İklim değişikliğinin sağlık etkileri konusunda belediyelerin bilgi düzeyi ve farkındalığının arttırılması, yerel iklim değişikliği planlamalarında iklim değişikliğinin sağlık etkileri bölümünün yer alması için bölüm yazım kılavuzu hazırlanması
Increasing the knowledge and awareness of the municipalities on the health effects of climate change, preparing a chapter writing guide for the inclusion of the health effects of climate change in local climate change planning
- Tez No: 694848
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİDEM EVCİ KİRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İklim, Uyum, Sağlık, Belediye, Farkındalık, Bilgi, Kılavuz, Climate, Adaptation, Health, Municipality, Awareness, Knowledge, Guideline
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Amaç: Yerelde sağlığı iklim değişikliğinden korumak için, yerel iklim değişikliği eylem planlamalarında, iklim değişikliğinin sağlık etkilerini ve sağlık uyumunu ele alan bölüm mutlaka yer almalıdır. Çalışmanın ana amacı, yerelde iklim değişikliğine yönelik planları hazırlayan belediye çalışanlarının iklim değişikliğinin sağlık etkileri ve sağlıkta uyum farkındalığını ve bilgi düzeylerini saptamak; geliştirilen müdahale araçları ile farkındalık ve bilgi düzeyini arttırmaktır. Yöntem: SKB'ye üye ve YİDEP'i olan 13 belediyede, iklim çalışmalarını yürütmekle görevli 49 personel ile gerçekleştirilen müdahale tipi bir araştırmadır. Katılımcı belediyelerin dokuzu büyükşehir (Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Trabzon, Denizli, Muğla, Kahramanmaraş, Hatay), dördü büyükşehir ilçe belediyesidir (Karşıyaka, Nilüfer, Çankaya, Kadıköy). Bir yıl süren (Haziran 2020-Haziran 2021) çalışmada iki müdahale uygulanmıştır (M1: eğitim, M2: uygulama). Müdahalelerin etkisini değerlendirmek için öncesi (Aralık 2020) sonrası (M1-Şubat 2021, M2-Haziran 2021) farkındalık ve bilgi düzeylerinin durumu ve değişimi analiz edilmiştir. Bulgular: Müdahaleler öncesi iklim değişikliğinin sağlık etkileri konusunda grubun farkındalık ve bilgi puan ortanca değeri sırasıyla 60,0 (53,0-69,0) ve 54,0 (26,0-72,0) olarak bulunmuştur. M1 sonrası farkındalık ve bilgi puan ortanca değeri sırasıyla 63,0 (54,0-70,0) ve 66,0 (41,0-77,0), M2 sonrası ise farkındalık ve bilgi puan ortanca değeri sırasıyla 65,0 (54,0-70,0) ve 72,0 (50,0-78,0)'dir. M1 ve M2'nin birbirini tamamlayan müdahaleler olduğundan hareketle yapılan tek aşamalı müdahale sonrası değerlendirmede; iklim değişikliğinin sağlık etkileri konusunda grubun farkındalık ve bilgi puan ortanca değeri sırasıyla 65,0 (54,0-70,0) ve 72,0 (50,0-78,0) olduğu görülmüştür. Her iki müdahale tamamlandıktan sonra elde edilen farkındalık ve bilgi düzeyleri sonuçları müdahale öncesi sonuçlarla karşılaştırıldığında; katılımcıların iklim değişikliğinin sağlık etkileri ile ilgili farkındalığının %6,5, bilgi düzeyinin ise %29,4 arttığı görülmüştür. Sonuç: İklim değişikliğinin sağlık etkileriyle ilgili en önemli yerel mücadele yöntemi yerel uyum planlamalarına sağlığın konumlandırılmasıdır. İklim değişikliğine yönelik çalışmalarda disiplinler ve sektörler ile“birlikte çalışmak”için yöntem ve araçlar geliştirilmiştir. Çalışmayla elde edilen müdahale araçlarının, şehrin sağlığını geliştirmede önemli rolü olan yerel yönetim çalışanlarında anlamlı bir değişim yarattığı görülmüştür. Müdahale araçları (eğitim modül ve“Yerel İklim Değişikliği Planlamaları Aracılığıyla Sağlığı İklim Değişikliğinden Koruma Kılavuzu”) bundan sonraki sağlıkta uyum çalışmalarında kullanılacak önemli çıktılardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In order to protect local health from climate change, local climate change action plans should include a section that deals with the health effects of climate change and health adaptation. The main purpose of the study is to determine the health effects of climate change and health adaptation awareness and knowledge level of the municipal employees who prepare the plans for the local climate change; to increase awareness and knowledge level of them with the intervention tools developed. Method: It is an intervention type research conducted with 49 personnel assigned to carry out climate studies in 13 municipalities that are members of the WHO Healthy Cities Project Turkey Network (Turkey Healthy Cities Association) and have YIDEP. Nine of the participating municipalities are metropolitan (Antalya, Bursa, Istanbul, Izmir, Trabzon, Denizli, Muğla, Kahramanmaraş, Hatay) and four are metropolitan district municipalities (Karşıyaka, Nilüfer, Çankaya, Kadıköy). Two interventions were implemented in the one-year study (June 2020-June 2021) (M1: training, M2: implementation). In order to evaluate the impact of the interventions, the status and change of awareness and knowledge levels before (December 2020) and after (M1-February 2021, M2- June 2021) were analyzed. Results: The median value of the group's awareness and knowledge score on the health effects of climate change before the intervention was found to be 60.0 (53.0-69.0) and 54.0 (26.0-72.0), respectively. The median value of awareness and knowledge score after M1 is 63.0 (54.0-70.0) and 66.0 (41.0-77.0), respectively, and after M2 the median value of awareness and knowledge score is 65.0 (54.0-70.0) and 72.0 (50.0-78.0). In the one-stage post-intervention evaluation based on the fact that M1 and M2 are complementary interventions; The median value of the group's awareness and knowledge about the health effects of climate change was 65.0(54.0-70.0) and 72.0 (50.0-78.0), respectively. When the results of awareness and knowledge levels obtained after the completion of both interventions are compared with the results before the intervention; It was seen that the awareness of the participants about the health effects of climate change increased by %6.5 and the level of knowledge increased by %29.4. Conclusion: The most important local method of combating the health effects of climate change is the positioning of health in local adaptation plans. Methods and tools have been developed to“work together”with disciplines and sectors in studies on climate change. It has been observed that the intervention tools obtained through the Turkey study have created a meaningful change in local government employees who have an important role in improving the health of the city. Intervention tools (Training Module and“Guide to Protect Health from Climate Change through Local Climate Change Planning”) are important outputs to be used in future health adaptation studies.