Helicobacter pylori enfeksiyonları tanısında westernblott uygulaması
Performing of westernblotting on diagnosis of helicobacter pylori infections
  1. Tez No: 69397
  2. Yazar: NESLİHAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Western-blott, peptic ulcer
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
HELICOBACTER PYLORI ENFEKSİYONLARI TANISINDA WESTERNBLOTT UYGULANMASI. ı-oz Helicobacter pylori (H.pylori)'nin gastrik kolonizasyonu ve tanıda kullanılan metodların tanı değerlerini tespit amacıyla planlanan bu çalışmada 85'i G.İ.S. yakınmalı 40'ı ise asemptomatik olmak üzere toplam 125 kişiden alınan serum örneği Western Blotting yöntemi ile değerlendirilmiştir. GİS. yakınması olan hastalardan endoskopia alınan biopsi örnekleri ise kültür, modifiye karbol fuksin ve hızlı üre metoduyla değerlendirilmiştir. Kültürde izolasyon tekniğinin sensitivitesinin %63, karbol fuksin yayma preparasyon tekniğinin %65, hızlı üre testinin %68 olduğu görülmüştür. Western Blotting yöntemi ile hasta ve kontrol grubuna ait örneklerde 120, 89, 61, 54, 32 ve 25 kD.luk bantlara karşı reaktif antikor tespit edilmiş, 120 ve 25 kD.luk bantlara karşı aynı anda reaktif olan örneklerin hastaların %72'sinde görülmesine karşılık kontrol grubunda hiçbir örnekte görülmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak 120 + 25 kD.luk bantlarda reaktif antikor cevabının GİS. deki histopatolojik değişikliğin şiddetinin tanısında prognostik öneme sahip olduğu kanaatine varılmıştır. Anahtar sözcük: Helicobacter pylori, Western-blott, peptik ülser
Özet (Çeviri)
PERFORMING OF WESTERNBLOTTING ON DIAGNOSIS OF HELICOBACTER PYLORI INFECTIONS II. ABSTRACT In the study which has been planned in order to determine the diagnostic values of the methods which have been used for the gastric colonisation and diagnosis of H. pylori, totally 125 sera samples obtained from 85 patients who have G.I.S. disorders and 40 asemptomatic patients, were assayed by using of Westernblotting. Biopsy samples which have been taken by endoscopy, were assayed by cultivation, modified carbol fuchsin and rapid urea methods. The sensitivity rates of these methods were determined as 63%, 65% and 68% respectively. In sera samples obtained from patient and control group, a reactive antibody response determined that was developed against to 120,89,61,54,32 and 25 kDa polypeptides. Althought a reactive antibody response determined against to 120 and 25 kDa polypeptides in sera samples from 72% of the patients, no response determined in control group. Finally, the immune response generation against to 1 20 + 25 kDa polypeptides considered a significant indicator of histopatological differenciating in G.I.S. and found significantly prognostic importance in diagnosis.