Firmaların finansal performansında kurumsal sürdürülebilirlik endeksine dâhil olmanın etkisi
The effect of including in the corporate sustainability index on the financial performance of companies
  1. Tez No: 695306
  2. Yazar: ERENAY ATAR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SERDAR KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksi, Finansal Performans, Panel Regresyon Analizi, Corporate Sustainability Index, Financial Performance, Panel Regression Method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi 4 Kasım 2014 tarihinden itibaren XUSRD koduyla fiyat ve getiri olarak hesaplanmaya başlanmıştır. Borsa İstanbul'da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı endekstir. Sürdürülebilirlik endeksine girebilmek için çevre, ekonomik ve sosyal boyutlar olmak üzere üç kıstas tamamlamak gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; kurumsal sürdürülebilirlik endeksine dâhil olan işletmelerin endekse dâhil olmadan önceki durumları göz önüne alındığında finansal performanslarındaki değişimin ele alınmasıdır. Bu sebeple 2014-2020 yılları arasında kurumsal sürdürülebilirlik endeksinde düzenli olarak yer alan 24 işletmenin 2009-2014 ve 2014-2020 yılları arasındaki finansal performansları göz önüne alınarak Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksinin işletmeler üzerindeki etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya kurumsal sürdürülebilirlik endeksinde yer alan banka dışı faaliyet gösteren işletmeler dahil edilmiştir. Araştırmada Hisse getiri oranı (HGO), Aktif karlılık (ROA), Özsermaye karlılığı (ROE), Net kar marjı (NKM), Cari oran (CO), Kaldıraç oranı (KO), Aktif devir hızı (ADH), Fiyat/Kazanç (F/K) ve Piyasa değeri/Defter değeri (PD/DD) değişkenlerinden yararlanılmıştır. Araştırma yöntemi olarak Panel regresyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırma iki modelden oluşmaktadır. Model 1. Firmaların endekse dâhil olamadan önceki 6 yılın, Model 2. ise firmaların endekse dâhil olduktan sonraki altı yılın finansal verilerini kapsamaktadır. Araştırma sonucunda Model 2. incelendiğinde, Hisse senedi getiri oranı değişkenini tahmin edebilecek panel regresyon yönteminde Özsermaye karlılığı (ROE), Aktif devir hızı (ADH), ve Piyasa değer/ Defter (PD/DD) değeri değişkenlerinin tahminde anlamlı değerlere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
BIST Sustainability Index started to be calculated as price and yield with the code XUSRD as of 4 November 2014. It is the index that includes companies traded on Borsa Istanbul and with high corporate sustainability performances. In order to be included in the index, three criteria must be completed: environmental, economic and social dimensions. The aim of this study is; Considering the situations of the enterprises included in the corporate sustainability index before they were included in the index, it is to address the change in their financial performance. For this reason, it is aimed to compare the effect of the Corporate Sustainability Index on businesses by considering the financial performances of 24 businesses that are regularly included in the corporate sustainability index between the years 2014-2020, between the years 2009-2014 and 2014-2020. The businesses included in the study consist of non-bank businesses included in the corporate sustainability index. In the research, the variables of Stock Return Rate, Return on Assets (ROA), Return on Equity (ROE), Net Profit Margin (NKM), Current Ratio (CO), Leverage Ratio, Asset Turnover, Price / Earning and Market Value / Book Value variables were used. Panel regression method was used as a research method. The research consists of two models. Model 1. It covers the 6 years before the companies are included in the index, and Model 2 covers the six years after the companies are included in the index. As a result of the research, Model 2 is examined, it is seen that in the panel regression method that can predict the stock return rate variable, the variables of Return on Equity (ROE), Asset turnover, and Market value / Book value have significant values in the estimation.