Omega-3 bakımından zengin bazı yağ kaynaklarının ın-vıtro ruminal biyohidrojenasyonun belirlenmesi
Determination of in vitro ruminal biohydrogenation of omega-3-rich oil sources in diet
  1. Tez No: 696054
  2. Yazar: MURAT SAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keten, Çiya, Alg Yağı, Konjuge Linoleik Asit, Ruminal Biyohidrojenasyon, Flaxseed, Chia, Algae Oil, Conjugated Linoleic Acid, Ruminal Biohydrogenation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada amaç farklı yağ asidi profiline sahip yağ kaynaklarının rasyonda kullanılması ile ruminal biyohidrojenasyona etkisini belirlemektir. Bu amaçla omega-3 miktarı bakımından zengin keten tohumu, çiya tohumu, alg (DHA-gold) yağları farklı dozlarda rasyona ilave edilerek in vitro biyohidrojenasyonu belirlenmiştir. Çalışmada 3 yağ kaynağı (keten, çiya, alg), 3 farklı doz (%1, 2 ve 3) 5 tekerrürlü olarak in vitro inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyonda kullanılan rumen sıvısının elde edilmesinde 4 adet kanüllü keçi donör olarak kullanılmıştır. Rumen sıvısı 4 katlı bez peynir torbasından geçirildikten sonra 1: 9 oranında yapay tükürük ile karıştırılarak inkübasyon sıvısı oluşturulmuştur. İnkübasyon sıvısı tartımı yapılan yemler üzerine ilave edilmiş ve 24 saat 39 ºC'lik su banyosunda bekletilmiştir. Bu inkübasyon sıvısından 0, 3, 6, 12, 24. saatlerde örnekleme yapılmış yağ asidi profili ve fermantasyon parametreleri belirlenmiştir. İnkübasyonda rumen sıvısı yağ asitleri, yemdeki başlangıç yağ asitleri ve inkübasyon sonrası yağ asitleri karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, rasyona katılan keten, çiya ve alg yağlarının 24 saatlik biyohidrojenasyonu sonucunda kontrole göre toplam konjuge linoleik asit (CLA), cis-9, trans-11 CLA, trans-11 C18:1 yağ asitlerinin artış göstermiştir. Doymamış yağ asitlerinin 24.saat biyohidrojenasyon oranları ise %61-98 arasında değişiklik göstermiştir. Ayrıca en yüksek CLA içeriği alg grubundan elde edilmiştir. Ruminal biyohidrojenasyonun en düşük, CLA gibi ara ürünlerin en yüksek oranda açığa çıkması ile en uygun yağ dozu ise %2 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of using fat sources with different fatty acid profiles in the diet on ruminal biohydrogenation. For this purpose, oils rich in omega-3 amounts were preferred. In the study, in vitro biohydrogenation was determined by adding flaxseed, chia seed, algae (DHA-gold) oils to the ration at different doses. In the study, 3 oil sources (flax, chia, algae) were incubated in 3 different doses (1%, 2% and 3%) with 5 replications. 4 cannulated goats were used as donors to obtain the rumen fluid used in incubation. After passing the rumen fluid through a 4-layer cheesecloth bag, incubation fluid was created by mixing it with artificial saliva at a ratio of 1:9. Incubation liquid was added to the weighed feeds and kept in a 39 ºC water bath for 24 hours. Fatty acid profile and fermentation parameters were determined by sampling at 0, 3, 6, 12, and 24 hours from this incubation liquid. Rumen fluid fatty acids in incubation, initial fatty acids in feed and post-incubation fatty acids were compared. As a result, the 24-hour biohydrogenation of flax, chia and algae oils added to the diet, total conjugated linoleic acid (CLA), c-9, t-11 CLA, t-11 C18:1 fatty acid increased compared to the control. The 24-hour biohydrogenation rates of unsaturated fatty acids varied between 61-98%. In addition, the highest CLA content was obtained from the algae group. The most appropriate oil dose was determined as 2%, with the lowest ruminal biohydrogenation and the highest rate of intermediate products such as CLA.