Kapsamlı cinsel sağlık eğitiminin 5. sınıf öğrencilerinin cinsel eğitime yönelik tutumları, benlik saygıları ve beden takdirleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation the effects of comprehensive sexual health education on secondary school 5th grade students' attitudes towards sexual education, self-esteem and body appreciation
  1. Tez No: 695551
  2. Yazar: DERYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsamlı cinsel eğitim, cinsellik, okul psikolojik danışmanlığı, benlik saygısı, beden takdiri, önleme, Comprehensive sex education, sexuality, psychological counseling, school counseling, self-esteem, body appreciation, prevention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerine yönelik, kapsamlı cinsel eğitimler temel alınarak geliştirilen bir cinsel eğitim programının 5. sınıf öğrencilerinin benlik saygıları, beden takdirleri ve cinsel eğitime yönelik tutumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adana ili Seyhan İlçesine bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 5. Sınıf öğrencilerinden oluşturulmuştur. Araştırmanın veri toplama araçları olarak Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Çocuklar İçin Beden Takdir Ölçeği ve Cinsel Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler dört sınıfta bulunan 68 öğrenciye uygulanmış, çalışma grubu olarak 28 öğrenci (d=14, k=14) araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin analizi, İlişkisiz Gruplar İçin t-Testi (Independent Sample t-Test) ve Karışık Ölçümler İçin İki Faktörlü Varyans Analizi (Split Plot ANOVA) ve Mann-Whitney U Testi ile yapılmış ve SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Kapsamlı cinsel eğitimler temel alınarak ortaokul öğrencilerine yönelik geliştirilen cinsel eğitim programı 90 dakikalık 6 oturumdan oluşturulmuştur ve haftada bir kez yüz yüze eğitimle gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki öğrencilere eğitim programı uygulanırken, kontrol grubundaki öğrencilere bir işlem uygulanmamıştır. Bulgular, deney grubuna uygulanan cinsel eğitim programının 5. sınıf öğrencilerinin, benlik saygıları, beden takdirleri ve cinsel eğitime yönelik tutumları üzerinde istatistiki olarak olumlu yönde bir değişime neden olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of a sexual education program developed on the basis of comprehensive sexuality education on the self-esteem, body appreciation and attitudes towards sexual education of 5th grade students. A quasi-experimental design with pre-test, post-test and control group was used in this study. Participants of this research consisted of 5th grade students attending a middle school in Seyhan District of Adana in the 2020-2021 academic year. Data collection instruments were administered to 68 students in 4 groups, and 28 students were included in the research as the study groups. The sexual education program developed for secondary school students which is consisted of 6 sessions were applied on experimental group 90 minutes weekly. In addition, any education was not applied to the students in the control group. The data obtained from the scales were analyzed by Mixed-Design Two-Way Repeated Measures ANOVA (Split Plot ANOVA), Independent Sample T-Test, Mann-Whitney U Test and SPSS 22 package program was used. The results showed that the sexual education program applied to the experimental group had caused a statistically positive change on the self-esteem, body appreciation and attitudes towards sexual education of the 5th grade students.