The transformation of utopia from the late Twentieth Century into the Twenty-first Century: A Study of Ernest Callenbach's Ecotopia, Kim Stanley Robinson's Pacific Edge, and Cory Doctorow's Walkaway
Ütopyanın Yirminci Yüzyıldan Yirmibirinci Yüzyıla evrimi: Ernest Callenbach'ın Ecotopia, Kim Stanley Robinson'ın Pacific Edge ve Cory Doctorow'un Walkaway romanları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 693798
  2. Yazar: PERİHAN SEVDE NACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA PEKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ütopya, Eleştirel Ütopya, Ernest Callenbach, Kim Stanley Robinson, Cory Doctorow, Utopia, Critical Utopia, Ernest Callenbach, Kim Stanley Robinson, Cory Doctorow
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, ütopya türünün 1970'lerden 2017'ye kadar geçen süreçteki gelişimi ve değişimi üzerinde durmaktadır. Bu çalışmanın amacı ütopya türünün idealist gelecek toplumların resmini çizen bir türden ütopyaya giden yolda yaşanan gerçekçi mücadeleye odaklanan bir tür olduğunu açıklamaktır. Ernest Callenbach'ın 1975'te yayımlanan Ecotopia adlı ütopyası, ütopya türünün o dönemdeki sosyal adalet hareketlerinden etkilenmesi sonucu doğmuştur. Kusursuza yakın bir gelecek ütopyanın resmini çizen Ecotopia merkezine böyle bir toplumun nasıl işleyebileceğini almıştır. Kim Stanley Robinson'un 1990 yılında yayımladığı Pacific Edge bu çalışmada ütopyanın gelişiminin ikinci basamağı olarak alınmıştır. Pacific Edge ütopik bir gelecek toplum çizerken ütopyanın sınırlarına odaklanmış, kusursuza yakın ütopya kavramını eleştirel açıdan ele almıştır ve Tom Moylan'ın eleştirel ütopya olarak tanımladığı alt türe dahil olmuştur. Toplumun işleyişini arka plana alan bu roman ütopik bir toplumda insan ilişkilerini ve kusurlarını incelemektedir. Bu çalışmada ütopyanın geldiği son nokta olarak ele alınan, Cory Doctorow'un 2017 yılında yayımladığı Walkaway ise oturmuş bir ütopyadaki hayatı ele almaktan ziyade ütopyanın doğumunu ve gelişimini anlatmaktadır. Walkaway hem ütopya türüne Karl Popper ve Paul Tillich tarafından yöneltilen eleştirilere cevap vermekte ve kusursuz ütopya kavramına Pacific Edge gibi eleştirel yaklaşmaktadır, hem de kendinden önceki ütopyalardan farklı olarak ütopyayı anlatmak yerine ütopyaya giden yolu anlatmaktadır. Bu tezin amacı bu romanların karşılaştırmalı analizi üzerinden ütopya türünün 1970'lerden 2010'lara kadar geçen süreçteki değişimini incelemektir.
Özet (Çeviri)
This study explores the development and evolution of the utopian genre from the late 20th Century into the 21st Century. It aims to explain that utopian genre has evolved from blueprints of idealistic future societies to explorations of realistic struggles to reach utopia. Ernest Callenbach's Ecotopia (1975), which paints a future society close to perfection and explores how such a society can function, is written under the influence social justice movements of the 1970s. Kim Stanley Robinson's Pacific Edge (1990), which is examined as the second step of utopian genre evolution in this study, focuses on utopia's limitations, criticizes the idea of an almost perfect utopian society and is an example of the subgenre Tom Moylan names critical utopia. This novel places the structure of the utopian society in the background to focus on the interpersonal relationships and personal flaws of the characters in the story. Cory Doctorow's Walkaway (2017) is examined as the latest example of utopian genre's evolution which, instead of describing an established utopian society, focuses on the birth and development of a utopia. As another critical utopia like Pacific Edge, Walkaway can be read as a response to the criticism directed at the utopian genre by Karl Popper and Paul Tillich, and unlike the two novels before it, it chooses to depict the road to utopia, rather than the utopian society. Through the comparative analysis of these novels the aim of this thesis is to explore the evolution the utopian genre went through from the 1970s to 2010s.