The gratification of basic psychological needs and adolescent conflict resolution behavior in family context
Aile bağlamında ergenlik dönemi temel kişisel ihtiyaçların karşılanması ile çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 696242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER DOST GÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, ergen ile anne-baba ilişkisi, temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması, bilgi açıklama, sır saklama, çatışma çözme stilleri, Adolescence, adolescent-parent relationship, gratification of basic psychological needs, disclosure, secrecy, conflict resolution styles
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Öz-belirleme kuramı temel alınarak gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, ergenlerin anne ve babaları ile ilişkilerinde temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması (TPİ; özerklik, yakınlık ve yetkinlik) ile çatışma çözme stilleri (problem çözme, uyum gösterme, çatışmaya girme ve iletişimi kesme) arasındaki ilişkiyi ergenlerin anne ve babalarına bilgi açıklama ile sır saklama aracılığıyla test etmektir. Çalışmanın örneklemi İstanbul'un dokuz farklı bölgesindeki devlet okullarından öğrenim gören 1605 ergenden (%59,3 kız ve %40,4 erkek; M= 15.03, SD= 1.50; aralık = 11 - 19 yaş) oluşmaktadır. Yol analizi kullanılarak ergenlerin anne ve babaları ile ilişkilerinde algılanan temel psikolojik ihtiyaçların karşılanması ile çatışma çözme stilleri arasındaki istatistiksel olarak anlamlı doğrudan ve dolaylı bağlantılar tespit edilmiştir. Sonuçlar, ergenlerin anne ve babaları ile ilişkilerinde temel psikolojik ihtiyaçların karşılanma düzeyi arttıkça ebeveynleri ile özel yaşamları, duygu ve düşünceleri hakkında daha çok bilgi paylaştıklarını, anne ve babalarından daha az sır sakladıklarını, ve çatışma sırasında daha olumlu çözüm stilleri (örn., problem çözme) tercih ettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In light of the self-determination theory (SDT) the aim of the present study was to test a mediational model in which the associations between the gratification of basic psychological needs (GBPN; autonomy, relatedness, and competence) in relationship with one's mother and father and adolescents' conflict resolution styles (positive problem solving, conflict engagement, withdrawal, and compliance) through disclosure to and secrecy from parents are examined. A cross-sectional data was derived from adolescents (N= 1605; 59,3% girls and 40,4% boys; M=15.03, SD= 1.50; range = 11 - 19 years). They were Turkish adolescents from nine different public schools in different districts of İstanbul, Turkey. Direct and indirect links between the perceived gratification of basic psychological needs and conflict resolution styles were examined using a path analysis with a bootstrapping approach (with 2500 bootstrapped samples), and significant associations were reported. In general, results indicated that as GBPN in relationship with each parent increases, adolescents tend to share more information about their personal life, feelings, and thoughts with their parents, to hide less information from them, and they tend to utilize more positive conflict resolution strategies (e.g., positive problem solving) when managing conflict with parents.