Üniversite öğrencilerinin kendini açma, öznel iyi oluş ve algıladıkları sosyal destek düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of levels pertain to self disclosure, subjective well-being and perceived social support of university students
- Tez No: 286473
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜHEDA ÖZBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendini açma, Öznel İyi Oluş, Algılanan Sosyal Destek, Self Disclosure, Subjective Well-Being, Perceived Social Support
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin kendini açma, öznel iyi oluş ve algıladıkları sosyal destek düzeyleri; cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, en çok yaşadıkları yer, ailenin ekonomik durumu, anne-babanın öğrenim durumu ve anne-baba tutumlarına göre incelenmiştir. Araştırmanın evreni Dokuz Eylül Üniversitesi son sınıf öğrencileridir. Örneklem Buca Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan 199 (% 64) kız, 113 ( % 36) erkek olmak üzere toplam 312 öğrenciden oluşturulmuştur.Verilerin toplanmasında Kendini Açma Envanteri, Öznel İyi Oluş Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 17.0 ve MINITAB 15 istatistik programları kullanılarak, Mann ? Whitney U ve Kruskal ? Wallis H teknikleri ile çözümlenmiştir. Çoklu karşılaştırma için Hollender ? Wolfe yöntemi, korelasyon analizi için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon tekniği kullanılmıştır. Tüm veriler .05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırma sonucunda, katılımcıların cinsiyetine göre kendini açma puanlarının farklılaştığı, öznel iyi oluş ve algılanan sosyal destek puanlarının farklılaşmadığı saptanmıştır. Katılımcıların yaşlarına, kardeş sayılarına, en çok yaşadıkları yerlere göre kendini açma, öznel iyi oluş ve algılanan sosyal destek puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ailenin ekonomik durumuna göre öğrencilerin öznel iyi oluş ve algılanan sosyal destek puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, kendini açmanın babaya açılma puanlarında önemli bir farklılık olduğu saptanmıştır. Gelir durumu iyileştikçe babaya açılma puanları da yükselmektedir. Anne ? babanın öğrenim düzeyine göre öğrencilerin kendini açma puanları arasında anlamlı farklılıklar görülmüş, öznel iyi oluş puanlarında görülmemiştir. Algılanan sosyal desteğin öğrencilerin annelerinin öğrenim durumuna göre farklılaştığı, babalarının öğrenim durumuna göre anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Anne- baba tutumlarına göre öğrencilerin kendini açma, öznel iyi oluş ve algılanan sosyal destek puanları arasında anlamlı farklılıklar olduğu anlaşılmıştır. Algılanan sosyal destek puanları ile öznel iyi oluş puanları ve kendini açma puanları arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde ve öznel iyi oluş puanları ile kendini açma puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study levels of self disclosure, subjective well-being and perceived social support of university students have been researched according to their genders, age, number of siblings, mostly accomodated place, economic condition of their families, educational status of parents and parental attitudes. Population of the study includes final year students of Dokuz Eylül University. Sample of the study is comprised of 312 students in total, studying in Buca Faculty of Education, 199 (% 64) of whom are females and 113 ( % 36) of whom are males.In collecting data Self Disclosure Inventory , Subjective Well-Being Scale, Perceived Social Support Scale and Personal Information Form have been used. Data have been analysed through SPSS 17.0 and MINITAB 15 statistics programs and Mann ? Whitney U and Kruskal ? Wallis H techniques have been used to resolve the data. Hollender-Wolfe method for multiple comparisons and Pearson Product-Moment Correlation technique for correlation analysis have been used. All data have been tested on .05 significance level.As a result of the research it has been found out that self disclosure points of attenders differentiate into genders, where subjective well-being and perceived social support points don?t differentiate. No significant difference has been found inself disclosure, subjective well-being and perceived social support points acoording to age, numbers of siblings and mostly accomodated place. No significant difference has also been seen in subjective well-being and perceived social support points acoording to economical condition of family where there has been a great deal of distinctness in self disclosure points of self disclosure to father. As the income looks up, points of self disclosure to father also rises. Significant differences have been seen in self disclosure points of students according to educational status of parents, but no significant differences have been seen on the level of subjective well-being according to educational status of parents. It has been found out that perceived social support becomes different in accordance with educational status of mothers of students, but educational status of fathers shows no substantive difference. As for parental attitudes, significant differences have been seen in self disclosure, subjective well-being and perceived social support points of students. Positively high level of relationship between percieved social support points and self disclosure points together with subjective well-being points and positively medium level of relationship between subjective well-being points and self disclosure points have been identified.