Küreselleşme sürecinde geri dönüşü olmayan kredilerin durumu: OECD ülkeleri için ampirik bir çalışma
The stafe of non-performing loans the glabalization process: An empricial study for OECD countries
  1. Tez No: 693989
  2. Yazar: KÜBRA AYDINLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Geri Dönüşü Olmayan Krediler, OECD Ülkeleri, Globalization, Non- Performing Loans, OECD Countries
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, küreselleşme sürecinde bankaların vermiş olduğu kredilerin geri ödenmemesi sorununa karşın avantaj mı yoksa dezavantaj mı olduğu sorusunu irdelemektedir Bu çerçevede, 34 OECD ülkesinin 1990-2018 dönemi yıllık verileri kullanılarak dengesiz panel verileri analiz yöntemi ile analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda; bağımsız değişkenlerden küreselleşme, ekonomik küreselleşme, finansal küreselleşme, sosyal küreselleşme ve politik küreselleşme istatistiksel anlamlı ve negatif etkiye sahipken, ticari küreselleşme anlamsız bir etkiye sahiptir. Vergi, işsizlik ve hükümet borçları ise anlamlı fakat pozitif bir etkiye sahipken GSYH büyüme değişkeninin istatistiksel olarak bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the question of whether there is an advantage or a disadvantage despite the non-performing loans given by banks in the globalization process. In this framework, the annual data of 34 OECD countries has benn analyzed for period 1990-2018 by using the method of unbalanced panel data. as a result of the research, while globalization, economic globalization, financial globalization, social globalization and political globalization have statistically significant and negative effects, commercial globalization has meaningless effect. In addition to that, it is concluded that while taxes, unemployment and government debt have a significant and positive effect, the GDP growth does not have a statistically significiant effect.