Üniversite öğrencilerinde psikolojik iyi oluş: Ana babaya bağlanma ve duyarlı sevgi değişkenlerine göre bir inceleme
Psychological well-being in university students: An investigation based on the variables of parental bonding and compassionate love
- Tez No: 696203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÜMMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Ana Babaya Bağlanma, Duyarlı Sevgi, Psychological Well-Being, Parental Bonding, Compassionate Love
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde psikolojik iyi oluş, ana babaya bağlanma ve duyarlı sevgi düzeylerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde öğrenimine devam etmekte olan lisans ve lisansüstü öğrencileri oluşmaktadır. Çalışma 79'u erkek ve 245'i kadın olmak üzere toplam 324 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu, Duyarlı Sevgi Ölçeği (DSA), Anne-Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programından faydalanılarak t testi, kruskal wallis, anova, korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluşları ile anne babaya bağlanma alt boyutları olan (anne aşırı koruma, anne ilgi-kontrol, baba aşırı koruma, baba ilgi-kontrol) ve duyarlı sevgi arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Psikolojik iyi oluş artarken duyarlı sevgi ve anne babaya bağlanma alt boyut puanları da artmaktadır. Ayrıca anne babaya bağlanma alt boyutlarının birbirleriyle pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların demografik verilerine göre bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular mevcut bulgular doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the psychological well-being, parental bonding and compassionate love levels in university students. The participants of the research consist of undergraduate and graduate students continuing their education at Istanbul Sabahattin Zaim University. The study was carried out on a total of 324 students, 79 of whom were male and 245 were female. Personal information form, Compassionate Love Scale, Parental Bonding Instrument and Psychological Well-Being Scale were used to collect data in the study. The obtained data were tested with t test, kruskal Wallis, anova, correlation and regression analyzes by using SPSS 22.0 program. According to the research findings, positive significant relationships were found between the psychological well-being levels of university students and the sub-dimensions of parental bonding (mother overprotection, mother's attention-control, father's overprotection, father's attention-control) and compassionate love. As psychological well-being increases, the sub-dimension scores of compassionate love and attachment to parents also increase. In addition, it was determined that the sub-dimensions of attachment to parents were positively related to each other. In addition, some results were obtained according to the demographic data of the participants. The findings were discussed in line with the present findings.