Cumhuriyet Senatosunda Ordu ili senatörleri ve faaliyetleri
Ordu provincial senaters and activities in the Republic Senate
- Tez No: 770786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ordu, Cumhuriyet Senatosu, Anayasa, Senatör, Parlamento, Army, Senate of the Republic, Constitution, Senator, Parliament
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türk siyasi tarihinin ilk parlamentosu olan Meclis-i Umumi 23 Aralık 1876 tarihli Kanun-i Esasiyle Türk siyasi hayatında ilk çift meclisli sistemin örneği olmuştur. Bu çift meclisli parlamento Meclis-i Mebusan ve Meclis-i Ayan olmak üzere iki ayrı kanattan oluşmuştur. Cumhuriyet'in ilanından sonra 1924 Anayasası'nda çift meclis sistemi yer bulamamış ve tek meclisli sisteme geri dönülmüştür. Cumhuriyet Tarihi'nde zaman zaman çift meclisli yapıya geri dönülmesine dair görüşler ortaya çıksa da tek meclisli sistem 27 Mayıs 1960 Askeri müdahalesine kadar devam etmiştir. Türkiye 1945 yılına kadar tek parti iktidarı tarafından yönetilmiştir. 1946 seçimleriyle ilk kez çok partili bir seçim gerçekleştirilmiştir ve 1950 yılında Demokrat Parti(DP) iktidar olunca Cumhuriyet Halk Patisi'nin (CHP) iktidarı sona ermiştir. Demokrat Parti'nin 1950- 1960 yılları arasında iç ve dış siyasette uygulamış olduğu yanlış politikalar DP iktidarının sonunu getirirken ikinci meclis fikrinin yeniden doğmasına sebep olmuştur. 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi sonrası 1961 Anayasası ile çift meclis sistemi Türk siyasi hayatına tekrar girmiştir. TBMM 1961 Anayasası'na göre Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu'ndan oluşan iki farklı meclisle kurulmuştur. Türk siyasi hayatına 1961 Anayasası ile giren Cumhuriyet Senatosu parlamentoda ikinci meclis olarak 19 yıl görev yapmıştır. Millet Meclisi ile birlikte yasama görevini paylaşarak alınan kararlarda bir denetim mekanizması olmak, yasama işlemlerinin verimliliğini sağlamak, çoğunluğu azınlığa ezdirmemek, yasama ve yürütme işlerinde bir fren mekanizması ve denge unsuru olmak Cumhuriyet Senatosu'nun amaçlarından olmuştur. Cumhuriyet Senatosu 1961 Anayasası'na göre 150 üye ile kurulmuştur. Ordu ili 19 yıl içinde Cumhuriyet Senatosu'na genel seçimle görevlendirilen sekiz senatör tarafından temsil edilmiştir. Bunlar; Eşref Ayhan, Şevket Köksal, Zeki Kumrulu, Bekir Sıtkı Baykal, Ata Bodur, Selahattin Acar, İdris Gürsoy ve Orhan Vural' dır. Ordu İli senatörleri senatoda görev aldıkları dönem içerisinde ülkenin genel durumu ve Ordu ilinin sorunları ile ilgili çözüm yollarını ve görüşlerini paylaşmışlardır. Ordu İli'ni temsil eden senato üyeleri ülke için hazırlanan kanun tasarılarında tavsiyelerde bulunarak yasama faaliyetlerinde etkili olmaya çalışmışlardır. Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışma da kaynak taraması yapılmış olup Ordu İli Senatörleri'nin özlük bilgileri için TBMM Arşivi'nden hal tercümeleri ve mazbatalarına ulaşılmıştır. Parlamento Tarihi ile ilgili kitaplar ve makaleler kullanılmıştır. Senatörlerin senato faaliyetleri için başta Cumhuriyet Senatosu Tutanak Dergisi ve Ordu ilinin yerel gazeteleri taranmıştır.
Özet (Çeviri)
The parliament, the first parliament in Turkish political history, was the first example of a bicameral system in Turkish political life, based on the Law of 23 December 1876. This bicameral assembly consisted of two separate wings, the Majlis-i Mebusan and the Majlis-i Ayan. After the proclamation of the Republic, the bicameral system could not find a place in the 1924 Constitution and the unicameral system was returned. Although there have been opinions about a return to the bicameral structure from time to time in the History of the Republic, the unicameral system continued until the military intervention of 27 May 1960. Turkey was ruled by a one-party government until 1945. In the 1946 elections, a multi-party election was held for the first time and when the Democratic Party (DP) came to power in 1950, the Republican People's Party (CHP) came to an end. The wrong policies implemented by the Democratic Party in domestic and foreign politics between 1950-1960 caused the end of the DP power and caused the idea of a second parliament to be reborn. The collapsing policies of the Democratic Party between 1950 and 1950 led to the end of the DP rule. After the May 27, 1960 Military Intervention, the bicameral system was re-entered into Turkish political life with the 1961 Constitution. According to the 1961 Constitution, the Turkish Grand National Assembly was established with two different assemblies consisting of the National Assembly and the Senate of the Republic. The Senate of the Republic, which entered Turkish political life with the 1961 Constitution, served as the second chamber of the Turkish Grand National Assembly for 19 years. It has been one of the aims of the Senate of the Republic to be a control mechanism for the decisions taken by sharing the legislative task with the National Assembly, to ensure the effectiveness of the legislative processes, not to oppress the majority to the minority, to be a brake mechanism and a balancing factor in the legislative and executive organs. executive jobs. The Senate of the Republic was established with 150 members according to the 1961 Constitution. Ordu province was represented by eight senators elected to the Senate of the Republic in 19 years in general elections. These are Eşref Ayhan, Şevket Köksal, Zeki Kumrulu, Bekir Sıtkı Baykal, Ata Bodur, Selahattin Acar, İdris Gürsoy and Orhan Vural. The senators of Ordu Province shared their solutions and opinions about the general situation of the country and the problems of Ordu province during their term in the Senate. Members of the Senate representing the Ordu Province tried to be effective in legislative activities by making recommendations on the draft laws prepared for the country. This study, which was prepared as a Master's Thesis, was also scanned in terms of sources, and for the personal information of Ordu Provincial Senators, state translations and mandates were obtained from the Parliamentary Archive. Books and articles on the History of the Parliament were used. Local newspapers of Ordu province, especially the Journal of the Senate of the Republic, were scanned for the senate activities of the senators.