Assessment of women's entrepreneurial activities with emphasis to women engaged in street coffee business in assela town
Asella ilçesi'nde kadınların girişimcilik etkinliklerinin değerlendirilmesi: Sokakta kahve işi ile iştigal olan kadınlara vurgu yaparak
- Tez No: 694401
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELHA ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Asella İlçesi, Kadın Girişimcilik ve Sokak Kahve İşi, Entrepreneurship, Asella Town, Women Entrepreneurship and Street coffee business
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu bir Etiyopya'nın Asella İlçesinde sokakta kahve işi ile iştigal olan kadınlara vurgu yaparak kadınların girişimcilik etkinliklerinin değerlendirilmesi çalışmasıdır. Bu araştırmanın temel amacı Asella İlçesinde sokakta kahve işi ile iştigal olan kadınlara vurgu yaparak kadınların girişimcilik etkinliklerini değerlendirmek. Girişimciliğin önemi ülke kalkınmasına ve ekonomik gelişmeye aynı zamanda da bir çok işsiz insana iş imkanı yaratarak katkı sağlamasıdır. Tüm toplumların ekonomisinde kadın girişimciler önemli bir rol oynar. Kadınların ailede ve dışarıda önemli görevleri vardır. Ailelerinin, toplumların ve lokal eko-sistemin sağlık ve mutluluğunda derin ve yaygın bir etkileri vardır. Etiyopya'da kadın girişimciler ekonomide önemli bir rol oynar. Ürünleri ve hizmetleri Gayrisafi yurtiçi hasılanın büyümesine katkı sağlar. Ülke gelişmekte olan bir ülke olduğu için kadınlar bağımsızlık ve güçlenmek için genellikle mikro ve küçük ölçekli işlerle iştigal oluyorlar. Asella ilçesinin girişimcileri ile alakalı, kadınların yüzde 50'den fazlasının sokaktaki kahve işi ile iştigal olmaları yani küçük ve mikro seviye girişimci olmaları iş imkanı yaratıyor, işsizlik oranını düşürüyor, yoksulluğu azaltıyor ve öz-bağımlılığı artırıyor. Etiyopya'da başlıca gelir kaynağı ziraat, endüstri ve hizmet sektörüdür. Bu bağlamda, Asella ilçesinin ana kaynağı ilçedeki toplam işlerin yüzde 80'ine mukabil olan ziraat, üretim, nakliye ve kamu hizmetleridir. Asella ilçesinde sokakta kahve işi ile iştigal olan kadın girişimcilerden 150 ve müşterilerden 148 örnek alınıp ikna ve tesadüfi örnekleme metodu kullanılmıştır. Araştırma sorularını cevaplamada, biri kadın girişimciler ve diğeri müşteriler için olmak üzere iki çeşit soru hazırlandı ve dağıtıldı. Veri toplanmasına müteakip, analiz, temel istatistiksel yöntemler (tablo ve yüzdelik), tanımlayıcı istatistik (ortalama, standart sapma, korelasyon ve ki-kare testi) ile yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, kişisel özellik, cevap veren iş kadınının yaşı işin başarısıyla ilişkilidir, çalışma yerlerini bulma ve başlangıç aşamasında faaliyet sermayesi ve yeterli piyasa şansı ve günümüz ticari faaliyetleri arasındaki rekabet Asella ilçesinde sokakta kahve işi ile iştigal olan kadın girişimcilerin karşılaştığı temel zorluklardır. Araştırma, girişimci olmanın temel sebeplerinin bağımsız olmak, diğer iş olanaklarının yetersizliği olduğunu gösterir, ve ayrıca, getiri oranı ortalaması ve çalışan sayısı artışı hesaplandığında ticaretleri başarılı sayılabilir. Kadınların sokakta kahve işinin yasallığıyla ilgili, işletmelerin çoğu kayıtsızdır ve vergi ödememektedirler. Sokak kahve dükkânlarının müşteri memnuniyet seviyesi kaliteli kahve sunma, hizmet sunum yöntemleri, müşterilerine nazikçe hizmet sunma, ve kahvenin koku ve testinin doğruluğunu yönetme konusunda oldukça iyi durumdalar. Ancak, kahve dükkânları, müşterilerin dilediği şekilde ek seçenekleri sağlama, xvii hizmet sunum zamanları, sokak kahve dükkanlarının bulunduğu bölge ve yerler, ve hizmetlerdeki tutarlılık ve masraflardaki uygunluk gibi konularda zorluk çekiyorlar.
Özet (Çeviri)
This is a study to make an assessment on women's entrepreneurial activities with emphasis to women engaged in street coffee business in Asella Town Ethiopia. The major goal of research is to assess the entrepreneurial activities of women in Asella, who are engaged in street coffee business. Importance of entrepreneurshıp ın generally ıt contrıbutes for ones countrıes development and economıc progress as well by creatıng job opportunıty for many of unemployment peoples. Women entrepreneurs play a great role ın the economy ın all communıty women have great dutıes ın the famıly and outsıde they have profound and pervasıve effect on the health and happıness of theır families, communities and local ecosystem In Ethiopia women entrepreneur play ımportant role ın the economy their product and servıces contrıbute for GDP growth sınce the country was under developıng women's are maınly participate ın mıcro and small scale enterprıse for self- dependence and empowerment. Concerning about women entrepreneurs of assela town more than 50 percent of women's are participating ın small and mıcro enterprıses of these street coffee busıness ıs one ıt ın whıch create job opportunity, unemployment reductıon, poverty reductıon and self-independent The maın source of ıncome ın Ethiopia was agriculture, industry and servıce sectors accordıngly and the maın source of assela town were maınly engaged on agrıculture, manufacturing, transportatıon and publıc servıces whıch account approxımately for 80 percent of total business of the town Taking 150 sample from women entrepreneurs who are engaged in street coffee business in Asella Town and 148 sample customers, using convince and random sampling method. In answering the research questions, questionnaires of two kind were prepared, one for women entrepreneurs and another for their customer and were distributed. Following collection of data, analysis was done by simple statistical techniques(table and percentage) descriptive statistics(mean, standard deviation, correlation and chi-square test).The result of inquiry show that, individual attribute age of the responding businesswomen status have relationship with success of the business, getting working premises and start-up capital during the beginning and luck of enough market and competition during their day today business operations are the main challenges women entrepreneurs who are engaged in street coffee business in Asella Town. The study found out that the main reasons to become an entrepreneur are, to become independent and lack of other job opportunities, and also their business can be taken successful, though computation of the average rate of the return and an increment of employees number. Concerning the legality of the matters of the women's street coffee business, majority of the businesses are not registered and aren't paying taxes. The customers satisfaction level of the street coffee shops are xix doing so well in delivering quality of the coffee, service delivery methods, serving their customers politely and managing accuracy of the test and smell of the coffee. However, the coffee shops have difficulties in providing additional of options as the customers desired, with the time of service delivery, area or places the street coffee shops are located, and with consistency of services and convenience of their outlays.