Metal üretimi yapan işletmelerde yalın yönetim üzerine bir çalışma
A study on lean management in metal manufacturing companies
- Tez No: 696317
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAŞMET GÖKIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Yalın Yönetim, Toplam Kalite Yönetimi, Lean Production, Lean Management, Total Quality Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüz sanayisinde yalın yönetimin önemi her geçen gün artmaktadır. Her türlü israfla mücadeleyi temel alan yalın yaklaşım işletmelerin verimliliğini artırmak için uyguladıkları bir metottur. Her ne kadar bu metot büyük ölçekli işletmelerin gündeminde çok uzun yıllardır var olsa da günümüzde Kobilerinde gündeminde yer almaya başlamıştır. Bu çalışmada da metal işleme sektöründe faaliyet gösteren Kobilerin Yalın ve Toplam Kalite Yönetimine ne derece bağlı oldukları araştırılmıştır. Bu kapsamda nicel araştırma yöntemleri kullanılarak, sektörün yalın yaklaşımlara bakış acısı ortaya konulmuştur. Amaçlı örneklem yöntemi ile metal işleme sektöründe faaliyet gösteren dört farklı Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması (NACE) kodu bulunan işletme seçilerek çalışanlara dijital ortamda anket uygulanmıştır. Elde edilen 203 veri analiz edilerek, kaliteli liderlik, grup problem çözümü, eğitim ve işçi yetkilendirme dört alt kırılım olarak belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizinde bağlılığı büyük oranda taahhüt edecek sonuç elde edilememiştir. Dört alt kırılım arasında yapılan korelasyon analizinde pozitif anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç olarak Yalın Yönetim ilkeleri ve Toplam Kalite Yönetimi ilkelerinin metal işleme sektöründe faaliyet gösteren Kobilerde uygulanması durumunda olumlu sonuçlar elde edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The importance of lean management in today's industry is increasing day by day. The lean approach is based on fighting all types of waste that businesses apply to improve their efficiency. Although this method has been on the agenda of large-scale enterprises for many years, it has started appearing on the agenda of SMEs (today. This study investigated to what extent the SMEs operating in the metalworking sector are dependent on Lean and Total Quality Management. In this context, the sector's perspective on lean approaches was revealed by using quantitative research methods. Four businesses with different Statistical Classification of Economic Activities in the European Community (NACE) codes operating in the metalworking sector were selected. The purposive sampling method was used in data collection. The employees were surveyed online. By analyzing the 203 data obtained, quality leadership, group problem solving, training, and employee authorization were determined as four sub-breaks. In the regression analysis, no result which would have substantially guaranteed the relationship was obtained. In the correlation analysis conducted between the four sub-breaks, significant relationships in a positive direction were found. As a result, analyses have been interpreted by showing that positive results can be achieved if the Lean Management and Total Quality Management principles are applied in SMEs operating in the metalworking sector.