Meslek öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ve okula bağlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between the transformational leadership features of school principals and their commitment to the school according to vocational teachers' perceptions
- Tez No: 722838
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERTUĞRUL ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, örgütsel bağlılık, meslek öğretmeni, Transformational leadership, organizational commitment, vocational teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada Meslek Öğretmenlerinin Algılarına Göre Okul Müdürlerinin Dönüşümcü Liderlik Özellikleri ve Okula Bağlılıkları Arasındaki İlişki ve buna bağlı olarak dönüşümcü liderlik alt boyutları ve örgütsel bağlılık alt boyutları çerçevesinde ve demografik-okul değişkenlerine göre incelenmesi temel amaç olarak belirlenmiştir. Araştırma evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılı İstanbul ili Bağcılar, Esenler, Güngören, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinde bulunan meslek liselerinde görev yapan 1100 meslek öğretmeni oluşturmaktadır. Literatür taraması yapıldıktan sonra araştırma için 293 meslek öğretmenine seçkisiz örnekleme yöntemiyle anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmada veri tabanını oluşturmak için katılımcılara“Kişisel Bilgiler Formu', ”Dönüşümcü Liderlik Ölçeği“ ve ”Okula Bağlılık Ölçeği" uygulanmıştır. Araştırmada sonucunda ulaşılan veriler SPSS 25 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada yararlanılan ölçeklerin ve alt boyutlarının güvenirliği hesaplanmıştır. Cronbach Alfa'ya göre, kullanılan ölçeklerin güvenilir olduğu görülmüştür. Dönüşümcü Liderlik Ölçeği ile Okula Bağlılık Ölçeği ve alt boyutları arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi, okul müdürünün dönüşümcü liderlik özelliklerinin meslek öğretmenlerin okula bağlılıklarına etkisi olup olmadığının ölçülmesinde regresyon analizi kullanılmıştır. Yine meslek öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, öğrenim durumu ve çalışma süresine, okullarında döner sermaye olup olmamasına, öğretmenin başarı belgesi alıp almamasına göre liderlik algıları ve okula bağlılıkları arasındaki ilişki incelemesi amacıyla istatistiksel testler uygulanmıştır. Bu testlerden elde edilen verilere yönelik tablolar oluşturulmuştur. Yapılan analizler neticesinde okul müdürünün dönüşümcü liderlik özelliklerindeki artışın öğretmenlerin okula bağlılıklarında artışa neden olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen veriler çerçevesinde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the main purpose was to examine the Relationship between the Transformational Leadership Characteristics and School Commitment of School Principals According to the Perceptions of Vocational Teachers and, accordingly, within the framework of transformational leadership sub-dimensions and organizational commitment sub-dimensions and demographic-school variables. The research population consists of 1100 vocational teachers working in vocational high schools in Istanbul province Bağcılar, Esenler, Güngören, Küçükçekmece and Başakşehir districts in the 2020-2021 academic year. After the literature review, 293 vocational teachers were surveyed with random sampling method for the research. In order to create the database in the research,“Personal Information Form”,“Transformational Leadership Scale”and“School Engagement Scale”were applied to the participants. The data obtained as a result of the research were analyzed using the SPSS 25 Program. The reliability of the scales and sub-dimensions used in the research was calculated. According to Cronbach Alpha, the scales used were found to be reliable. Correlation analysis was used to examine the relationship between the Transformational Leadership Scale and the School Engagement Scale and its sub-dimensions, and regression analysis was used to measure whether the transformational leadership characteristics of the school principal had an effect on the school engagement of vocational teachers. Again, statistical tests were applied to examine the relationship between leadership perceptions and school commitment of vocational teachers according to gender, age, education level and working time, whether there is a revolving fund in their schools, whether the teacher has a certificate of achievement or not. Tables were created for the data obtained from these tests. As a result of the analysis, it was concluded that the increase in the transformational leadership characteristics of the school principal caused an increase in the teachers' commitment to the school. Suggestions have been developed within the framework of the obtained data.