Erişkinlerde büyüklenmeci ve kırılgan narsisizmin depresyon eğilimi düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Examining of the relationship between grandiose narcisism, vulnerable narcissism and depression tendency level in adults
- Tez No: 694886
- Danışmanlar: PROF. ALİ KEYVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Büyüklenmeci narsisizm, kırılgan narsisizm, depresyon, Grandiose narcissism, vulnerable narcissism, depression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmanın amacını, yetişkinlerde büyüklenmeci narsisizm, kırılgan narsisizm ve depresyon eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi oluşturmaktadır. Bunun yanında büyüklenmeci narsisiszm, kırılgan narsisizm ve depresyon eğiliminin sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Çalışma farklı illerden basit rastgele yöntemle seçilen 18 ile 65 yaşları arasında 117'si kadın, 118'i erkek 235 yetişkin ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan sosyo-demografik kişisel verileri toplamak amacıyla Sosyo-Demografik Veri Formu, büyüklenmeci narsisistik özelliklere dair veri toplamak amacıyla Narsisistik Kişilik Envanteri (NKE), kırılgan narsisistik özelliklere dair veri toplamak amacıyla Kırılgan Narsisizm Ölçeği (KNÖ), depresyon eğilimlerine dair veri toplamak amacıyla Beck Depresyon Envanteri'nden (BDE) yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda büyüklenmeci narsisiszm toplam puanı ve otorite, sömürücülük, teşhircilik, üstünlük alt boyutları ile depresyon eğilim düzeyi arasında bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ancak büyüklenmeci narsisizm alt boyutlarından hak iddia etme boyutu ile depresyon eğilimi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, kendine yeterlilik alt boyutu ile depresyon eğilim düzeyi arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kırılgan narsisizm ile depresyon eğilim düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Büyüklenmeci narsisizm toplam puanı ve otorite, sömürücülük, teşhircilik, hak iddia etme alt boyutları ile kırılgan narsisizm arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre bakıldığında Teşhircilik alt boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmiş ve kadınlar erkeklere kıyasla daha yüksek Teşhircilik puanı belirtmiştir. Kırılgan narsisizmde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık tespit edilmiş ve erkek katılımcılar kadın katılımcılardan daha yüksek puan almıştır. Romantik ilişki değişkenine göre bakıldığında ise Otorite alt boyutunda anlamlı bir farklılık tespit edilmiş ve ilişkisi olanların daha yüksek otorite puanı bildirdiği saptanmıştır. Sonuçlar, literatür göz önünde bulundurularak değerlendirilmiş, araştırmanın sınırlılıklarından bahsedilmiş ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between grandiose narcissism, vulnerable narcissism and depression tendency in adults. In addition, the relationship between grandiose narcissism, vulnerable narcissism and depression tendency with socio-demographic variables was examined. The study was carried out with 235 adults, 117 women and 118 men, between the ages of 18 and 65, selected by simple random method from different provinces. Socio-Demographic Data Form was used to collect socio-demographic personal data, The Narcissistic Personality Inventory (NPI) was used to collect data on grandiose narcissistic traits, The Hypersensitive Narcissism Scale (HSNS) was used to collect data on vulnerable narcissistic traits, Beck Depression Inventory (BDI) was used to collect data on depression tendencies from the participants. As a result of the study, no relationship was found between the total score of grandiose narcissism (and its subscales authority, exploitativeness, exhibitionism, superiority) and depression tendency level. However, a positive and significant relationship was found between entitlement subscale and depression tendency. On the other hand a significant negative correlation was found between the self-sufficiency subscale and the level of depression tendency. A positive and significant relationship was found between vulnerable narcissism and depression tendency level. A positive and significant relationship was found between the grandiose narcissism total score and its subscales (authority, exploitativeness, exhibitionism, entitlement) and vulnerable narcissism. Considering the gender variable, a significant difference was found in the Exhibitionism sub-dimension, and women stated a higher Exhibitionism score compared to men. And a significant difference was found in vulnerable narcissism according to the gender variable, and male participants scored higher than female participants. Considering the romantic relationship variable, a significant difference was found in the Authority sub-dimension, and it was determined that those who had a relationship reported higher authority scores. The results are discussed considering the literature. The limitations of the study were mentioned and suggestions were made for future research.