Sinema, tiyatro ve Shakespeare İlişkisi Bağlamında Kral Lear Tragedyasının Sinematografik İzdüşümleri
Cinematographic projections of the tragedy of King Lear in the context of relationship between cinema, theatre and Shakespeare
- Tez No: 694983
- Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Sinema, Adaptasyon, Akira Kurosawa, Ran, William Shakespeare, Kral Lear, Tragedya, Theatre, Cinema, Adaptation, Akira Kurosawa, Ran, William Shakespeare, King Lear, Tragedy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tez çalışmasının ana fikri; tiyatro ve sinemanın iskeletini oluşturan unsurlar üzerinde akademik bir inceleme olarak tanımlanırken, tiyatro ve sinema ilişkisi bağlamında, William Shakespeare'in dört büyük tragedyasından biri olan 'Kral Lear' adlı oyunun, 1985 yılında Uzak Doğu sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olan Akira Kurosawa' nın 'Ran' adıyla uyarladığı filmi incelencektir. Avrupa kültürünün temsilcisi William Shakespeare'den çok uzak bir coğrafyada, farklı kültürü temsil eden bu yönetmenin adaptasyonunda kullandığı, sinematografik ve teatral unsurlar (dil, anlatı, mekan tasarımı, dekor-kostüm tasarımı, karakterizasyon çekim tekniği vb.) incelenmiştir. W. Shakespeare tarafından yazılmış metinle karşılaştırılarak, disiplinler arası adaptasyonun izdüşümü bağlamında incelenmiştir. Bu tez çalışması ayrıca yapılan adaptasyonun yalnızca biçimsel değil kültürel izdüşüm olmasına da dikkat çeker.
Özet (Çeviri)
The main idea of this thesis: 'King Lear', one of William Shakespeare's four great tragedies, was adapt under the name 'Ran' in 1985 by Akira Kurosawa, one of the for a most direktors of Far East Cinema. The purpose of this thesis is to analyse the essential elements of theater and cinema in an academic context, by reviewing 'Ran'. The Cinematographic and theatrical elements (language, narrative, stage design, decor-costume design, characterization, shooting technique etc.) used in the adaptation of Kurosawa, who represents a different culture from William Shakespeare, the representative of European culture, were exeminated. The film is analyzed in context of interdisciplinary adaptation by comparing it with the stageplay written by W. Shakepseare. This thesis also draws attention to the fact that the adaptation is not only, to the attention for a culturel projection.