Gebelerin demir minerali tüketiminin saptanması
Determining the i̇ron mineral consumption of pregnant women
  1. Tez No: 695937
  2. Yazar: GİZEM MERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZERSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, beslenme, demir minerali, demir minerali tüketimi, Pregnancy, nutrition, iron mineral, iron mineral consumption
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gebelikte sağlıklı beslenme; fetüsün gelişimini tamamlaması, sağlıklı bir gebelik süreci, doğum ve başarılı bir laktasyon dönemi geçirme olasılığını arttırmaktadır. Gebelikte besin ögeleri gereksiniminde artış meydana gelmektedir. Demir mineralinin gereksinimi de gebelikte artmaktadır. RDA'ya göre gebelik sırasında demir gereksinimi günlük 27 mg'dır. Bu çalışmanın amacı, gebelerin demir minerali tüketimini, beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketimlerini saptamaktır. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 14. gebelik haftasının üstündeki 48 gebe ile yapılmıştır. Katılımcıların yaşları ortalama 30,75±5,66'dır. Gebelik öncesi ağırlıkları ortalama 64,33±14,05; şimdiki ağırlıkları ortalama 72,54±12,86, gebelik haftası ortalama 29,39±6,66; gebelikteki BKİ ortalama 27,70±4,73; boyları ise ortalama 161,08±5,56 cm'dir. Katılımcıların enerji alımları referans değer ile karşılaştırıldığında ortalama aldıkları enerjinin referans değeri %40,035 oranında karşıladığı bulunmuştur. Ortalama karbonhidrat tüketimi bakımından ise referans değeri %93,995 oranında karşıladığı, ortalama yağ tüketimi bakımından almaları gereken referans değeri %128,25 oranında karşıladığı, ortalama protein tüketimi bakımından referans değeri %72,59 oranında karşıladığı bulunmuştur. Katılımcıların ortalama demir tüketimleri 14,74 mg olarak bulunmuştur ve referans değerin %54,59'unu karşılamaktadır. Gebelerin günlük kalsiyum ihtiyacı en az 1000 mg olarak belirlenmiş olup bu çalışmadaki gebelerin günlük kalsiyum alımı ortalama 498,87 olarak bulunmuştur. Bu değer referans değerin %49,89'unu karşılamaktadır. Katılımcıların ortalama C vitamini tüketimi 57,26 mg olarak bulunmuştur. Bu değer referans değer olan 85 mg'ın %67,36'sını karşılamaktadır. Sonuç olarak; gebelerin yetersiz beslenmekte olduğu, buna karşın beyanlarında yanlışlık olabileceği düşünülmektedir. Gebelerle yapılan çalışmalarda her trimesterden ayrı olacak şekilde daha detaylı besin tüketim kaydı alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Healthy eating during pregnancy; Completion of the fetal development increases the possibility of a healthy pregnancy process, delivery and a successful lactation period. There is an increase in nutritional requirement during pregnancy. The requirement of iron mineral also increases during pregnancy. According to the RDA, the iron requirement during pregnancy is 27 mg per day. The aim of this study is to determine the iron mineral consumption, nutritional habits and food consumption of pregnant women. It was carried out with 48 pregnant women over the 14th gestational week in the Department of Obstetrics and Gynecology, Istanbul University Istanbul Medical Faculty. The average age of the participants is 30.75 ± 5.66. The average pre-pregnancy weight was 64.33 ± 14.05; Their current weight is on average 72.54 ± 12.86, average week of gestation is 29.39 ± 6.66; mean BMI during pregnancy 27.70 ± 4.73; their length is on average 161.08 ± 5.56 cm. When the energy intake of the participants was compared with the reference value, it was found that the average energy they received met the reference value by 40,035%. In terms of average carbohydrate consumption, it was found that it met the reference value at a rate of 93.995%, the reference value they should take in terms of average fat consumption by 128.25%, and it met the reference value in terms of average protein consumption by 72.59%. The average iron consumption of the participants was found to be 14.74 mg and it meets 54.59% of the reference value. The daily calcium need of pregnant women was determined to be at least 1000 mg, and the average daily calcium intake of pregnant women in this study was found to be 498.87. This value meets 49.89% of the reference value. The average vitamin C consumption of the participants was found to be 57.26 mg. This value meets 67.36% of the reference value of 85 mg. As a result; It is thought that pregnant women are malnourished, but their statements may be wrong. In studies conducted with pregnant women, a more detailed food consumption record should be taken separately from each trimester.