The impact of social structures on political crisis in Yemen from 2011 to 2020
Sosyal yapıların 2011'den 2020'ye Yemen'deki siyasi krizlere etkisi
  1. Tez No: 694784
  2. Yazar: YASER YAHYA MOHAMMED AMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yemen, Yemen krizi, Sosyal faktörler, Yemen aşiretleri, Dini gruplar, Husiler, Suudi Arabistan, Arap ittifakı, Iran, Yemen, Yemeni Crisis, Social Factors, Yemeni Tribes, Houthis, Religious Groups, Saudi Arabia, Arab coalition, Iran
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yemen Cumhuriyeti; sonuncusu İmam Ahmed Hamideddin liderliğindeki Mütevekkil Krallığı olan ve birkaç yüzyıl boyunca Yemen'de hüküm süren imam monarşisine karşı 26 Eylül 1962'de patlak veren Yemen devriminin ardında kurulmuştur. Ülke; 1978 yılına kadar beş liderin başkanlığı devraldığı yeni bir aşamaya girdi, bunlar Al Sallal, Al Aryani, Al Hamdi,AL Ğaşmi ve Al Arşi, 17 Temmuz 1978 yılında ise Ali Salih Yemen cumhuri başkanı ise seçilmiştir. Salih; Yemen'in en büyük ve askeri yapıya sahip Haşid aşiretine mensup ve orduda askeri bir liderdi. Salih; Şubat 2011'de gençlik devrimi ya da Arap baharı devrimi patlak verene kadar yönetmeye devam etti. Yemen'deki krizi çözmek için Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkeler tarafından sunulan bir Körfez girişimi ile sonunda onu devirmeyi başardı. Salih'in 27 Şubat 2012'de iktidardan ayrılmasının ardından Yemen bir geçiş aşamasına tanık olmuştur. İlk önce başkan yardımcısı Hadi; iki yıllık bir geçiş dönemi için cumhurbaşkanı seçildi ve Ensar-ullah hareketi (Husiler) dahil olmak üzere tüm siyasi bileşenlerin katıldığı mevcut siyasi sorunları çözmek için kapsamlı bir ulusal diyalog konferansı düzenlendi. Bu konferansta devletin şekli, serveti ve iktidarı dağıtma şekli üzerinde anlaşma sağlanmış olsa da ancak silahlı bir dini grup olan Husiler, 21 Eylül 2014'te eski Cumhurbaşkanı Salih ve ona sadık aşiretlerin yardımıyla silahlı bir darbe yapıp devlet kurumlarının kontrolünü ele geçirdi ve meşru hükümetin peşini takip etti. Bu durumdan dolayı meşru hükümeti zorlanarak çalışmalarını Suudi Arabistan Krallığı'ndaki sürgününden yapmaya başladı. Husi grubu, Yemen'in en güneyindeki Aden şehrine ulaşana kadar kendi kontrol altındaki kapsamı genişletti. Bu durumdan dolayı Suudi Arabistan önderliğindeki Arap koalisyonu ülkeleri, meşruiyeti geri kazanma bahanesiyle 26 Mart 2015'te Yemen'e karşı savaş başlattı. Daha sonra Yemen'deki sahnenin karıştığı ve hadiselerin iç içe geçtiği yeni bir kargaşa içine girmiş oldu. Bu sırada; yani Yemen devrimin başladığından bu yana Yemen'deki siyasi hayatın; siyasi hayatı etkileyen etkili ve aktif sosyal bağlantıların sonucu olarak birçok karmaşayla karakterize edilmiş ve bu karmaşa, Ortadoğu bölgesindeki diğer siyasi toplumlarda olduğundan daha açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu sosyal yapılar; hepsi son derece karmaşık bir siyasi sorunu temsil eden mezhepsel, aşiret ve coğrafi faktörlerin iç içe geçmesiyle bağlantılı olmuştur. Örneğin kuzey Yemen'deki aşiretçilik; devletin genel politikasında, ordudaki komuta mevkilerinin ve eyaletteki temel işlevlerin kazanılmasında güçlü bir şekilde etkili olmuştur. Güneydeki bölgeler ise Yemen kuzeyi ile işgalci olarak ilgilenmiş ve siyasi akımı yönlendirme konusunda dinsel ile mezhepsel yönelim uygulandığında sorun katlanarak artmıştır. Yönetimi belli bir kesimle sınırlandıran dini mezhepsel teoriler katkısı nedeniyle hala bugüne kadar devam eden siyasi problem içim ideolojik bir temel oluşmuştur. Araştırmacı; buradan yola çıkarak, sosyal yapıların Yemen siyasi yaşamı üzerindeki etkisini anlama sürecindeyken siyasi hayatın gerçek kavramını doğru bir şekilde anlamak için Yemen toplumundaki temel sosyal itici güçlerin anlaşılmasını gerektiğine inanıyor. Araştırmacı; Arap baharı ülkelerindeki gençlik hareketinin başladığı ve bugüne kadar devam eden sonraki gelişmelerin önünü açan çalışma için 2011-2020 dönemini bir zaman dilimini seçmiştir.
