Okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özelliklerinin örgütsel bağlılık ve motivasyonla ilişkisi
Transformational leadership of school principles organizational commitment and relationship with motivation
  1. Tez No: 693847
  2. Yazar: BİLAL CİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Öğretmen, Dönüşümcü Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Motivasyon, Leadership: School Principal, Teacher, Transformational Leadership, Organizational Commitment, Motivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüzde değişim ve gelişim hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bu değişim ve gelişime okulların da ayak uydurması için dönüşümcü liderlere ihtiyaç vardır. Okul müdürlerinde dönüşümcü liderlik özelliklerinin olması, okulun iyi yönetilmesi için önem arz etmektedir. Bu sebeple okul müdürlerinde dönüşümcü liderlik özelliklerinin olması ve bu özelliklerini okulun yönetilmesi ile ilgili kullanarak ortaya koyması gerçekleştirilecek hedefler açısından önemlidir. Bu çalışmada nicel araştırma modellerinden olan korelasyonel desen kullanılmıştır. Araştırmamın evreni 2020-2021 eğitim öğretim yılı İstanbul İli, Başakşehir ilçesindeki 364 okulda görev yapan 6291 öğretmendir. Araştırmaya küme örnekleme yöntemi ile 405 öğretmen dâhil olmuştur. Ölçekler Google Formda hazırlanmış ve uygulanmış, verilerin toplanmasında; Podsakoff ve arkadaşlarının (1990) geliştirdiği, İşcan'ın (2002) uyarladığı“Dönüşümcü liderlik ölçeği”, Christophersen, Elstad ve Turmo'in geliştirdiği ve Güngör'ün (2018) Türkçe'ye uyarladığı“Okula Bağlılık Ölçeği”, Mottaz'ın geliştirdiği, Dündar, S., Özutku, H., ve Taşpınar, F. (2007) uyarladığı“İş Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma) kullanılmıştır. Kullanılan likert tipi ölçekler normal dağılıma uygun bulunmuştur. Kullanılan ölçeğin güvenilirliğini test etmek amacıyla“Güvenilirlik Analizi”yapılmıştır. Normal dağılıma sahip verilerde de niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki bağımsız grup arasındaki fark için bağımsız t testi, ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Normal dağılıma sahip olmayan ölçekler için istatistik değerlendirmelerde nonparametrik testler kullanılmıştır. Normal dağılıma sahip olmayan ölçekler de niceliksel verilerin karşılaştırılmasında, iki bağımsız grup arasındaki farkı bulmak için Mann Whitney U uygulanmıştır. ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırmak için ise Kruskal Wallis analizi uygulanmıştır. Fark bulunan gruplarda fark yaratan grubu bulmak için Bonferroni yöntemi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkiyi test etmek için ise Pearson korelasyon uygulanmış, ölçekler ve alt boyutları arasında anlamlı ve pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, change and development continue at a rapid pace. Transformational leaders are needed for schools to keep up with this change and development. The transformational leadership characteristics of school principals are important for the good management of the school. For this reason, it is important for school principals to have transformational leadership characteristics and to reveal these characteristics in terms of the management of the school. Correlational design, which is one of the quantitative research models, was used in my study. It is affiliated to Başakşehir District Directorate of National Education, which is the universe of my research; It consists of 405 teachers with cluster sampling method out of 6291 teachers working in 364 institutions. Scales were prepared and applied in Google Form, in data collection;“Transformational leadership scale”developed by Podsakoff et al. (1990) and adapted by İşcan (2002),“School Engagement Scale”developed by Christophersen, Elstad and Turmo and adapted into Turkish by Güngör (2018), Mottaz's -Developed and adapted by Dündar, S., Özutku, H., and Taşpınar, F. (2007), the“Job Motivation Scale”was used. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 25.0 program. While evaluating the data, descriptive statistical methods (number, percentage, mean and standard deviation) were used. Likert type scales used were found to be suitable for normal distribution.“Reliability Analysis”was conducted to test the reliability of the scale used. In the comparison of the quantitative data, the independent t-test was used for the difference between two independent groups, and one-way analysis of variance was applied for the comparison of more than two independent groups. Nonparametric tests were used for statistical evaluations for scales that did not have a normal distribution. Mann Whitney U was applied to find the difference between two independent groups in the comparison of quantitative data on non-normally distributed scales. Kruskal Wallis analysis was applied to compare more than 2 independent groups. Bonferroni method was used to find the group that made a difference in the groups with difference. Pearson correlation was used to test the relationship between continuous variables, and a significant and positive relationship was found between the scales and their sub-dimensions.