Konuşma güçlüğü çeken çocuklarda dil terapisi eğitiminin çocukların psikolojik dayanıklılıklarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of language therapy training on psychological resilience of children with speech difficulties
- Tez No: 695165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Konuşma güçlüğü, Psikolojik dayanıklılık, Sosyal yeterlilik, Özgüven gelişimi, Speech disorders, Resilience, Socialcompetence, Self-confidence development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada konuşma güçlüğü çeken çocukların psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gözlem tekniği ile elde edilen veriler içerik analizine tabii tutulmuştur. Araştırma verileri 4 ila 7 yaşlarında konuşma güçlüğü yaşayan 10 öğrenci üzerinde yapılan gözlemlerden elde edilmiştir. Araştırma sürecinde yapılandırılmış gözlem kullanılarak araştırma grubunda yer alan katılımcılara günde ortalama 30 dakika boyunca bireysel gözlem yapılmıştır. Çocukların aldıkları eğitimde dil konuşma terapistlerinin kullandıkları başlıca teknikler; hikaye kartları, konuşma-ses kartları, olay örgüsü oluşturma kartları, taklit yeteneğini geliştirme, hayvanlarla oyun oluşturma, hayvan sesleri çıkarma, kuklalar ile iletişim, balon şişirme, pipet ile topa üfleme, boya ve resim kullanımı ile dikkat ve odaklanmasını sağlama çalışmaları olmuştur. Gözlem boyunca; çocukların dil konuşma terapistleriyle etkili iletişimleri, göz teması, dikkat ve odaklanmaları, sosyal becerileri, özgüvenleri incelenerek aldıkları eğitim öncesi ve sonrası psikolojik dayanıklıkları gözlemlenmiş ve verilerin analizi bu kriterler sonucu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the psychological resilience of children with speech difficulties. The data obtained by the observation technique were subjected to content analysis. The research data were obtained from observations made on 10 students aged 4 to 7 who had speech difficulties. By using structured observation during the research process, the participants in the research group were observed individually for 30 minutes a day. The main techniques used by speech language therapists in the education of children; story cards, speech-sound cards, plot creation cards, developing imitation skills, creating games with animals, making animal sounds, communicating with puppets, puffing balloons, puffing a ball with a straw, using paints and drawings to ensure attention and focus. During the observation; Children's effective communication with speech and language therapists, eye contact, attention and focus, social skills, and self-confidence were examined and their psychological resilience was observed before and after the education they received, and the analysis of the data was evaluated as a result of these criteria.