Arnold chiari malformasyonunda cerrahi müdahale fonksiyonel incelemeleri ve klinik sonuçları düzeltiyor mu?
Does surgical intervention improve functional examinations and clinical results in arnold chiari malformation?
- Tez No: 694211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL GÜVENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Chiari malformasyonu tip 1, Kraniovertebral bileşke anomalisi, BOS Akım MRG, Somatosensory Evoked Potentials, Cerrahi tedavi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Biz bu çalışmada Chiari malformasyonu tip 1 hastalarında cerrahi müdahale sonrasında yapılan BOS Akım MRG, SEP sonuçlarını inceleyerek yakınmalarındaki düzelme ve memnuniyet durumunu sorgulayarak cerrahi tedavinin fonksiyonel ve klinik sonuçları düzeltip düzeltmediğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2013-2020 yılları arasında hastanemizde Chiari malformasyonundan ameliyat edilen 18 yaş üstü 46 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası yakınma durumları sorgulandı, BOS Akım MRG'leri ve SEP'leri karşılaştırıldı. Sonuçları etkileyen cerrahi öncesi ek patolojiler araştırıldı. Bulgular: Hastaların ameliyat öncesinde hidrosefalisi olması durumunda ameliyat sonrası yakınma düzeyleri daha yüksek bulundu (p0.05). Sonuçlar: Cerrahi tedavi semptomatik Chiari malformasyonlarının tedavisinde halen birinci seçenektir. Çalışmamızda cerrahi tedavinin BOS akım bozukluğunu %50 oranında, yakınmaları %90 oranında düzeltiği görülmüştür. SEP'deki düzelmeyi değerlendirmek için için cerrahi öncesi ve sonrası SEP'i olan hasta sayısı yetersizdir. Hidrosefali, sirinks ve Bİ varlığı yakınmaların düzelmesini olumsuz etkilemektedir. MRG'de tonsiller ektopi yanında ek anomali varlığının tespiti, BOS Akım MRG ve SEP incelemeleri cerrahi sonrası klinik prognozu öngörmede değerlidir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: In this study, we aimed to investigate whether surgical treatment improves functional and clinical results by examining the results of CSF flow MRI and SEP performed after surgical intervention in patients with Chiari malformation type 1, questioning the improvement and satisfaction status in their complaints. Materials and Methods: Forty-six patients over the age of 18 who were operated on for Chiari malformation in our hospital between 2013 and 2020 were included in the study. Preoperative and postoperative complaints of the patients were questioned, CSF flow MRIs and SEPs were compared.