Sürdürülebilir kalkınma bağlamında gençlerin istihdam olanaklarının uygunlaştırılması ve sosyal içermenin önemi
The optimization of youth employment opportunities in the context of sustainable development and the importance of social inclusion
  1. Tez No: 694992
  2. Yazar: BURAK KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN GÜLCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Uygun iş, Sosyal içermenin önemi, Genç istihdamı, Uygun istihdam olanakları, Sustainable development, Decent work, The importance of social inclusion, Youth employment, Decent employment opportunities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tezde, sürdürülebilir kalkınmanın (sustainable development) ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlar üzerine kurulduğu ve bu üç önemli boyutun birbirlerinden soyutlanamadığı ileri sürülmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2015 yılında kabul edilen“Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündeminde”; (i) aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması, (ii) adaletsizlik ve eşitsizliklerin azaltılması ve (iii) iklim değişikliği ile mücadele başlıklı sürdürülebilir kalkınma sürecine giden yolda önemli olan bu üç ekonomik, çevresel ve sosyal odaklı konuların başarıya ulaşmasında uygun işin katkı sağlayabileceği vurgulanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınmanın algıladığı en önemli tehditlerinden biri olan yoksulluğun, gençlik döneminde çözüme kavuşturulamaması ekonomik, çevresel ve sosyal sorunlar yaratabilecektir. Ortaya çıkan bu durumun sonucunda da sürdürülebilir kalkınmanın başarıya ulaşmasının hem günümüz hem de gelecek kuşaklar için güç olacağı öngörülmektedir. Günümüzde gençlerin yeterli düzeyde gelir ve sosyal koruma elde etmesini ve belirli yasal güvencelerden yararlanmasını sağlayan uygun işlerin çalışma hayatında giderek arka plânda kaldığı görülmektedir. Çalışan yoksulluğu, güvencesizlik ve sosyal korumadan yoksunluğa neden olan uygun olmayan işler sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla da bağdaşmamaktadır. Çalışmada, bu tür işlerde yer alan gençlerin çevreye önem verdiği, topluma ve karar alma süreçlerine aktif bir şekilde katıldığı, özerklik kazandığı, toplumla bütünleştiği ve kaynaştığı ve sosyal adalet ve barış ortamı sağlanmasının güç olduğuna dair bir bakış açısı ortaya konmaktadır. Bununla birlikte çalışmada gençlerin sosyal içerilmesinin uygun iş ile mümkün olacağı ve dolayısıyla sosyal içerme ile uygun iş arasında önemli bir bağın olduğu da ileri sürülmektedir. Bu kapsamda da ülkelerin gençlere yönelik uygun iş olanaklarını sağlaması için sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla da bağdaşan veya ters düşmeyen politikalar üretmesi önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is argued that sustainable development is based on economic, environmental and social dimensions and these three important dimensions cannot be isolated from each other. In the“2030 Agenda for Sustainable Development”adopted by the United Nations (UN) in 2015; It is emphasized that decent work can contribute to the success of these three economic, environmental and social issues, which are important on the path to the sustainable development process: (i) eradicating extreme poverty, (ii) reducing injustice and inequalities, and (iii) combating climate change. If poverty, which is one of the most important threats perceived by sustainable development, cannot be resolved during the youth period, it may create economic, environmental and social problems. As a result of this situation, it is predicted that the success of sustainable development will be difficult for both today and future generations. Nowadays, it is seen that decent jobs that enable young people to obtain sufficient income and social protection and benefit from certain legal guarantees are increasingly in the background in working life. Indecent jobs that cause working poverty, insecurity and deprivation of social protection are also incompatible with the understanding of sustainable development. The study presents a point of view that young people involved in such jobs care about the environment, actively participate in society and decision-making processes, gain autonomy, integrate and cohere with the society, and that it is difficult to provide an environment of social justice and peace. However, the study also argues that social inclusion of young people is possible with decent work, and therefore there is an important link between social inclusion and decent work. In this context, it is considered important for countries to produce policies that are compatible or incompatible with the understanding of sustainable development in order to provide decent job opportunities for young people.