Çağdaş Eğitim Dergisi'nin eğitim sorunları açısından değerlendirilmesi (1976-1986)
Evaluation of Contemporary Education Journal for educational problems (1976-1986)
- Tez No: 694324
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dergi, Çağdaş Eğitim Dergisi, eğitim sorunu, eğitim bilimleri, eğitim politikası, Journal, Journal of Contemporary Education, educational problem, educational sciences, education policy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Yayınlandığı dönemdeki güncel olayları, bu olaylar üzerindeki tartışmaları yansıtmasının yanında yeni tartışmalar oluşturma ve gündemi yönlendirme gücüne sahip olan dergiler eğitim tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. 1976-2013 yılları arasında yayın faaliyetini sürdüren Çağdaş Eğitim Dergisi de eğitim hayatımızın 37 yılına tanıklık eden önemli dergilerden biridir. Bu araştırmanın amacı en uzun soluklu eğitim dergilerimizden biri olan Çağdaş Eğitim Dergisi'nin ilk 10 yıllık yayın hayatında (1976-1986) ele alınan eğitim sorunlarının genel bir değerlendirmesini yapmaktır. Araştırma sürecinde çağdaş Eğitim Dergisi'nin ilgili yıllarına ait tüm sayılarına Milli Kütüphane 'den ulaşılmaya çalışılmıştır. Dergilerin tamamına ulaşıldığı için ayrıca bir örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Araştırmanın verileri kategorize edilerek içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; eğitim politikası, eğitim bilimleri (eğitim programları ve öğretim, özel eğitim, halk eğitimi, ölçme ve değerlendirme, rehberlik, eğitim yönetimi, denetimi, teftişi ve planlaması), Türk eğitim sistemi (okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim) alanlarında değinilen eğitim sorunlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Magazines, which have the power to reflect the current events of the period they were published, as well as to reflect the debates on these events, to create new discussions and to direct the agenda, are of great importance in terms of education history. Contemporary Education Magazine, which continued its publication activities between 1976-2013, is one of the important journals that witnessed 37 years of our education life. The aim of this research is to make a general evaluation of the educational problems addressed in the first 10 years of publication life (1976-1986) of the Contemporary Education Journal, one of our longest running educational journals. During the research process, it was tried to reach all the issues of the contemporary Journal of Education from the relevant years from the National Library. Since all journals were accessed, a separate sample was not taken. The data of the research were categorized and evaluated by content analysis method. As a result of the research; educational policy, educational sciences (education programs and training, special education, public education, assessment and evaluation, guidance, education management, inspection and planning), and the Turkish education system (preschool, primary education, secondary education, higher education) have been reached.