The role of relational closeness, self-construal, empathy styles, and interpersonal emotion management strategies in predicting social acceptance towards persons expressing suicidal ideation
İntihar düşüncesini dile getiren kişilere yönelik sosyal kabul tutumlarını yordamakta ilişkisel yakınlık, özbenlik kurgusu, empati tarzları, ve kişilerarası duygu yönetimi stratejilerinin rolü
  1. Tez No: 696318
  2. Yazar: MAİDE HAZAL ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: intihar, özbenlik kurgusu, empati, kişilerarası duygu yönetimi, suicide, self-construal, empathy, interpersonal emotion management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İntihara eğilimli kişilere yönelik tutumlar kültüre göre farklılık gösterir. Bireyselci kültüre kıyasla toplulukçu kültürde intihar fikrine yönelik daha az onaylayıcı tutumlar, fakat intihara eğilimli kişilere karşı daha çok sosyal kabul gözlenir. Bu araştırma, yeni bir model oluşturarak muhtemel bir mekanizmayı birey seviyesinde incelemektedir. Modele göre, intihar düşüncesini dile getiren varsayımsal bir kişiye yönelik bireysel sosyal kabul, bireyin bu varsayımsal kişiye ne derece yakın olduğu (ilişkisel yakınlık) ve bireyin özbenliğinde başka kişilerin ne kadar yer ettiği (özbenlik kurgusu) ile ilişki gösterecektir. Ek olarak, modelde bireyin empati tarzı ve tercih ettiği kişilerarası duygu yönetim stratejileri de göz önüne alınmaktadır. Modeli deneysel olarak test etmek için ilişkisel yakınlık (yakın arkadaş veya tanıdık) ve özbenlik kurgusu (bağımlı veya bağımsız) manipüle edilmiştir. Veriler 2020 ve 2021 yıllarında Koç Üniversitesi'nde lisans öğrenimi gören 180 öğrenciden toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda ilişkisel yakınlığın deneysel manipülasyonunun başarılı olduğu ve sosyal kabul tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Özbenlik kurgusunun manipülasyonu başarılı olmamıştır, ama kendi bildirim özbenlik kurgusunun sosyal kabul tutumları ile anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Empati tarzları ve kişilerarası duygu yönetim stratejilerinin rolü tam olarak belirnememiştir, ancak sonuçlar empatik düşüncenin (bir empati türü) deneyim paylaşımına (öteki empati türü) ve herhangi bir kişilerarası duygu yönetim stratejisine kıyasla mekanizmada daha büyük payının olduğuna işaret etmiştir. Muhtemel nedenler, çıkarımlar, ve gelecek araştırmalar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Attitudes towards suicidal persons differ by culture. Compared to individualism, collectivism is associated with lower levels of permissive attitudes towards the concept of suicide but greater levels social acceptance for suicidal persons. The present study investigated a possible mechanism at the individual level by building a new model. The model posited that an individual's social acceptance of a hypothetical person expressing suicidal ideation would depend mainly on how close the hypothetical person is to the individual (relational closeness) and the extent to which the individual includes other people in their definition of the self (self-construal). Additionally, the model took into account the empathy style and preferred interpersonal emotion management (IEM) strategies of the individual. The study tested the model by using an experimental design that manipulated relational closeness (hypothetical person as best friend or acquaintance) and self-construal (independent or interdependent). Data was collected from 180 undergraduate students from Koç University in 2020 and 2021. Results showed that the experimental manipulation of relational closeness was successful and had a significant effect on social acceptance attitudes. While the self-construal manipulation was not successful, self-reported self-construal was found to be significantly related to social acceptance attitudes as well. The exact role of empathy styles and IEM could not be clarified, but the results suggested that empathic concern (an empathy style) might be more involved in the mechanism compared to experience sharing (the other empathy style) and any IEM strategy. Possible reasons, implications, and avenues for future research are discussed.