Maksiller darlığa sahip erişkin hastalarda mini vida destekli diş destekli ve hibrit apareylerle yapılan genişletmenin iskeletsel ve dentoalveolar etkilerinin karşılaştırılması
Compari̇son of the skeletal and dentoalveolar effects of expansi̇on wi̇th mi̇ni̇screw supported, tooth supported and hybri̇d appliances i̇n adult pati̇ents wi̇th maxi̇llary constri̇cti̇on
  1. Tez No: 693739
  2. Yazar: ELA NUR UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı Maksiller Genişletme, İskeletsel Destekli Hızlı Maksiller Genişletme, Minivida, Rapid Maxiiiary Expansion, Skeietai Assisted Rapid Maxiiiaıy Expansion, Miniscrew
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kuvvet uygulama noktası ve kullanılan mini vida sayısını değiştirmeden tasarlanan diş ve kemik destekli genişletme apareyi (HEA) ile kemik destekli iskeletsel genişletme apareyi (İEA) konik ışınlı bilgisayarlı tomografiler (KIBT) ile iskeletsel, alveoler, dental, periodontal açıdan değerlendirmek ve ilave model, röntgen analizleriyle de konvansiyonel genişletme aparey (KEA) grubunu de dahil ederek üç grup arasında iskeletsel, alveoler ve dental yapılar üzerine etkilerini incelemek ve literatürdeki sonuçlar ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamız Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti bölümüne başvuran ve iskletelsel maksiller darlığa sahip 27 hasta üzerinde yürütülmüştür. Hastalar randomizasyon programı aracılığıyla rastgele üç gruba ayrılmıştır. 1. araştırma grubu, kronolojik yaş ortalaması 16,11 + 0,59 olan 6 kız, 3 erkek, toplam 9 hastadan oluşturulmuşken, bu gruptaki hastalarda“Diş-Kemik Destekli Hibrit Hızlı Üst Çene Genişletme Apareyi”uygulanmıştır. 2. araştırma grubu, kronolojik yaş ortalaması 15,33 + 1,22 olan 5 kız, 4 erkek, toplam 9 hastadan oluşturulmuşken, bu gruptaki hastalara“Kemik Destekli Hızlı Üst Çene Genişletme Apareyi”uygulanmıştır. 3. araştırma grubu, kronolojik yaş ortalaması 15,05 + 0,98 olan 6 kız, 3 erkek, toplam 9 hastadan oluşturulmuşken, bu gruptaki hastalara“Konvansiyonel Akrilikli Genişletme Apareyi”uygulanmıştır. Her üç gruptaki bireylerden tedavi öncesi (TO) ve aktif genişletmeyi takiben 3 aylık pekiştirme dönemi sonrası (Tl) alt ve üst ölçü kayıtları, ağız dışı ve ağız içi fotoğraflar, posteroanterior röntgen kayıtları ve ilaveten birinci ve ikinci gruptaki hastalardan KIBT görüntüleri alınmıştır. Araştırma gruplannda yer alan ö1U bireylerin tedavi öncesindeki iskeletsel büyüme ve gelişim potansiyellerinin saptanmasında el bilek filmlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırma gruplarından 1 ve 7. günler arasında sabah ve akşam ağn düzeylerini değerlendirmek üzere çizelgeyi doldurmalan istenmiştir. Çalışmamızda her üç gruptaki bireyler için aynı vida çevirme programı uygulanmıştır. Bulgular: HEA ve İEA grubunda iskeletsel kazanım açısından anlamlı bir fark gözlenemezken, KEA grubunda diğer iki gruba göre iskeletsel kazanım daha az bulunmuştur. İEA grubundaki hastalarda genişletme esnasında üst dişlerden destek alınmadığı için diğer gruplara göre posterior dişlerde daha az devrilme olmuştur. HEA grubunda minivida desteği olmasına rağmen bukkal kemik kaybı önlenememiştir. Dişlerden destek almayan İEA grubunda ise kemik kaybı yaşanmamıştır. Sonuçlar: Hibrit genişletme apareyi, iskeletsel genişletme apareyi ve konvansiyonel genişletme apareyi maksiller darlığın tedavisi için etkili yöntemlerdir. Sadece minivida destekli genişletme apareyi özellikle posterior diş eksikliği olan hastalarda, dentoalveoler yan etkilerinin daha az olması nedeniyle periodontal desteği zayıf olan dişlerde ve transversal uyumsuzluğu kompanse etmek için posterior dişlerin bukkala devrildiği ve hala transversal uyumsuzluğu bulunan hastalarda kullanılmalıdır. 1 .premolar bölgesinde daha fazla genişleme elde edilmesi planlanıyorsa sadece diş destekli veya minivida ve diş destekli apareyler tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to evaluate the tooth and bone supported expansion appliance (HEA) and bone supported skeletal expansion appliance (İEA) in terms of skeletal, alveolar, dental and periodontal aspects with cone beam computed tomography (CBCT) without changing the force application point and the number of mini screws used. The additional model is to examine the effects on skeletal, alveolar and dental structures between the three groups by including the conventional expansion appliance (KEA) group with X-ray analysis and compare them with the results in the literature. Methods: Twenty seven patients were randomly divided into three groups through the randomization program. The first group consisted of 6 girls, 3 boys, a total of 9 patients with a mean chronological age of 16.11 + 0.59 years, the“Tooth-Bone Supported Hybrid Rapid Maxillary Expansion Appliance”was applied to the patients in this group. The second group consisted of 5 girls, 4 boys, a total of 9 patients with a mean chronological age of 15.33 + 1.22, the“Bone Assisted Rapid Maxillary Expansion Appliance”was applied to the patients in this group. The third group consisted of 6 girls, 3 boys, a total of 9 patients with a mean chronological age of 15.05 + 0.98, the“Conventional Acrylic Expansion Appliance”was applied to the patients in this group. Lower and upper impression recordings, extraoral and intraoral photographs, posteroanterior X-ray recordings, and additionally CBCT images were obtained from the patients in the first and second groups before the treatment (TO) and after the 3 -month retention period (Tl) following active expansion from the individuals in all three groups. Hand-wrist films were used to determine the skeletal growth and development potentials of the individuals in the research groups before the treatment. İn addition, the research groups were asked to fill in the chart to evaluate their morning and evening pain levels between the first and seventh days. İn our study, the same screw activation program was applied for the individuals in ali three groups. Results: While no significant difference was found in terms of skeletal gam in the HEA and İEA groups, skeletal gam was found to be less in the KEA group compared to the other two groups. Since the upper teeth were not supported during expansion in the İEA group, iess tipping occurred in the posterior teeth compared to the other groups. Despite the miniscrew support in the HEA group, buccai bone ioss couid not be prevented. There was no bone ioss in the İEA group that did not receive support from the teeth. Conclusions: Miniscrew supported, tooth supported and hybrid appiiances are effective methods for the treatment of maxillary constriction in postpubertal growth spurt stage. Usage of miniscrew supported appiiance is especialiy suggested in patients with missing posterior teeth, patients who have buccai tipping to compensate and stili have transversai discrepancy, pooriy supported teeth with periodontal support due to fewer dentoaiveoier side effects. Tooth-mini screw supported and tooth supported expansion devices can be preferred if more transverse gam is pianned in the first premolar region.