Y ve Z kuşağının kariyer beklentilerinin karşılaştırılmasına yönelik bir alan araştırması: Sivas ili örneği
A research to compare the career expectations of Y and Z generations in Sivas
- Tez No: 693983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞIR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Kariyer Beklentisi, Generations, Generation Y, Generation Z, Career Expectatıon
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma Sivas ilinde yaşayan Y ve Z Kuşağı kişilerinin kariyer beklentilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Y Kuşağı bireyleri mevcut yaş aralıkları itibariyle günümüz çalışan gücünün önemli bir kısmını oluşturmakta olup ilerleyen süreçte de iş hayatında daha etkin ve daha önemli bir konuma gelecekleri düşünülmektedir. Z Kuşağına mensup bireyler ise henüz üniversite seviyesinde eğitim görmekte olup bu kuşağın oldukça küçük bir kısmı çalışma hayatında yer almaktadır. Buna rağmen Z Kuşağı'nın çalışma yaşamına ilişkin algı ve beklentileri orta-uzun vadede iş dünyasının geleceğini şekillendirmede oldukça belirleyici olacaktır. Kişilerin kariyer tercihleri onların performanslarını, çalışma şartlarına ilişkin tutumlarını, motivasyonlarını ve verimliliklerini etkilemektedir. Bu tercihlerin organizasyonlar tarafından doğru anlaşılması çok önemlidir. Kişilerin beklentilerinin iyi analiz edilerek, örgütlerin de bunlarla uyumlu bir şekilde mevcut çalışma ortamını yeniden şekillendirmesi önem teşkil etmektedir. Bu noktadan hareketle birbirinden farklı dönemlerde doğan ve birbirinden farklı toplumsal olaylardan etkilenerek şekil almış Y ve Z Kuşağı'nın kariyer beklentileri karşılaştırılarak örgütlerin bu doğrultuda dikkat etmeleri gereken unsurları ortaya çıkarmak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Sivas ilinde iş ve eğitim hayatında yer alan 321 kişi üzerinde bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Liu vd. ve Schriesheim&Scandura tarafından hazırlanmış ölçek sorularını içeren anket ile verilerin analizi yapılmıştır. Y ve Z Kuşağı'nın kariyer beklentilerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Genel olarak Y Kuşağı üyelerinin daha yüksek kariyer beklentisine sahip olduğu söylenebilmektedir. Ayrıca katılımcıların çeşitli demografik özelliklerinin de kariyer beklentisini anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare the career expectations of Generation Y and Z people living in Sivas. Generation Y individuals constitute an important part of today's working force in terms of their current age ranges, and it is thought that they will have a more effective and more important position in business life in the future. Individuals belonging to the Generation Z are still studying at the university level, and a very small portion of this generation is in working life. Despite this, Generation Z's perceptions and expectations regarding working life will be quite determinant in shaping the future of the business world in the medium-long term. Career preferences of individuals affect their performance, attitudes towards working conditions, motivation and productivity. It is very important that these preferences are understood correctly by the organizations. It is of great importance that the expectations of the people are analyzed well and the organizations can redesign the working environment in harmony with them. In the light of this information; the main purpose of this study is to compare the career expectations of Generation Y and Z, born in different periods and shaped by being influenced by different social events, and to reveal the factors that organizations should pay attention to in this direction. Within the scope of the research, a questionnaire was conducted on 321 people who were take part in business life and continue educational life in Sivas. As a result of the analysis of the data obtained with the questionnaire including scale questions prepared by Liu et al. and Schriesheim&Scandura. Significant differences were found in the career expectations of Generation Y and Z. Generally, it can be said that Generation Y members have higher career prospects. In addition, it was observed that various demographic characteristics of the participants significantly affect career expectancy.