Organizational mutual dependence and power imbalance between manufacturers and retailers and their consequences
Üreticiler ve satıcılar arasındaki örgütsel ortak bağımlılık ve güç dengesizliği ve sonuçları
  1. Tez No: 694377
  2. Yazar: BERİL TAYİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Bağımlılığı Teorisi, Ortak Bağımlılık, Yerleşiklik, Fırsatçılık, Güç Dengesizliği, Resource Dependence Theory, Mutual Dependence, Embeddedness, Opportunism, Power Imbalance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, üretici ve satıcılar arasındaki ortak bağımlılık ve güç dengesizliğinin yerleşiklik ve fırsatçılık ilişkilerine etkisini araştırmaktadır. Tez, üreticilerle satıcılar arasındaki ortak bağımlılık ve güç dengesizliğinin yerleşik ilişkilere ve fırsatçılığa etkileri üzerinedir. Tezde, daha önce geliştirilmiş teorik bir modelin basitleştirilmiş hali görgül olarak test edilmektedir. Bu modelde, üretici ve satıcılar arasındaki ortak bağımlılığın yerleşiklik ile pozitif, ancak fırsatçılık ile negatif ilişkide olması savlanırken, güç dengesizliğinin yerleşiklik ile negatif ancak fırsatçılık ile pozitif ilişkide olması savlanmaktadır. Araştırmanın verisi, İzmir'in Kısıkköy, Karabağlar ve Çeşme bölgelerinden bulunan 60 mobilya üretici ve 60 mobilya satıcısı olmak üzere toplam 120 firmadan telefon görüşmesiyle toplanmıştır. Değişken ölçümlerinin geçerlemesi için keşfedici faktör analizi ve güvenirlik analizi; hipotez testi için hiyerarşik regresyon analiz kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları dört hipotezden üçünü desteklemiştir. Buna göre, ortak bağımlılığın yerleşiklik ile pozitif, fırsatçılık ile negatif ilişkisi ve güç dengesizliğinin yerleşiklik ile negatif ilişkisi desteklenmiştir. Ancak, bulgular güç dengesizliği ile fırsatçılık arasındaki pozitif ilişkiyi reddetmiştir. Tez, daha önce görgül çalışmayla test edilmeyen bir teorik modeli kısmen de olsa test ederek, ortak bağımlılık, güç dengesizliği, yerleşiklik ve fırsatçılık değişkenlerinin ölçümlerini Türkiye bağlamında geçerleyerek ve girişimcilere ve yöneticilere uygulamaya dönük öneriler sunarak ilgili literatüre ve uygulamaya katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the effects of mutual dependence and power imbalance on embedded and opportunistic relations between manufacturers and retailers. It addresses the effects of mutual dependence and power imbalance between manufacturers and retailers on the embedded and opportunistic relations between them. It specifically conducts an empirical test of the simplified version of a theoretical model developed earlier. The model hypothesizes that mutual dependence between manufacturers and retailers is positively associated with embeddedness, but negatively associated with opportunism whereas power imbalance is negatively associated with embeddedness but positively associated with opportunism. The data was collected through the telephone interviews from 60 furniture manufacturers and 60 furniture retailers (total sample size of 120) located in the regions of Kısıkköy, Karabağlar and Çeşme. Exploratory factor analysis and reliability analysis were conducted for the validity and reliability of each variable measurement, and then hierarchical regression were used for testing the hypotheses. The findings yield supports to three out of four hypotheses suggesting a positive association between mutual dependence and embeddedness, a negative association between mutual dependence and opportunism, and a negative association between power imbalance and embeddedness. However, they reject the hypothesis proposing a positive association between power imbalance and opportunism. The thesis contributes to the relevant literature and management in practice by providing a partial empirical validation of a theoretical model not tested before, validating the measures of mutual dependence, power imbalance, embeddedness, and opportunism for the Turkish context, and finally, and providing recommendations for entrepreneurs and managers.