Acil serviste COVID-19 ön tanısıyla değerlendirilen PCR testi negatif olup sonrasında pozitifleşen hastaların klinik özelliklerinin ve tam kan sayımı parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical features and complete blood count parameters of COVID-19 patients whose initial PCR test is negative and then positive
- Tez No: 694367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DİKME
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, PCR, tam kan sayımı, acil servis, COVID-19, PCR, complete blood count, emergency department
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve amaç: COVID-19 pandemisi ülkemizde ve tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu teşkil etmektedir. Bu çalışmada; acil servise başvuran, ilk sürüntü testi negatif olup devamındaki sürüntü testlerinde pozitiflik saptanan hastaların klinik özelikleri ve tam kan sayımı parametreleri arasındaki ilişkinin araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Tek merkezli, retrospektif, kesitsel ve gözlemsel olarak planlanan çalışmamıza; ilk PCR testi negatif olup, 10 gün içinde benzer şekilde acile tekrar başvuran PCR testi pozitifliği saptanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, şikayetleri, kronik hastalıkları, şikayet süresi ve iki başvuru arasındaki süre, ilk ve ikinci başvuruda çalışılmış olan tanımlanmış tam kan sayımı parametreleri kaydedilip, PCR örneklerinin pozitifleşmesinin bu parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 89'u semptomatik, 34'ü asemptomatik olmak üzere toplam 123 hasta dahil edildi. Bunlardan semptomatik grupta vücut ısısı daha yüksek ve SpO2 yüzdesi daha düşük bulundu. Kronik hastalıklar incelendiğinde en sık HT, sonrasında sırası ile DM ve KAH görüldüğü bulundu. En sık semptomun ateş olduğu, sonrasında sırası ile öksürük ve ağrının yer aldığı görüldü. İki PCR alımı arasında geçen süre medyan değeri 6 gün bulundu. Hastaların tam kan sayımı parametreleri incelendiğinde ikinci başvuruda, lökosit, nötrofil, lenfosit, trombosit, hematokrit ve NLR'de düşüş saptanırken, bant formasyonu ve PLR'de artış saptandı. Lökosit düşüşünün; semptomatik grupta istatistiksel olarak korele iken, asemptomatik grupta istatistiksel olarak korele olmadığı bulundu. Diğer parametrelerin ise istatistiksel korele olarak değiştiği bulundu. Her iki grubun kendi içerisinde de nötrofil, lenfosit, trombosit, hematokrit ve NLR'de azalma saptanırken, bant formasyonu ve PLR'de artış saptandı. En güçlü korelasyon semptomatik gruptaki nötrofil sayısındaki düşüşe ait idi. İlk başvuruda semptomatik grupta asemptomatik gruptan daha yüksek immatür granülosit ve PLR olduğu, ikinci başvuruda ise sadece immatür granülosit sayısının semptomatik grupta asemptomatik gruptan daha yüksek olduğu istatistiksel anlamlı olacak şekilde izlendi. Sonuç: COVID-19 şüphesiyle tekrarlayan değerlendirmelerde tanımlanmış tam kan sayımı parametrelerinin testin pozitifleşmesiyle ilgili öngörüleri destekleyebilir. Özellikle semptomatik hastalarda saptanan yüksek PLR değeri ve immatür granülosit sayısının, başlangıçta negatif saptanan COVID-19 testinin süreç içerisinde pozitifleşebileceği konusunda şüphe uyandırması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The COVID-19 pandemic is an important health problem in our country and all over the world. In this study, it was aimed to investigate the relationship between the clinical features and complete blood count parameters of the patients who applied to the emergency department, whose first swab test was negative and subsequent swab tests were positive. Materials and methods: In our study, which was planned as a single-center, retrospective, cross-sectional and observational; patients whose first PCR test was negative and who were found to have a positive PCR test, who applied to the emergency department again within 10 days, were included in the study. Demographic characteristics of the patients, vital signs, complaints, chronic diseases, duration of complaints and time between two applications, defined complete blood count parameters studied in the first and second admission was recorded, and the relationship between positive PCR samples and these parameters were investigated. Results: A total of 123 patients, 89 of whom were symptomatic and 34 were asymptomatic, were included in the study. Of these, body temperature was higher and SpO2 percentage was lower in the symptomatic group. When chronic diseases were examined, it was found that HT was the most common, followed by DM and CAD, respectively. It was observed that the most common symptom was fever, followed by cough and pain. The median time between two PCR acquisitions was 6 days. When the complete blood count parameters of the patients were examined, leukocyte, neutrophil, lymphocyte, thrombocyte, hematocrit, and NLR were decreased, while neutrophil count persentage and PLR were increased at the second admission. Decreases in leukocyte; while it was statistically correlated in the symptomatic group, it was not found to be statistically correlated in the asymptomatic group. Other parameters were found to be statistically correlated. In both groups, decreases in neutrophil, lymphocyte, thrombocyte, hematocrit, and NLR were detected, while neutrophil count persentage and PLR were increased. The strongest correlation was with the decrease in neutrophil in the symptomatic group. It was observed that the immature granulocyte and PLR were higher in the symptomatic group at the first admission than the asymptomatic group, and at the second application, only the immature granulocyte count was higher in the symptomatic group than in the asymptomatic group, which was statistically significant. Conclusion: Complete blood count parameters defined in repeated evaluations with suspicion of COVID-19 may support the predictions about the test being positive. We think that the high PLR and immature granulocyte, especially in symptomatic patients, should raise suspicion that the COVID-19 test, which was initially negative, may turn positive in the process.