Çevre eğitimi ve Türkiye'deki ilköğretim okullarının çevre eğitimine ilişkin müfredatlarının incelenmesi
Environmental education and examination of the environmental education curriculum of primary schools in Turkey
- Tez No: 694270
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Türkiye'de Çevre Eğitimi, İlköğretim 'de Çevre Eğitimi, Müfredat İncelemesi, Çevre Eğitimi Yaklaşımları, Çevre Eğitimi Yöntemleri, Environment, Environmental Education, Environmental Education In Turkey, Environmental Education In Primary Schools, Curriculum Review, Environmental Education Approaches, Environmental Education Methods
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çevre eğitiminde çevrenin ne olduğunu bilmek ve çevre bilinci önemlidir. Doğaya aykırı bir eylem gerçekleştirirken bu eylemin sonuçlarını bilmek, bu davranışı gerçekleştirmemize engel olur. İnsanın zarar gören çevrenin bir parçası olduğunu hissetmesi, çevre için mücadele etmesini kolaylaştıracaktır. Doğa üzerinde insanoğlunun yarattığı yükün azaltılmasına katkı sağlama isteğini beraberinde getirecektir. İnsanoğlunun oluşturduğu çevre kirlilikleri kaynağı ulusal olmasına karşın sonuçları bakımından küresel nitelik taşımaktadır. Çevre sorunlarının artık küresel bir kriz olduğu günümüz dünyası için kabul görmektedir. Bu sebeple dünyada ki kirliliği azaltmak, canlıları korumak, doğal kaynaklara veya tarihi mekânlara zarar verilmesini önlemek adına birçok uluslararası anlaşma yapılmakta ve bu sorun alanlarının azaltılması adına birçok uluslararası konferans düzenlenmektedir. Konferansların çoğunda çevre sorunlarının önlenmesinin çevre bilincine bağlı olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla çevre ile ilgili yapılan konferanslarda çevre bilincini sağlayacak olan“Çevre Eğitimi”karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada çevre eğitiminin temelinde nelerin olduğu, çevre eğitiminin nasıl verildiği, Türkiye'de ilköğretim müfredatı öğretim programlarında çevre eğitiminin durumu incelenmiştir. İlköğretim çevre eğitimi müfredatına ilişkin inceleme yapılan bu tez çalışması teorik bir içeriğe sahiptir. Veriler detaylı literatür taraması gerçekleştirerek toplanmıştır. Bulgular dikkate alındığında Türkiye'deki ilköğretim kurumları öğretim programlarında çevre eğitimine daha çok ağırlık verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu tez çalışması mevcut durumu ortaya koyması, çevre eğitiminde kullanılması gereken teknikleri barındırması, bu sebeple yol gösterici olması dolayısıyla değerlidir.
Özet (Çeviri)
ENVİRONMENTAL EDUCATION AND EXAMINATION OF THE ENVİRONMENTAL EDUCATION CURRICULUM OF PRIMARY SCHOOLS İN TURKEY Kırıkkale University Institute of Social Sciences Department of Political Science and Public Administration, Master's Thesis Supervisor: Prof. Dr. Hasan YAYLI June 2021, 118 pages In environmental education, it is important to know what the environment is and environmental awareness. While performing an action against nature, knowing the consequences of this action prevents us from performing this behavior. Feeling that people are part of the environment that is harmed will make it easier to fight for the environment. It will bring along the desire to contribute to the reduction of the burden created by human beings on nature. Although the source of environmental pollution caused by human beings is national, it has a global nature in terms of its results. It is accepted for today's world that environmental problems are now a global crisis. For this reason, many international agreements are made in the world to reduce pollution, protect living things, prevent damage to natural resources or historical sites, and many international conferences are held in the name of reducing these problem areas. In the most conferences, it has been stated that the prevention of environmental problems depends on environmental awareness. Hence,“Environmental Education”, which will provide environmental awareness, appears at conferences on the environment. In this study, what is the basis of environmental education, how environmental education is given, the state of environmental education in primary education curriculum in Turkey was examined. This thesis study, which examined the curriculum of primary environmental education, has a theoretical content. These data were collected by conducting a detailed literature review. Considering the findings, it is thought that environmental education should be given more importance in the education programs of primary education institutions in Turkey. This thesis study is guiding and valuable because it reveals the current situation and includes the techniques that should be used in environmental education.