Lise öğretmenlerinin program okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi (Kayseri ili örneği)
Examining the curriculum literacy level of high school teachers (Sample of Kayseri)
  1. Tez No: 694356
  2. Yazar: NAZLI ALTUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLNUR CANDAN HAMURCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Okuryazarlık, Program Okuryazarlığı, Lise Öğretmenleri, Curriculum, Literacy, Program Literacy, High School Teachers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, lise kademesinde görev yapan öğretmenlerin program okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde yürütülen çalışmaya 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Kayseri'de görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Tarih, Fizik, İngilizce, Biyoloji ve Coğrafya öğretmenleri katılmıştır. Örneklem“basit seçkisiz örnekleme”yöntemi ile belirlenmiş ve 515 öğretmen çalışmaya katılmıştır. Araştırmanın verileri Bolat (2017) tarafından geliştirilen“Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeği (EPOÖ)”ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 26 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde, betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, lise öğretmenlerinin“katılıyorum”düzeyinde program okuryazarı oldukları sonucuna varılmıştır. Cinsiyet, branş, mezun olunan okul türü ve kıdem değişkenleri açısından lise öğretmenlerinin program okuryazarlık düzeylerinin adı geçen değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the program literacy levels of teachers working at high school level. Turkish Language and Literature, Mathematics, History, Physics, English, Biology and Geography teachers working in Kayseri in the 2020-2021 academic year participated in the study conducted in the scanning model. The sample consists of 515 participants determined by“simple random sampling”method. The data of the study were collected using the“Education Program Literacy Scale”developed by Bolat. The collected data was analyzed using the SPSS 26 package program. Descriptive statistics, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) test were used in data analysis. In the light of the findings obtained, it was concluded that high school teachers were program literate at the level of“I agree”. When the variables of gender, branch, type of school graduated from and seniority were examined, it was found that the program literacy levels of high school teachers did not differ significantly according to the aforementioned variables.