Toraks cerrahisinde nabız değişkenlik indexi (Pleth variability index=PVI)'ne göre intraoperatif sıvı yönetiminin, hemodinami ve doku oksijenizasyonu üzerine etkileri
The effects of intraoperative fluid management on hemodynamics and tissue oxygenation according to PVİ (Pleth variability index) in thoracic surgery
  1. Tez No: 695472
  2. Yazar: SEMANUR SAVAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakotomi, Sıvı Yönetimi, Pleth Variability İndex, Thoracotomy, Fluid Management, Pleth Variability Index
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Toraks cerrahisinde Nabız Değişkenlik İndexi (Pleth Variability İndex=PVI)'ne Göre İntraoperatif Sıvı Yönetiminin, Hemodinami ve Doku Oksijenizasyonu Üzerine Etkileri Amaç: Toraks cerrahisinde sıvı yönetimi morbidite ve mortalite açısından önemlidir. Yetersiz sıvı replasmanı hemodinami başta olmak üzere, birçok sistemi olumsuz etkileyebileceği gibi, aşırı sıvı akciğer başta olmak üzere birçok sistemde olumsuzluklara neden olabilir. İntravasküler sıvı volumünün takibinde noninvaziv olan, kolayca kullanılabilen ve yorumlanabilen PVI monitorizasyonu yeni ve dinamik bir yöntemdir. Bu çalışmada torakotomi yapılan hastalarda PVI ile geleneksel sıvı rejimlerinin hemodinami ve doku oksijenizasyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı aldıktan sonra, torakotomi uygulanan, ASA I-III, 18-65 yaş arası 80 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara EKG, invaziv arteryal monitorizasyonu, oksijen satürasyonu, ısı monitorizyonu ve PVI monitorizasyonu yapılarak standart anestezi yöntemi ile birlikte 2 ml/kg/sa sıvı verildi. Hastalar geleneksel (Grup K) ve PVI (Grup P) olarak ikiye ayrıldı. Grup K'da ilave sıvı ihtiyacı hemodinamik verilere göre yapıldı. Grup P'de ise PVI>14 olduğunda 250ml bolus kristaloid verildi. Ortalama arter basıncının (OAB) 60 mmHg üzerinde olması hedeflenerek sıvı desteğine rağmen 60 mmHg'nın altında olması durumunda inotrop desteği başlandı. 30 dk aralıklarla, kan basıncı, kalp hızı, periferik oksijen satürasyonu, arteryal kan gazı değerleri ve laktat takibi yapıldı. Verilen tüm sıvı ve kan ürünleri, idrar çıkışı kaydedildi. Postoperatif dönemde ekstübe edilerek Göğüs Cerrahi Yoğun Bakıma alınan hastalara kan biyokimyası ve arter kan gazı değerleri bakıldı. Bulgular: Hastaların demografik verileri arasında anlamlı farklılık görülmedi. Verilen toplam sıvı miktarları ve diğer takip parametreleri arasında fark olmamakla birlikte PVI grubunda postoperatif dönemde satürasyon ve OAB değerleri daha yüksek, kreatin değerleri daha düşük bulunmuştur. Sonuç: PVI takibi hastalara uygun zamanda ve gerekli miktarda sıvı verilmesine imkan tanıyarak daha iyi bir hemodinami sağlar. Ayrıca aşırı sıvı yüküne bağlı oluşabilecek akciğer hasarını engeller. Doku oksijenizasyonunun bir göstergesi olan periferik oksijen satürasyonunun PVI grubunda daha iyi bulunması akciğer üzerine olan olumlu etkilerinin bir sonucu olarak kabul edilebilir. Benzer şekilde, daha düşük kreatinin düzeyleri renal perfüzyon üzerine olumlu etkisi olarak düşünülebilir. Özellikle ileri yaş, yüksek ASA skoru, ciddi komorbiditeye sahip olan hastalarda geleneksel sıvı yöntemi ile karşılaştırıldığında PVI monitorizasyonu daha gerekli olabilir ve anlamlı sonuçlar doğurabilir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Intraoperative Fluid Management on Hemodynamics and Tissue Oxygenation According to PVI (Pleth Variability Index) in Thoracic Surgery Aim: Fluid management in thoracic surgery is important in terms of morbidity and mortality. Insufficient fluid replacement can adversely affect many systems, especially hemodynamics. Beside of that, excessive fluid therapy can cause adverse effects on mainly in the lung and many other systems. PVI monitoring, which is noninvasive, easy to use and interpretable, a new and dynamic method for monitoring intravascular fluid volume. In this study, the effects of PVI and traditional fluid regimens on hemodynamics and tissue oxygenation were investigated with PVI in patients who underwent thoracotomy. Materials and Methods: After receiving ethics committee approval, 80 patients (aged between 18-65 years, ASA I-III) who underwent thoracotomy were included in the study. ECG, invasive arterial monitoring, oxygen saturation, temperature monitoring and PVI monitoring were performed in all patients, and 2 ml/kg/h fluid was administered through with the standard anesthesia tecnique. The patients were divided into two groups as control (Group C) and PVI (Group P). Additional fluid requirement in Group C was made according to hemodynamic data. In group P, 250 ml bolus crystalloid was given when PVI>14. Mean arterial pressure (MAP) was aimed to be above 60 mmHg. In case of below 60 mmHg pressure despite adequate fluid support, positive inotropes initiated as a support. Blood pressure, heart rate, peripheral oxygen saturation, arterial blood gas values and lactate were monitored at 30- minute intervals. All kind of administered fluid, blood products and urine output were recorded. In the postoperative period, the blood tests and arterial blood gas analysis of the patients, who were extubated and taken to the Thoracic Surgery Intensive Care Unit, were examined. Results: There was no significant difference between the demographic data of the patients. Although there was no difference between the total amount of fluid given and other follow-up parameters, saturation and MAP values were higher and creatinine values were lower in the PVI group in the postoperative period. Conclusion: PVI follow-up provides better hemodynamics by allowing patients to be given fluids at the appropriate time and in the required amount. It also prevents lung damage that may occur due to excessive fluid load. Peripheral oxygen saturation, which is an indicator of tissue oxygenation, was better in the PVI group and this outcome can be accepted as a consequence of its positive effects on the lung. Similarly, lower creatinine levels can be considered as a positive effect on renal perfusion. Compared with the traditional fluid method, PVI monitoring may be more essential and may produce significant results, especially in patients with advanced age, high ASA score, and severe comorbidities.