinden paralel yöntemle alınan periapikal radyograflar kullanılarak kök rezorbsiyonu değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca hastaların doldurduğu görsel analog skalaları kullanılarak ağrı seviyeleri de karşılaştırılmıştır. Bulgular: Lazer ile desteklenen 3 günlük modifiye aktivasyon grubundaki diş hareketi diğer gruplara göre anlamlı düzeyde fazla bulunmuştur. 2 günlük modifiye aktive edilen protokolde anlamlı düzeyde daha fazla kanin rotasyonu görülmüştür. Kök rezorbsiyonları gruplarar asında farklılık göstermemiştir. Lazer uygulanan 3 günlük protokollerdeki ağrı düzeyi 2 günlük protokollerden anlamlı derecede daha azdır. Sonuçlar: Hızlı diş hareketi elde etmek için en ideal protokol lazer uygulaması ile desteklenen 3 günlük modifiye aktivasyon protokolüdür. 2 günlük aktivasyonlar daha sık aktivasyona rağmen daha hızlı diş hareketi oluşturmayıp, daha çok kanin rotasyonu ve daha çok ağrıya yol açmıştır. Bu uygulamanın bir avantajı yoktur.
Özet (Çeviri)
bjectives: Our study aimed to determine the effects of intermittent force application with activation in 3 days with laser (3A/L), modified activation in 3 days with laser (3MA/L), activation in 2 days (2A) and modified activation in 2 days (2MA) protocols on canine distalisation and to compare these protocols with each other. In addition, it aimed to evaluate the effect of low-level laser therapy (LLLT) combined with intermittent force. Methods: Nineteen individuals, including thirteen female and six male patients, were included in the study. The maximum anchorage cases whose upper first premolar teeth should be extracted were included. After extraction and canine tooth levelling, a Hycon device was used for canine distalisation in all patients. Patients were randomly divided into four groups: Group 3A/L (1st day activation, 2nd day rest, 3rd day rest), Group 3MA/L (1st day activation, 2nd day activation, 3rd day deactivation), Group 2A (1st day activation, 2nd day rest) and Group 2MA (1st day 2 activation, 2nd day deactivation). Group 3A/L and 3MA/L received LLLT with Biolase EpicX. The amount of distalisation of all canines was calculated on three-dimensional models. In addition, the effects of LLLT on canine distalisation movement speed, orthodontic pain and root resorption were examined. Results: The 3MA/L protocol accelerated the orthodontic tooth movement more than other protocols (p0.05). The pain level in 3A/L and 3MA/L was significantly less than 2A and 2MA. Conclusions: Intermittent force application with the 3MA/L protocol provided faster canine distalisation. However, the application of modified activation in 2 days was not effective in increasing the speed of tooth movement.