Temel yüzme eğitiminin bakıma muhtaç kız çocukların öz güven ve benlik saygısı üzerine etkisi
The effect of basic swimming training on the self-confidence and self-respect of gi̇rls in need of care
- Tez No: 695180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÇON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: bakıma muhtaç, öz güven, benlik saygısı, yüzme, spor, ın need of care, self-confidence, self-esteem, swimming, sports
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, Samsun ilinde bulunan sevgi evlerindeki bakıma muhtaç kız çocukların öz güven ve benlik saygısı üzerine yüzme sporunun etkisinin incelenmesidir. Çalışma nitel araştırma yönetiminin bir çeşidi olan fenomenoloji modelindedir. Nitel olan bu çalışmanın örneklem grubunu Samsun İlinde bulunan Sevgi Evleri Sitesi öğrencisi olan 10 kız çocuğu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, yüzme eğitiminin bakıma muhtaç kız çocuklarının öz güven ve benlik saygısı üzerine etkisini incelemek amacıyla Çon ve Acar (2021) tarafından öz güven için 14, benlik saygısı için 16 yarı yapılandırılmış soru hazırlanmıştır. Veri toplama sürecinde nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Yapılan görüşmeler neticesinde araştırmanın birinci ve ikinci aşamasından elde edilen verilerin yazıya dökümü yapılmıştır. Dökümü gerçekleştirilen veriler Nvivo programına aktarılarak içerik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları bakıma muhtaç kız çocuklarına verilen temel eğitim yüzme eğitimi sonrasında rahatlıkla iletişim kurabildikleri, bu süreçte yeni insanlar tanıdıkları ve keyifli vakit geçirmelerinden ötürü öz güven ve benlik saygı düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra verilen eğitim sonucunda dış görünüşlerini daha çok beğendikleri, bu süreçte yüzmeyi başardıkları için kendilerini daha değerli gördükleri, karşılaştıkları problemlerde daha sağlıklı kararlar aldıkları ve ön yargılarının ortadan kalktığı şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır. Bunlara ilaveten koruma kapsamındaki kız çocuklarının çoğunluğunun başkalarıyla kendilerini kıyaslamadığı kıyaslanan konuların ise boy ve kilo hususunda olduğu belirlenmektedir. Tüm bunlara ek olarak bakıma muhtaç kız çocuklarının çoğunluğun çevresinden saygı gördükleri, fikirlerini rahatlıkla söyleyebildikleri, eleştiriye açık oldukları, çoğunlukla hayattan zevk aldıkları ve yüzme eğitiminin bu durumu tetiklediği, bir işi yaparken kendilerini yeterli gördükleri şeklinde sonucuna ulaşılmaktadır. Dolayısıyla sevgi evleri, çocuk evleri ve buna benzer devlet kontrolünde kalan çocukların yöneticiler tarafından görüşlerinin dikkate alınarak aidiyet duygusunun oluşturulması için, çocuklar üzerinde olumlu sonuçlar gördüğümüz temel yüzme eğimi gibi faaliyetlerin çocukların istediği doğrultuda programlarının yapılmak suretiyle yeterli düzeyde teşvik edici tedbirler sağlanması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of swimming sport on the self-confidence and self-esteem of girls in need of care in love homes in Samsun. The study is in the phenomenology model, which is a type of qualitative research management. The sample group of this qualitative study consists of 10 girls who are students of Sevgi Evleri Sitesi in Samsun. As a data collection tool in the research, 14 semi-structured questions for self-confidence and 16 semi-structured questions for self-esteem were prepared by Çon and Acar (2021) in order to examine the effect of swimming training on the self-confidence and self-esteem of girls in need of care. In the data collection process, the interview technique, one of the qualitative research data collection methods, was used. As a result of the interviews, the data obtained from the first and second stages of the research were written down. The dumped data were transferred to the Nvivo program and analyzed by content analysis method. The findings of the research showed that after the basic education swimming training given to the girls in need of care, they could communicate easily, and there was an increase in their self-confidence and self-esteem levels as they met new people and had a pleasant time in this process. In addition, as a result of the training given, it was concluded that they liked their appearance more, they saw themselves more valuable because they managed to swim in this process, they made healthier decisions in the problems they encountered and their prejudices disappeared. In addition to these, it is determined that the majority of the girls under protection do not compare themselves with others, and the compared subjects are about height and weight. In addition to all these, it is concluded that the majority of girls in need of care are respected by their environment, they can express their opinions easily, they are open to criticism, they mostly enjoy life and swimming training triggers this situation, and they see themselves as competent while doing a job. Therefore, in order to create a sense of belonging by taking into account the views of the children in love homes, children's homes and similar state-controlled children by the administrators, it is important to provide sufficient incentive measures by scheduling activities such as basic swimming training, which we see positive results on children, in line with the wishes of the children.