Dinamik geometri yazılımının öğretmen adayları ve öğretmenlerin sözsüz ispat yapma becerileri üzerine etkililiğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of dynamic geometry software on pre-service teachers and teachers' skills in making nonverbal proofs
- Tez No: 695115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel İspat, Sözsüz İspat, Görselleştirme, Dinamik Geometri Yazılımları, GeoGebra, Mathematical Proof, Proofs Withouts Words, Visualization, Dynamic Geometry Software, GeoGebra
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırma, dinamik geometri yazılımı GeoGebra ile ispat becerilerini geliştirmeye yönelik olarak tasarlanan bir eğitim programının, matematik öğretmeni ve öğretmen adaylarının sözsüz ispat yapma becerileri üzerine etkililiğinin değerlendirilmesi ve katılımcıların bu eğitim süreci hakkındaki görüşlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel ve nitel çeşitli veri toplama araçlarının bir arada kullanılmasından dolayı verilerin bir arada yorumlandığı karma araştırma yöntemlerinden sıralı açıklayıcı yöntem kullanılmıştır. Çalışma 2019-2020 eğitim öğretim yılı Orta Karadeniz Bölgesinde bir ilin devlet üniversitesinde İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde öğrenim gören üçüncü sınıf 35 matematik öğretmen adayı ve Matematik Eğitiminde yüksek lisans yapan 6 matematik öğretmeni olmak üzere toplam 41 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar ile öncelikle beş haftalık GeoGebra sözsüz ispat becerilerini geliştirme eğitimi yapılmıştır. Daha sonra katılımcılar arasından ölçüt örnekleme yöntemi ile 9 katılımcı seçilerek çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırmanın verilerini katılımcıların ispat beceri testine verdikleri cevaplar, GeoGebra eğitim sürecinde alınan kamera kayıtları, değerlendirme formları ve ses kayıtları alınarak yapılan görüşmeler oluşturmuştur. Bu çalışmada nicel olarak elde edilen bulguların nitel olarak elde edilen bulgularla desteklenmesinin sonuçları anlamlandırmada daha etkili olacağı düşünüldüğü için üçgenleme metodu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bulguları sonucunda katılımcıların ön-testleri ile son-testleri arasında son-test lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu sebeple dinamik geometri yazılımı olan GeoGebra ile ispat becerilerini geliştirmeye yönelik olarak tasarlanan bir eğitim programının matematik öğretmeni ve öğretmen adaylarının sözsüz ispat becerilerinin gelişimini desteklediğini söylemek mümkündür. Ayrıca GeoGebra ile ispat becerilerini geliştirmeye yönelik olarak tasarlanan bu eğitim programının, matematik öğretmenlerinin ispat becerilerini öğretmen adaylarının ispat becerilerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha çok geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın nitel verilerinde örnek olay incelemesi (case study) kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinden ortaya çıkan bulgulara göre katılımcıların GeoGebra ile sözsüz ispat becerilerini geliştirme eğitimi ile ilgili görüşlerinin genel olarak olumlu olduğu, bu etkinliklerdeki ispatların program üzerinde gözlemlenebildiğini ve bu etkinliklerin dikkat çekici, dinamik, pratik ve hassas ölçümlere uygun özellikleri olduğunu belirttikleri görülmüştür. Katılımcılar GeoGebra dinamik geometri yazılımında yapılan etkinliklerin ilişki kurabilme, akılda kalma, anlamlandırma, zihinde canlandırma, görselleştirme, somutlaştırma gibi bilişsel becerilerde ve istekli, eğlenerek öğrenme, ön yargıyı kırma gibi duyuşsal becerilerde ispat yapma becerisine etkisini açıkladıkları görülmüştür. Sonuç olarak matematik eğitiminde GeoGebra dinamik geometri yazılımı ile öğrencilerin sözsüz ispat yapma becerilerini geliştirme çalışmaları yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to evaluate the effectiveness of a training program designed to improve proof skills with the dynamic geometry software GeoGebra on nonverbal proof making skills of mathematics teachers and pre-service teachers and to reveal the opinions of the participants about this training process. Due to the use of various quantitative and qualitative data collection tools in the research, the sequential explanatory method, one of the mixed research method, was used. The study was carried out with a total of 41 participants, including 35 third-year mathematics teacher candidates studying in Primary School Mathematics Teaching at a state university in a state university in the Central Black Sea Region in the 2019-2020 academic year, and 6 mathematics teachers doing a master's degree in Mathematics Education. First of all, a five-week GeoGebra nonverbal proof skills development training was conducted with the participants. Then, 9 participants were selected among the participants by criterion sampling method and the study group was formed. The data of the research consisted of the answers given by the participants to the proof skill test, the camera recordings taken during the GeoGebra training process, the evaluation forms and the interviews made by taking the audio recordings. In this study, the triangulation method was used because it was thought that supporting the quantitative findings with qualitative findings would be more effective in making sense of the results. As a result of the quantitative findings of the study, a significant difference was found between the pre-tests and post-tests of the participants in favor of the post-test. For this reason, it is possible to say that a training program designed to develop proof skills with GeoGebra, a dynamic geometry software, supports the development of nonverbal proof skills of mathematics teachers and teacher candidates. In addition, it was concluded that this training program, which was designed to develop proof skills with GeoGebra, improved the proof skills of mathematics teachers statistically significantly more than the proof skills of prospective teachers. A case study was used in the qualitative data of the study. According to the findings that emerged from the qualitative data of the research, it was seen that the participants' opinions about the training on developing non-verbal proof skills with GeoGebra were generally positive, that the proofs in these activities could be observed on the program and that these activities were remarkable, dynamic, practical and suitable for sensitive measurements. It was observed that the participants explained the effects of the activities performed in GeoGebra dynamic geometry software on cognitive skills such as establishing relationships, keeping in mind, making sense, visualizing, concretizing, and on the ability to prove on affective skills such as learning with pleasure, learning with fun. As a result, it is recommended to develop students' nonverbal proof skills with GeoGebra dynamic geometry software in mathematics education.