Tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda eser element düzeylerinin ve malat dehidrojenaz, izositrat dehidrojenaz, glutamat dehidrojenaz enzim aktivitelerinin araştırılması
Investigation of trace element levels and malate dehydrogenase, isocitrate dehydrogenase, glutamate dehydrogenase enzyme activity in patients with thyroid function disorder
  1. Tez No: 695393
  2. Yazar: PINAR BURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Fonksiyon Bozukluğu, bakır, çinko, Malat Dehidrojenaz (MDH), İzositrat Dehidrojenaz (IDH), Glutamat Dehidrojenaz (GLDH), Graves Hastalığı, Haşimato Hastalığı, Thyroid Dysfunction, copper, zinc, Malate Dehydrogenase (MDH), Isocitrate Dehydrogenase (IDH), Glutamate Dehydrogenase (GLDH), Graves Disease, Hashimoto Disease
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tiroit bir iç salgı bezidir. Hormonlar vücuttaki birçok işlevi salgılar ve düzenler. Bu nedenle hormonların eksikliği veya artması hastanın yaşamında çok ciddi komplike şikayetlere neden olabilir.Tiroit bezi fonksiyonları, genel vücut sağlığı açısından da çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre tiroid hormon seviyesindeki bir dengesizliğin diğer organ ve sistemlerin işleyişini olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. Ayrıca kilo verememe, halsizlik, aşırı kilo verme veya kısa sürede aşırı kilo alma gibi şikayetlerle ortaya çıkan tiroid hormonundaki düzensizliklerin kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Başka bir çalışmada dünyada yaklaşık 200 milyon kişinin tiroit hastalığı olduğu ve ülkemizde tiroit hastalıklarının her 10 kişiden 3'ünü etkilediği bilinmektedir. Ayrıca tiroit hastalıklarının kadınlarda daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'de endemik guatr prevalansının %10-30 arasında olduğu Tiroid Hastalıkları Tanı ve Tedavi Rehberi'nin 2019 raporunda bildirilmiştir. Sonuç olarak toplumda tiroit hormonu fonksiyon bozuklukları %5 sıklıkta görülmekte ve sıklığın yaşla birlikte arttığı bilimsel verilerle desteklenmektedir . Hipotiroidizm tedavi edilmezse daha ciddi komplikasyonlara ve hatta hasta için hayati tehlike oluşturan durumlara neden olabilir. Hipotiroidizmin komplikasyonları, düşük metabolizma, kalp hızı, kalp yetmezliği, yaşamı tehdit eden depresyon ve koma gibi hayati risklere neden olarak hastaların komaya girmesine neden olabilir . Tiroid hormonları vücutta bazal metabolizmanın sağlanmasında başlıca rolü oynarlar. Krebs (TCA) siklüsü de vücutta enerji metabolizmasının merkezinde yer almaktadır. Bu açıdan TCA döngüsündeki enzimlerin düşüklüğünün veya yüksekliğinin tiroid fonksiyon bozukluklarıyla ilişkili olabiliceği düşünülmektedir. Ayrıca çinko, bakır gibi eser elementler TCA enzimlerinin ve tiroid hormonlarının çalışmasında kofaktör olarak yer almaktadır. Biz çalışmamızda hipo ve hipertiroidili hasta gruplarında çinko ve bakır düzeylerini ve TCA'nın hız ksıtlayıcı enzimlerinden olan Malat dehidrojenaz, İzositrat dehidrojenaz ve Glutamat dehidrojenaz enzim aktivitelerini ötiroid kontrol grubuyla karşılaştırarak tiroid hastalıklarının tanısında bu parametrelerin yararlı olup olmayacaklarını araştırmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
The thyroid is an endocrine gland. The hormones it secretes, it regulates many functions in the body. In case of deficiency or excess, it can cause very serious discomfort and complaints in patients life. Thyroid gland functions are also very important for general body health. Because the imbalance in the level of thyroid hormone negatively affects the functioning of other organs and systems. The thyroid hormone, irregularities which occur with complaints such as fatigue, weight loss, and inability to lose weight, also reduce the quality of life of the person Approximately 200 million people are known that in the world have thyroid disease and this disease affects 3 out of every 10 people in Turkey. It is also stated that thyroid diseases are more common in women. The prevalence of endemic goiter in Turkey has been revealed in the 2019 report of the Thyroid Diseases Diagnosis and Treatment Guidelines. Functional disorder of the thyroid is seen with a frequency of 5% in the population and its frequency increases with increasing aging Thyroid disease unknown pathogenesis that awaits prevention or novel forms of treatment. However, hypothyroidism can cause more serious complications and even be life-threatening. Serious complications of hypothyroidism include the following. Metabolism and heart rate low enough to cause patients to enter a coma cause vital risks such as heart failure, severe, life-threatening depression, and death. Thyroid hormones play a major role in maintaining basal metabolism in the body. The Krebs (TCA) cycle is also at the center of energy metabolism in the body. In this respect, it is thought that low or high enzymes in the TCA cycle may be associated with thyroid dysfunctions. In addition, trace elements such as zinc and copper take place as cofactors in the work of TCA enzymes and thyroid hormones. The aim of our study, we aimed to investigate whether these parameters will be useful in the diagnosis of thyroid diseases by comparing the zinc and copper levels and the activity of Malate dehydrogenase, Isocitrate dehydrogenase and glutamate dehydrogenase enzyme activities, which are rate-limiting enzymes of TCA, in hypo and hyperthyroid patient groups with the euthyroid control group.