Elektronik ticarette yaşanılan muhasebe sorunlarının tespitine yönelik bir araştırma: Gaziantep ili örneği
- Tez No: 694738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, muhasebe, e-ticarette sorunlar, Electronic commerce, accounting, problems in e-commerce
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, e-ticarette yaşanılan muhasebe sorunlarını tespit etmek amacıyla Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) üzerine bir araştırma yapılmıştır. Ayrıca bu temel amaç doğrultusunda, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin görüşlerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve kıdem değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Gaziantep'te faaliyette bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler oluşturmaktadır. Araştırmaya Gaziantep'te aktif olarak çalışan 387 Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler katılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, katılımcıların demografik bilgilerini açıklamak için yüzde ve frekans değerleri, ölçekte yer alan muhasebe sorunları ile ilgili her bir madde için ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Katılımcıların görüşleri arasında anlamlı farklılığın olup olmadığını tespit etmek için de bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Araştırmada sonucunda, müşterilerin kişisel verileri ile kayıtlarına ilişkin elektronik ortamlarda tutulan bilgilerin çalınması ya da değiştirilmesi ile müşterilerin mağdur olabileceği, e-ticarette vergi kaçırmanın mümkün olamadığı, e-ticaret şirketleri arasında farklı muhasebe kayıtlarının uygulanabildiği, mevcut muhasebe ilke ve standartlarında e-ticaret işlemlerinin nasıl muhasebeleştirileceğine değinmediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca, araştırmaya katılan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler' in görüşlerinin yaş, eğitim düzeyi ve kıdem değişkenine göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a research was conducted on Certified Public Accountants (CPA) in order to determine the accounting problems encountered in e-commerce. In addition, in line with this main purpose, it has been examined whether the opinions of Certified Public Accountants differ according to gender, age, education level and seniority variables. The universe of the research consists of Certified Public Accountants operating in Gaziantep. 387 Certified Public Accountants actively working in Gaziantep participated in the research. Questionnaire method was used as data collection technique in the research.. In the study, percentage and frequency values were used to explain the demographic information of the participants, and mean and standard deviation values for each item in the scale related to accounting problems. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) tests were used to determine whether there was a significant difference between the views of the participants. As a result of the research, it has been determined that the customers may be victims by stealing or changing the information kept in electronic media regarding the personal data and records of the customers, tax evasion is not possible in e-commerce, different accounting records can be applied between e-commerce companies, and how e-commerce transactions can be carried out in the current accounting principles and standards. It was concluded that it did not mention that it would be accounted for. In addition, it has been determined that the opinions of the Independent Accountant and Financial Advisors participating in the research differ according to the age, education level and seniority variable.