Doğankent beldesindeki bir tekstil fabrikasında çalışma ortamı, iş kazası, işe devamsızlık ve işçi sağlığı durumların araştırması
- Tez No: 69508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER KARAÖMERLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Çalışma Ortamı, İş kazası, İşe Devamsızlık, işçi Sağlığı. xı, Textile, Labour Conditions, Occupational Accident, Absenteeism, Workers' Health. xix
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET İş sağlığı olarak anılan işçi sağlığı ve iş güvenliği; Halk Sağlığının bir alt dalı olarak doğmuş ve giderek özgün bir karakter kazanmış, multidisipliner bir kavram olup, çağdaş sağlık anlayışının uygulama alanlarından birisidir. Araştırmamız, Doğankent beldesindeki bir tekstil fabrikasında, işyeri ortam özelliklerini ölçmek, işe devamsızlık, iş kazaları ve işçilerin sağlık durumlarını saptamak, ilk basamak kaydını gerçekleştirmek, bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutmak ve ülkemizin temel sağlık sorunlarından birisi olan işçi sağlığı ve iş güvenliğine katkıda bulunmak amacı ile planlandı. Araştırılan işyerinin çalışma ortamı özelliklerinden, termal konfor, aydınlatma, toz ve gürültü ölçümleri ile seçilmiş işçilerde, Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarında spirometrik ve odyometrik ölçümler yapıldı. Araştırmaya katılan işçilerin, tam sistemik muayeneleri, Açlık Kan Şekeri, Hematokrit, Periferik yayma, Tam idrar tetkikleri, Gaita tetkikleri yapıldı ve kayıtlardan iş kazaları ile işe devamsızlık verileri saptandı. Bulgular SPSS paket programında incelendi ve gereken yerlerde ki -kare testi kullanılarak sunuldu. İşyerindeki bazı bölümlerde, ortam ısısının ve neminin yüksek, havalandırma ve aydınlatmanın yetersiz, gürültü ve tozun işçi sağlığını etkileyecek boyutta olduğu tespit edildi. En az bir yıldır sürekli çalışan 312 işçiden araştırmamıza katılan 110 'u (%35.9) erkek, 196' sı (%64.1) kadın, 306 (%98.1) işçinin yaş ortalaması 27.8 idi. Çalışanlardan, 210 'unun (%68.6) ilköğretim gördüğü, 154 'ünün (%50.3) evli olduğu saptandı. Standardize iş kazası oranının 194.0 olduğu, 13 iş kazasından 10'unun (%76.9) işyerinde meydana geldiği, 7' sinin (%53.8) yumuşak doku travmasıyla sonuçlandığı, 7 'sinin (%53.8) el -kol yaralanmasına neden olduğu ve ölümle sonuçlanan kaza olmadığı saptandı. İşe devamsızlık oranı %2.9, devamsızlık ağırlık hızı %1.1 idi. Devamsızlık/kış mevsiminde, genç kadınlarda, az eğitim görenlerde, yeni işçilerde ve üretim bölümünde çalışanlarda (mavi yakalılarda) daha fazla görülüyordu. Çalışanların aile öykülerinde en çok 118 (%38.6) ile hipertansiyon, kişisel öykülerinde ise 10(%3.3) ile ürolitiazis vardı. İşçilerden, 106 'sı (%34.6) sigara içiyordu. Solunum fonksiyon testi uygulanan 85 işçiden 28' inin (%32.9) test sonucu patolojikti ve erişkin yaş grubunda, uzun süredir çalışanlarda patoloji daha idi. Odyo tetkikleri sonucunda, gürültülü işyeri bölümünde çalışanlarda işitme eşik düzeyinde azalma olduğu, çınlama öyküsü olanlar ile aktif çalışma bölümünde bulunanlarda, işitmenin daha çok etkilendiği tespit edildi. Sistemik muayene ve laboratuvar tetkikleri sonucunda, en çok görülen 5 hastalık; 105 'inde (%34.4) üriner enfeksiyon, 104 'ünde (%34.0) diş patolojisi, 86'smda (%30.0) parazitoz, 83'ünde (%27.1)_ kırma kusuru ve 59'unda (%19.3) üst solunum yolu enfeksiyonu idi. İşyerindeki ortam özelliklerinin düzeltilmesinin, başta eğitim olmak üzere, işyeri sağlık kurulunun görevini yapmasının, işveren, işçiler ve işyeri hekiminin, koruyucu hekimliğe yönelik çalışmaların takipçileri olmasının, işçi sağlığı ve iş güvenliği için önemli olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
THE RESEARCH OF LABOUR CONDITIONS, OCCUPATIONAL ACCIDENT, ABSENTEEISM AND WORKERS ' HEALTH AT A TEXTILE FACTORY IN DO?ANKENT TOWN Abstract Occupational safety and health that is called occupational health was born as a sub-branch of Public Health and progressively has had an original character and it's been a multidisciplined concept and it's also one of the application fields in modern health understanding. Our research was planned to measure the labour conditions, absenteeism, occupational accidents and to fix the situations of workers' health, to realize the first step recording, to light on the studies that will be done next, and to make a contribution to occupational safety and health that are one of the essential problems of our country. Spyrometry and Audiometry measurements were done with the chosen labourers at the standards of International Labour Organisation that are the labour conditions of work-place being investigated thermal comfort, enlightenment the measurement of dust&noise. Fasting blood sugar level, haematocrit, blood film examination, urinalysis and feces examination investigations were done and occupational accidents and irregular absenteeism data practiced from the records. Data were investigated in SPSS packet programme and in useful places it was offered by using chi-square test. It was determined that the heat and.humid rates were high, Ventilation and lightening were not sufficient and there had been noisy and dusty departments of working place. The average age of 110 men (35. 9%), 196 women (64.1%) out of 306 total workers who joins our study was 27.8. It was determined 210 of them (68.6%) had a primary education and 154 (50.3%) of them were married.lt was procticed that the rate of standartisation occupational accident was 194.0, 13 out of 10 industrial accidents took place in working place (76.9%) and 7 of them (53.8%) were resulted with injuries, 7 of them (53.8%) caused to hand-arm injuries but there haven't been any accidents resulted with death. The rate of absenteeism was 2.9%, the weight speed of absenteeism was 1.1%. Absenteeism have been seen during the winter between, the young women, uneducated people, beginner workers and the workers who are working in the production department (Blue collars). 28(32.9%) out of 85 workers who were applied respiratory functional test result was pathologic and it was much more between the adult and long-term working employers. At the audiometric measurement 3 out of 64 (4.7%) employers working in the noisy department had lock of audition, in 15 of them (23. 4%) had a decrease at the audio threshold level and it was practiced that the lack of audition was much more effected between the workers who worked in the active working department (Blue collars) and had ringing stories. At the end of the examinations and studies, the 5 illnesses that have been seen between the workers were; 105(34.4%) had urinary tract infections, 104(34.0%) had tooth pathology, 86(30.0%) had parasitic diseases, 83(27.9%) had refractive error, 59(19.3%) had upper respiratory infections. The