Özet (Çeviri)
The Republic of Yemen was established shortly after the eruption of Yemeni Revolution on 26 September, 1962 against the Yemeni monarchy, which ruled Yemen for several centuries. The most recent one was the Mutawakil Kingdom led by Imam Ahmad Hamid Aldeen. After the revolution against Imam Ahmad Hamid Aldeen, Yemen entered a new phase in which five leaders took control over it: Alsallal, Aleryani, Alhamdi, Al-Ghashmi and Alarashi until 1978, and Ali Saleh who was elected as president of Yemen on July 17, 1978. Saleh was the military commander from Hashed tribe, one of Yemen's largest military-armed tribes. Saleh continued as a ruler for more than 33 years until the outbreak of the Youth Revolution or the Arab Spring revolution in Yemen in February 2011. He was overthrown later through a Gulf initiative presented by Saudi Arabia and other Gulf countries to solve the crisis in Yemen. After Saleh left power on February 27, 2012, Yemen witnessed a transitional phase. The Vice President Hadi was chosen as a president for a two-year transitional period. An inclusive national dialogue conference was held to solve the existing political problems in which all political components participated, including the Houthiss (who are also known as“Ansar Allah”, an armed religious group). It was agreed on the form of the state and the way to distribute wealth and power, but the Houthiss, with the help of former President Saleh and the tribes loyal to them, led an armed coup on September 21, 2014 and took control over the State institutions. The Houthiss expanded their control until they controlled the city of Aden in the far south of Yemen. Subsequently, an Arab coalition, formed and led by Saudi Arabia launched a war on Yemen on March 26, 2015 under the pretext of restoring legitimacy. As a result, the government was forced to exercise its duties in exile from the Kingdom of Saudi Arabia, because of which Yemen entered a new phase of conflict in which the political scene became more complicated. During this period, Yemen's political life has been characterized by many complexities as a result of the social connections that have affected political life. These complexities have emerged as a phenomenon more clearly than in other political societies in the Middle East. It can be said that the social structures connected with sectarian, tribal and regional factors and represented inputs that all produced a very complex political problem. Tribalism in northern Yemen, for example, was present and influential in the public policy of the state, in monopoly the leadership positions in the army, and in the basic functions of the state; while the regionalism was present in the south of Yemen in terms of dealing with northerners as occupiers. The problem was complicated when the religious and sectarian speech was employed in determining the course of politics. The doctrinal approaches in the Arab legacy, which limit power in a particular sect, established an ideological basis for a political problem existing until today. Hence, the researcher, who is in the process of understanding the impact of social structures on Yemeni political life, believes that the real understanding of the drives of political life requires understanding their social drives inherent in the structure of Yemeni society. According to that, the researcher chose the period from 2011 to 2020, as a time frame for the study, which witnessed the start of youth movement in the Arab Spring countries, that opened the way for subsequent developments that continue until now.